Gazete Vatan Logo

Işkın Otu Nedir? Işkın Otu Faydaları Nelerdir?

Çeşitli isimlerle tanınan ışkın otunun bilimsel adı “Reun Ribes” olarak geçer. Aynı zamanda ışkın, rebez, uçkun, ohçun gibi isimleri de vardır. Anadolu’da genel olarak “yayla muzu” olarak isimlendirilir. Bu adı, ışkın otunun muz gibi soyularak yenmesi nedeniyle aldığı düşünülmektedir. Kuzukulağı familyasına ait olan bu bitki oldukça ekşimsi tadı ile kiviyi anımsatır. Aynı zamanda Türkiye’de yetişen ve yabani olan ilk ravent türüdür.

Işkın Otu Nedir? Işkın Otu Faydaları Nelerdir?

Işkın Otu Nedir? 

Sarımsı ve beyaz çiçekleri ile fil kulağını andıran yapraklara sahiptir. Üç köşeli olan kırmızıya çalan ve kahverengi kanatlı meyveleri bulunmaktadır. Işkın otu yapraklarının ise zehirli olduğu söylenmektedir.

Bu nedenle yalnızca kökü ile gövdesi tüketilir. Bitkinin çiçekleri oldukça güzel kokuludur. Yabani bir bitki olması nedeniyle ev çiçeği değildir ancak ışkın otu içinde barındırdığı olağanüstü faydaları ile bir şifa kaynağıdır.

Işkın Otu Faydaları Nelerdir?

Magnezyum, vitamin ve potasyum bakımından zengin olan ışkın otu, tarihte anoreksiya, anemi, halsizlik, depresyon, anksiyete ve diyabet gibi önemli hastalıkların tedavisi için bitkisel ilaç olarak kullanılır ve ayrıca yatıştırıcı ve ruh halini sakinleştirici olarak da kullanılmıştır. Binbir çeşit şifa taşıyan ışkın otunun faydaları şu şekilde sıralanabilir;

Işkın otu kökü kaynatılır suyu içilirse kan şekerini dengelenmeye yardımcı olur.

Kanserli hücrelerin gelişmesini durdurmaya yardımcı olur.

Balgam söktürür.

İştah açıcıdır.

Haberin Devamı

Gaz sancısı ve mide bulantısı gibi rahatsızlıkları giderir.

Cilt yenileyici özelliğe sahiptir.

Sindirim sistemini düzene sokar.

Mide asidini dengeler.

Yaşlanma etkilerini azaltır.

Baş ağrısı, halsizlik gibi şikayetlere iyi gelir.

A, K, E, B1 ve B2 vitaminleri yönünden oldukça zengin olan bu bitki, kanser ile mücadele hususunda pek çok araştırmaya konu olmuştur. Günümüzde var olan birçok rahatsızlığın da tedavisinde de kullanılmıştır

Işkın Otu Nasıl Kullanılır?

Işkın otu birden fazla kullanımı olan bir bitkidir. Semt pazarlarında, doğal ürün satan yerlerde ve aktarlarda satışı mümkün olan bu bitki ile yemek yapıldığı gibi çay olarak içildiği de bilinmektedir. Hem tatlı hem de tuzlu tarifler için uygun olan ışkın otu makarnaya, salatalara ve yahut et yemeklerine eklenebilir. Işkın ile reçel, pasta ve tatlı da yapılmaktadır.

Otun kurusundan çeşitli kremler elde edilir. Yoğurt ile karıştırarak cilt üzerinde yer alan problemli bölgelere sürüldüğünde faydası görülür. Tıbbi ilaç yapımında da sıklıkla kullanılan bu bitki, kaynatarak da tüketilebilir.

Haberin Devamı

Işkın Otunu Kimler Kullanmalıdır?

Işkın otu adı verilen bu bitkiyi kullanabilecek kişiler ise şu şekilde sıralanabilir,

Şeker hastaları,

Astım hastaları,

Tansiyon sorunu yaşayan kişiler,

Böbrek rahatsızlığı olanlar,

Kanser ve lösemi hastaları

İshal, ülser ve hemoroid gibi sorunlara sahip kişiler

Cilt problemleri yaşayanlar gönül rahatlığıyla kullanabilir.

Işkın Otu Nasıl Yenir?

Bitki taze iken tıpkı bir muz gibi soyup yemek mümkündür. Ancak henüz olgunlaşmamış ışkın otu kiviyi andırır, biraz mayhoştur. Çeşitli yemeklere de eklenerek lezzet katılabilir. Aynı zamanda reçeli de yapılıp tüketilebilir.