Gazete Vatan Logo

Gelincik Otu Nedir? Gelincik Otu Faydaları Nelerdir?

Gelincik otu geçmişten günümüze kadar bilinen bir ottur. Kendisine has olan bir hüzünlü hikayesi vardır. Gelincik otu doğal ağrı kesici olarak bilinir ve günümüzde çoğu insan tarafından kullanılır. 

Gelincik Otu Nedir? Gelincik Otu Faydaları Nelerdir?

Gelincik otu, dağlarda ve kırlarda kırmızı renkte olan gelincik çiçeklerinin yanında bulunan yeşil otlardır. Aynı zamanda hüzün çiçeği olarak da bilinir. İçeriğinde yatıştırıcı maddeler bulunur ve bu sebeple ağrı kesici olarak kullanılır. Gelincik otu besin kaynağıdır ve doğru kullanıldığı zaman şifalı bir bitkidir. Verimli bulduğu topraklarda 90 cm uzunluğa kadar erişebilir.

Gelincik Otunun Faydaları Nelerdir?

Gelincik bitkisinin faydaları arasında saça ve cilde iyi gelmesi vardır. Bunun yanı sıra bağışıklığı korur, kadın doğurganlığına etki eder ve kalp rahatsızlıklarına olumlu etki sağlar. Gelincik otunun faydaları şu şekildedir;

- Gelincik bitkisinin önemli bir etkisi ağrı kesici özellikte olmasıdır. İçeriğinde morfin bulunur ve morfin güçlü ağrı kesicilerden biridir. Tohumları tüketildiği veya çayı içildiği zaman ağrılara iyi gelir, iyileşmeyi hızlandırır.

- Gelincik cilt sağlığı için oldukça önemlidir. Tohumları aracılığıyla elde edilen süt, nemlendirme amacı ile kullanılır. Nemlendirici olarak kullanıldığında cildin sağlıklı ve parlak görünmesine yardımcı olur. 

Haberin Devamı

- Uykusuzluk, yorgunluk, kaygı ve stres gibi sorunlara gelincik bitkisinden elde edilen çay iyi gelir. Vücudu rahatlatarak sakinleşmesine yardımcı olur.

- Gelincik bitkisinin içeriğinde çinko, doymamış yağ asitleri, magnezyum, kalsiyum gibi mineraller bulunur. Bu mineraller saçların parlak ve sağlıklı uzamasına yardımcı olur. Kepek problemleri görülüyorsa gelincik otunun yaprakları kaynatılıp, suyu saça sürüldüğü zaman kepek problemleri ortadan kalkacaktır.

- Gelincik bitkisinin tohumlarında çinko bulunmaktadır. Çinko beyaz kan hücrelerinin oluşmasında aktif rol oynar. Beyaz kan hücreleri oluşturulur ve yabancı maddelerin girmesi engellenmiş olur. Yani bağışıklık sistemini güçlendirir.

- Gelincik otundan elde edilen çay, rahatlatıcı etki sağlar. Aynı zamanda öksürük kesici olarak da tüketilir.

- Solunum yolları rahatsızlıklar için tercih edilir. Solunum yolunu rahatlatır, rahat bir nefes almayı gerçekleştirir.

- Stresli ve gergin zamanlarda gelincik otu çayı içmek yararlıdır. Kişinin stresini giderir ve sakin kalmasını sağlar.

Haberin Devamı

- Mide rahatsızlıkları ve problemleri için tüketilebilir. Bağırsak problemlerine karşı yardımcı olur. Sindirim sisteminin hızlı çalışmasını sağlar.

- Kemik erimesi rahatsızlıklarının önüne geçer ve kemikle alakalı diğer hastalıkları önler.

Gelincik Otu Nasıl Kullanılır?

Gelincik otu şifalı bir bitkidir ve farklı şekillerde tüketilir. Gelincik otunun yaprakları toplanır ve yemek yapımında kullanılır. Soğanla beraber yumurtalı kavurması yapılır, yaprakları ise hamur işlerine katılır. Aynı zamanda mevsim sebzeleriyle salatası da yapılır ve gelincik otu köftelere ilave edilir.

Gelincik otunun çiçekleri kurutulur ve çay yapılır. Gelincik çiçekleri kaynamadan önce su içinde bekletilir ve yarını nane ile beraber kaynatılır. Gelincik çiçeğinin tadı oldukça acı olduğu için içerisine bal ya da pekmez eklenir.