Gazete Vatan Logo

HPV nedir, belirtileri ne? Kimler HPV aşısı yaptırmalı? HPV aşısı nerede yaptırılır?

Dünyada her gün 7 kadından biri rahim ağzı kanserine yakalanıyor, her gün 3 kadın ise hayatını kaybediyor. Türkiye’de ise her yıl yaklaşık 2 bin kadın bu kanser türüyle tanışıyor. Oysa rahim ağzı kanseri, aşı ile önlenebilir tek kanser türü. Cinsel yolla bulaşan Human Papiloma Virüsün (HPV) neden olduğu rahim ağzı kanserinden korunmak için HPV aşısı yapılması gerekiyor. Pek çok kişinin sağlık hizmetlerine, taramalara ve maliyeti yüksek olan HPV aşılarına ulaşımı oldukça zordu. HPV aşısının ücretsiz olması yönünde yapılan çağrılar sonuç verdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlık bütçesinin görüşmelerinde HPV aşısının bakanlık tarafından karşılanıp karşılanmayacağına ilişkin soruya yanıt verdi. Yerli HPV testlerinin kullanılacağını belirten Koca, TÜSEB'i görevlendirlerini duyurdu. HPV aşısı ile ilgili gelimeler de pek çok kişi tarafından merak edilirken, belirtileri ve aşı ile ilgili detaylar da araştırılıyor. Peki, HPV nedir, belirtileri ne? HPV aşısı nedir? Kimler HPV aşısı yaptırmalı? HPV aşısı nerede yaptırılır? HPV aşısı ücretsiz mi? İşte detaylar…

HPV nedir, belirtileri ne? Kimler HPV aşısı yaptırmalı? HPV aşısı nerede yaptırılır?

Kadınlarda en sık görülen kanserler arasında yer alan rahim ağzı kanseri, belirti vermemesi ve yavaş gelişmesi sebebiyle etkin olarak mücadelede taramalar ve HPV aşısı büyük önem taşıyor.

Cinsel yolla bulaşan Human Papiloma Virüsün (HPV) neden olduğu rahim ağzı kanserinden korunmak için HPV aşısı yapılması gerekiyor. Gerek toplumdaki yaygın yanlış bilgiler, aşıya ulaşmanın maliyetli olması aşı gereken özenin gösterilmemesine neden oluyordu. HPV aşısının ücretsiz olması için yapılan mücadeler sonuç verdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlık bütçesinin görüşmelerinde HPV aşısının bakanlık tarafından karşılanıp karşılanmayacağına ilişkin soruya yerli HPV testleri ve HPV aşısı ile ilgili bakanlığın çalışmaları hakkında bilgi verdi.

HPV AŞISI ÜCRETSİZ Mİ OLACAK?

Sağlık Bakanı Koca HPV aşısı için belirlenen bir grupla aşılamaya başlayacaklarını duyurdu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sağlık Bakanlığı'nın bütçe görüşmeleri kapsamında konuşan Koca "HPV aşısının uygulanması konusunda bir çekincemiz asla yok ancak ülkemizin sosyal gerçekliklerinden kopuk karar alınmasının kimseye faydası yok. Bu açıdan yaptığımız planlamaya göre yaş gruplarını ve medeni hal durumlarını dikkate alan bir plan hazırlığındayız. Belirlenen bir grupta aşılanmaya başlayacağımızı ve kapsamını kademe kademe geliştireceğimizi ifade etmek isterim" dedi.

Haberin Devamı

Yerli HPV testlerinin kullanılacağını belirten Koca, "HPV tanı kitleri için TÜSEB'i görevlendirdik. Alt yapıyı değerlendirerek, yerli üretim HPV kitinin kullanıma alınmasını sağlayacağız" diye konuştu.

HPV NEDİR?

Rahim ağzı kanserlerinin yüzde 99'u HPV'den kaynaklanıyor. Human Papiloma Virüsün (HPV) cinsel yolla bulaşıyor. Cinsel temas yoluyla bulaşan ve rahim ağzı kanserlerinin neredeyse tümünden sorumlu olan HPV,hem bulaşıcı hem deçoğu zaman belirti göstermiyor. Kaybolup yeniden bulaşabilen bir virüs olan HPV’den korunmanın tek yolu ise HPV aşısı olmaktan geçiyor.

HPV BELİRTİLERİ NE?

HPV sıklıkla belirti vermez. HPV’nin siğil yapan tiplerinde ise genital bölgede siğil görülür. HPV’nin diğer türleri sadece Pap-smear testinde hücresel değişiklikler ve HPV testi ile saptanır. HPV, kadınlarda virüsün yerleştiği bölgelere göre farklılık gösterir. Cilt kısmında ise siğiller, karnabahara benzer, ağrısız kabarıklıklar görülür. Rahim ağzında ise hekim kontrolü sırasında kızarıklıklar görülebilir.

Haberin Devamı

HPV AŞISI NE İŞE YARAR?

HPV aşısı sebep olduğu kanserlerin yüzde 90’ından fazlasını engelleyebiliyor. ABD’de her yıl 21 bin 400 HPV vakasına rastlanıyor ve her yıl 196 bin servikal prekanser vakası tespit ediliyor.  HPV’ye bağlı profaringeal, anal, vulva ve vajinal kanser ve penil kanser çeşitleri görülüyor ancak bunlar için kanser tarama testleri mevcut değil. HPV’den korunmada en önemli etken aşıdır. Kadınların yüzde 50’sinin aşılı olduğu ülkelerde HPV 16 ve 18 enfeksiyonları neredeyse yüzde 70 oranında azalıyor. HPV’nin 200’ün üzerinde çeşidi var, ama bunların 18 çeşidi rahim ağzı kanseri, dil kökü kanseri ve penis kanserine yol açıyor. Dünyada bu 18 çeşidinin ikisine, dördüne ve dokuzuna karşı geliştirilen aşılar var. Türkiye’de sadece ikili ve dörtlü aşı var, dokuzlu aşının ruhsatı var ama satışı yok. Rahim ağzı kanserinden ağırlıklı olarak sorumlu olan HPV çeşidi ise Tip-18. İkili aşıda da dörtlü aşıda da bu çeşide karşı yüzde 99 oranında bağışıklık sağlanıyor. Bu yüzden HPV aşısının yapılması çok faydalı.

Haberin Devamı

HPV AŞISI ÜCRETSİZ Mİ?

Türkiye’de HPV aşısı ücretsiz değil. HPV’den korunmak için, aşı olmak isteyen kişinin ücretini kendisi karşılaması gerekiyor.

HPV AŞISINI NEREDE YAPILIR?

HPV aşısı reçetesiz alınabiliyor ancak reçetesiz yapılmıyor. Bu aşıyı olmak isteyenler aile hekimine reçete yazdırabiliyor ve aşısını aile hekimliğindeki hemşireye yaptırabilir.