Gazete Vatan Logo

İdrar içilir mi? Zor durumda susuz kalınca idrar içilir mi? İdrarın içinde ne var?

Gaziantep’te 94 saat sonra yürüyerek enkazdan çıkartılan 17 yaşındaki Adnan Muhammet Korkut kendi idrarını içip, annesinin yetiştirdiği çiçekleri yiyerek hayata tutunduğunu açıkladı. Söz konusu ifadelerin ardından “İdrar içilir mi?” sorusuna yanıt aranmaya başlandı. Peki, Zor durumda idrar içilir mi? Susuz kalınca idrar içilir mi?

İdrar içilir mi? Zor durumda susuz kalınca idrar içilir mi? İdrarın içinde ne var?

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki deprem 10 ilde ağır hasar bıraktı. Deprem nedeniyle binalar enkaza döndü, enkaz altında binlerce vatandaş kaldı. Depremde can kaybı 18 bini geçerken, arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Enkaz önünde bekleyen vatandaş için Gaziantep’in Şehitkamil ilçesinde enkaz altında kalan ve 94 saat sonra kurtarılan 17 yaşındaki Adnan Muhammet Korkut umut oldu. 94 saat yaşamda tutunduğu anları anlatan Korkut üşümemek için üzerine battaniye aldığını söyledi. Hayatta kalmak için kendi idrarını içtiğini söyleyen Korkut ayrıca annesinin yetiştirdiği çiçeklerin parçalarını yediğini söyledi. Peki, İdrar içilir mi? Zor durumda susuz kalınca idrar içilir mi?

Zor durumda idrar içilir mi? 

Suya erişmenin kesinlikle imkânsız olduğu durumlarda idrar içmenin, hayatta kalma süresini 1-2 gün bile olsa artırabileceğini - ki bunun da kurtarılma şansını dikkate değer miktarda artıracağını ileri sürmektedir. Winchester Hastanesi ise konuyla ilgili “Hayatı tehdit edecek düzeyde dehidrasyonla yüzleştiğinizde, idrar içmek bir miktar makul olabilir, çünkü geçici faydaları, risklerinden fazla olabilir. Ancak bu son çare olarak görülmelidir, çünkü dehidrasyon ağırlaştıkça böbrekler de idrar üretmeyi bırakacaktır.” şeklinde yorum yapıyor.  

Haberin Devamı

İdrarın içinde ne var? 

İdrarın %95'inden fazlası sudur. Geri kalanı ise üre (9.3 g/L), klorür (1.87 g/L), sodyum (1.17 g/L), potasyum (0.75 g/L), kreatinin (0.67 g/L) ve eser miktarda diğer çözünmüş iyon ile inorganik/organik bileşikten oluşmaktadır.