Gazete Vatan Logo

Kedilerde kuduz olur mu? Kediler kuduz olur mu, kediden kuduz bulaşır mı?

Kars’ın Kağızman ilçesinde bulunan Denizgölü köyünde, saldırgan olan ve aniden ölen bir kedide kuduz virüsünün tespit edilmesi üzerine köy karantina altına alındı. Köydeki sahipsiz hayvanlara kuduz aşısı yapıldı. Söz konusu gelişmenin ardından kedilerde kuduz olur mu, sorusuna yanıt aranmaya başlandı. Peki, kediler kuduz olur mu? Kediler kuduz olur mu?  

Kedilerde kuduz olur mu? Kediler kuduz olur mu, kediden kuduz bulaşır mı?

Kedilerde kuduz olur mu, kediden kuduz bulaşır mı? Kars'ın Kağızman ilçesindeki Denizgölü’de saldırgan hareketlerde bulunan bir kedide kuduz tespit edilince köy karantinaya alındı. Kedinin saldırgan hareketleri ve aniden ölümü üzerine köylüler, durumu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerine bildirdi. Köye giden ekiplerin kediden aldığı numune, Erzurum Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne gönderildi. Buradaki analiz sonucunda kedide kuduz virüsü tespit edildi. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Komisyonu kararıyla karantinaya alınan köyde sahipsiz hayvanlara kuduz aşısı yapıldı.

Kedilerde kuduz olur mu?

Kediler de kuduz hastalığına yakalanabilir. Kuduz virüsü taşıyan bir hayvan tarafından ısırılan ya da açık yarası ile kuduz virüsü taşıyan hayvanın salyası ile temas eden kediler kuduz kapabilir. 

Kediden kuduz bulaşır mı?

Enfekte olan bir kedi belirtiler ortaya çıkmadan birkaç gün önceden itibaren kuduz bulaşına neden olabilir.

Kediden insana, kediden kediye ve kediden köpeğe teorik olarak kuduz bulaşabilir. Kedilerde kuduz belirtileri ortaya çıktıktan sonra tedavisi mümkün değildir. Dolayısıyla kedilerde kuduz aşısının kesinlikle ihmal edilmemesi önemlidir.

Haberin Devamı