Gazete Vatan Logo

Kavun Kaç Kalori? Kavun Besin Değerleri Ve Kalorisi...

Kavun genelde yaz aylarında tüketilen bir meyvedir. Kavunun 1 dilimi 50 kalori, 100 gramı ise 28 kaloridir.

Kavun Kaç Kalori? Kavun Besin Değerleri Ve Kalorisi...

Kavun Kaç Kalori?

Kavunun 100 gramında 28 kalori bulunmaktadır. 1 porsiyon kavun 180 grama denk gelir ve 50 kaloridir. 1 orta dilimi ise 270 grama denk gelir ve 76 kaloridir. 

Kavun Besin Değerleri ve Kalorisi

100 gram kavunda 6,54 gram karbonhidrat, 1,11 gram protein ve 0,1 gram yağ bulunur. 100 gram kavunda 11 mg kalsiyum, 21,8 mg C vitamini ve 0,34 mg demir bulunur. Lifli olmasından dolayı sağlıklı bir meyve olarak karşımıza çıkar.

Kavun Hangi Mevsimde Yenir?

Kavun tohumlarının ekilmesi Ege bölgesinde nisan ayının başına denk gelir. Trakya ve Marmara bölgesinde nisan ayının ortasına denk gelirken Akdeniz bölgesinde de mart ayında yapılır. Kavun her ne kadar yaz mevsiminde yenir gibi görülse de yılın her mevsiminde rahatlıkla bulmak ve tüketmek mümkündür.

Yazın yenen kavunlar genelde mayıs ayından sonra satılmaya başlanır ve sonbahar ayına kadar tüketilir. Yazlık kavunların en olgun ve tatlı olduğu zamanlar temmuz, ağustos ve eylül aylarıdır. Kışlık kavunlar ise her mevsimde manav ya da marketlerde satılmaktadır.

Haberin Devamı

Kavun Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kavun seçerken kırık ya da çatlak olmamasına yani kabuğunun zarar görmemiş olmasına dikkat etmek gerekir. Kırık ya da çatlak olan kavunlarda mikroorganizmalar kavunun etli kısmına girer ve enfekte eder. Bu da kavun tüketildiğinde sağlık için riskli durum oluşturmaktadır.

Kavun seçiminde koku da önemlidir. Kavunun kendine has tatlı bir kokusu olduğundan bu kokuya sahip kavunları tercih etmelisiniz. Olgun kavunlar çok daha sulu ve lezzetli olmaktadır. Kavunun olgun olup olmadığını anlamak için sapını koparmayı da deneyebilirsiniz. Eğer kavunun sapı kolay bir şekilde kopuyorsa istenen olgunluğa kavuşmuş demektir.

Kavunun çeşidine göre de dikkat edilmesi gerekenler değişebilir. Sarı ve yuvarlak olan kavunlar galia kavunlardır ve yanak izi varlığı vardır. Kırçıllı ve uzun olanlar ise Kırkağaç kavunudur ve dip renginin sarı olması gerekir. Kabuğu sert olan kavunlar ham olabildiği gibi çok yumuşak olanlar da çürük olabilir. Bu nedenle orta sertlikte olanları ve vurduğunuzda tok bir ses duyduğunuzu almanız gerekir.

Haberin Devamı