Gazete Vatan Logo

Evelik Otu Nedir? Evelik Otu Faydaları Nelerdir?

Evelik otu yabani otlardan birisidir ve doğada kolayca bulunur. Kökünde şeker, C vitamini ve nişasta bulunur. Fosfor açısından zengindir ve insan sağlığına faydası oldukça fazladır. Evelik otu çiğ şekilde tüketilebilir. İsteğe bağlı olarak çay şeklinde de gün içerisinde içilebilir.

Evelik Otu Nedir? Evelik Otu Faydaları Nelerdir?

 

Evelik otu; labada, evelik, efelek ve develik şeklinde de isimlendirilir. Latin dilinde; rumex patientia, patiencedock ve patience gibi adlar ile tanımlanır. Evelik otu karabuğdaygiller familyasından gelir. Görünümü kuzukulağına benzer bu sebeple kuzukulağı ile karıştırılır. Fakat kuzukulağına göre daha koyu yeşil ve geniş yapraklıdır. Yeşil ve küçük çiçek açan ot, çiçeklendiği zaman olgunlaşan tohumlar ile yetişir.

Evelik Otu Faydaları Nelerdir?

Evelik otunun faydalarına bakıldığı zaman ilk olarak bağırsak problemi yaşayan kişilere deva olduğu görülebilir. Evelik otu boşaltım sorunu yaşayan kişilerin kolay bir şekilde tuvalete çıkmasına yardımcı olur. Bu otun tüketilmesiyle hemoroid ya da kabızlıktan kurtulmak mümkündür. Bunların dışında evelik otunun faydaları şu şekilde sıralanacaktır; 

- Evelik otu, kanın temizlenmesinde aktif rol oynar.

- Egzama, kaşıntı ve mantar gibi cilt problemlerine çözüm olur.

- Romatizmal ağrılara iyi gelir ve kadınsal rahatsızlıklar için kullanılır.

- İçeriğinde bulunan C vitamini ile kış hastalıklarından kurtulmaya yardımcı olur ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Haberin Devamı

- İştah açar. Kilo almak isteyen kişiler tüketebilir.

- Vücutta yer alan toksinlerin dışarı atılmasına olanak sağlar.

- Çıban oluşmasında, çıbanın kısa sürede olgun hale gelerek iyileşmesine olanak sağlar.

Evelik Otu Ne İşe Yarar?

Evelik otu pek çok derde devadır. Bu sebeple çiğ bir şekilde tüketilmesi önerilir. Çiğ şekilde tüketildiği zaman iştahı açar. Evelik otu, aynı ıspanak gibi harmanlanarak tüketilebilir. Böylelikle kabızlık sorununa iyi gelir ve hemoroid problemini çözebilir. Cilt yaralarına ve problemlerini iyi geldiği için evelik otu ile macun yapılabilir. Yara üzerine evelik otu macunu sürüldüğü zaman yara çok kısa süre içerisinde iyileşir.

Evelik otu macunu yapabilmek için bir miktar evelik otunu bir kaseye alıp iyice ezmek gerekir. Ezilen otun içerisine zeytinyağı eklenir ardından yara olan yere sürülür ve ılık su ile yıkanır. Böylelikle yaranın iyileşme süresi kısalır. Evelik otu çay şeklinde kullanılabilir böylelikle faydasından en üst seviyede yararlanabilmek mümkün hale gelir.

Haberin Devamı

1 litre su ısıtılır ve içerisine evelik otu atılarak kaynatılır. 5 dakika bekletilen çayda otun rengi belirgin hale gelecektir. Ardından süzülerek gün içerisinde içilebilir. Bu çay ile beraber kişinin kana temizlenebilir. Evelik otunun kökü en az kendisi kadar şifalıdır.

Kökü ile çay yapılabilir bu sayede bağışıklık ve mide problemleri son bulabilir. Dikkat edilmesi gereken husus, evelik otu kökünün iyi bir şekilde yıkanmasıdır. Kökü kıyılır ve bir bardak su ile kaynatılır. Evelik otu çayı böyle tüketildiği zaman mide sorunlarına çözüm olur.