Gazete Vatan Logo

Gluten İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Gluten Barındıran Gıdalar Listesi...

Glüten, bir tür protein grubudur ve genellikle çavdar, buğday ve arpa gibi tahıllarda yer alır. İnsan vücudu tarafından sindirilmesi zor bir besin olan glüten bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara ve semptomlara neden olabilir.

Gluten İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Gluten Barındıran Gıdalar Listesi...

Gluten bazı kişilerde ciddi sindirim sorunlarına ve sağlık problemlerine yol açar. Özellikle de arpa, çavdar ve buğday gibi tahıllarda bulunan gluten birçok besinde de bulunur. Gluten içeren besinler arasında ekmek başta olmak üzere pide, lavaş ve simit gibi ürünler vardır.

Pasta ve kek türleri, irmik, şekerlemeler, kuskus, çorba, bulgur, makarna, malt, cips ve işlenmiş etler, patates, soslu kuruyemişler gluten içerir. İşlenmiş gıdalar içerisine buğday koyulduğu için bu ürünlerin çoğunda da glüten bulunur. Bu nedenle glütene karşı duyarlılığı olan kişilerin bu ürünleri tüketmeden önce paket arkasına bakmaları önerilir.

En Çok Gluten Barındıran Gıdalar Listesi...

En çok glüten barındıran gıdalar arasında başta ekmek gelir. Pide, simit, açma ve poğaça gibi besinlerde de yüksek oranda glüten yer alır. Makarna, hububatlar, bulgur ve kuskus da glüten barındıran gıdalardandır. Pasta ve kek ürünleri, kahvaltılık gevrekler, çavdar, arpa, patates kızartması ve kurabiyeler de glüten içerir.

Glüten Diyeti Nedir?

Haberin Devamı

Glüten diyeti özellikle de tedavi amacıyla gluten intoleransı olan, buğday alerjisi olan ya da çölyak hastası kişilere yapılmaktadır. Glüten tüketimi ile ortaya çıkan sağlık sorunlarının ortadan kalkması için glütensiz beslenmek demektir.

Patates, kinoa, yulaf, darı, deniz ürünleri, esmer pirinç, yumurta, tavuk gibi besinlerin kullanılması gerektiği ürünlerde bezelye, patates, madem ya da soya tüketilir. Glüten diyeti yapan kişilerin bir ürün satın almadan önce ürün arkasındaki uyarılara bakması gerekir. 

Kimler Glütensiz Beslenmeli?

Çölyak hastalığı: Genelde 1 yaştan sonra kişinin gluten içeren besinler tüketmesi ile ortaya çıkar. Çevresel ve genetik faktörler tarafından tetiklenen çölyak hastalığı kusma, iştah kaybı, bulantı ve kilo kaybı ile ortaya çıkar

Gluten intoleransı: Besin kaynaklarından alınan glüten vücut tarafından eğer tolere edilmezse buna bağlı olarak alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir. zaman zaman çölyak dışı glüten intoleransı olarak da bilinir. Çölyak için yapılan testler negatif çıkarsa glüten intoleransı değerlendirilir fakat bunun için ayrı bir test yoktur.

Haberin Devamı

İrritabl bağırsak sendromu: Bu durum huzursuz bağırsak sendromu olarak da bilinir. Bu kişilerin birçoğunda vücut glüteni tolere edemez ve bu da glüten tüketimi ile daha fazla artabilir. Glüten diyeti yapan hastalarda semptomlar azaldığından bu kişilerin glütensiz beslenmeleri gerekir.