Eris virüsü nedir, belirtileri neler? Eris varyantı tehlikeli mi, Covid 19 yeni varyantı (EG.5.1) bulaşıcı mı, Eris virüsü Türkiye’de var mı?
EG.5.1 olarak da bilinen Omicron'un alt varyantı olan eris virüsü için İngiltere alarma geçti. Covid virüs vaka sayısında artışa neden olan virüs burun akması, baş ağrısı, tükenmişlik, hapşırma ve boğaz ağrısı ile kendini gösteriyor. Peki, Eris virüsü nedir, belirtileri neler? Eris varyantı tehlikeli mi, Covid 19 yeni varyantı (EG.5.1) bulaşıcı mı, Eris virüsü Türkiye’de var mı?

Eris virüsü Birleşik Krallık’ta en yaygın ikinci varyant olarak geçiyor. İlk olarak 31 Temmuz’da Birleşik Krallık’ta bir varyant olarak ortaya çıkan Eris, 10 Covid vakasından birini oluşturuyor. Peki, Eris virüsü nedir, bulaşıcı mı, Türkiye’de var mı? Eris virüsü belirtileri nelerdir?

ERİS VİRÜSÜ NEDİR?
Eris , virüsün EG.5.1 türüdür ve Omicron’un bir çeşididir.

Birleşik Krallık Covid enfeksiyonları için rakamları tahmin eden The Zoe Health Study’ye göre, tahmini Covid sayıları geçen ay yaklaşık 200.000 artarak 4 Temmuz’da öngörülen 606.656 vakadan 27 Temmuz’da 785.980’e yükseldi.

ERİS BELİRTİLERİ NELER?
Burun akması
Baş ağrısı
Tükenmişlik
Hapşırma
Boğaz ağrısı.
Nefes darlığı, koku kaybı ve ateş gibi geleneksel semptomlar artık çok daha az yaygın.

ERİS VİRÜSÜ TÜRKİYE’DE VAR MI?
Eris, şimdiden Asya'daki COVID vakalarının yaklaşık yüzde 20'sini, Avrupa'dakilerin yüzde 10'unu ve Kuzey Amerika'dakilerin de yüzde 7'sini oluşturuyor.

İsrail de yeni varyanttan etkilenenler arasında. Yetkililer, 24 Temmuz itibarıyla İsrail'deki en az 18 vakada bu varyantın tespit edildiğini söylüyor. Dünya genelinde ise toplam 36 ülkede 2 binden fazla vakadan bu varyant sorumlu.

YAYILIMI ÇOK HIZLI
Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) gelen açıklamada ülkelerin yeni vakalara karşı tetikte olmaları ve COVID belirtileri gösteren hastaları yakından takip etmeleri tavsiye edildi. UKHSA verilerine göre Eris halihazırda 7 COVID vakasından birinin sebebi haline geldi. Bu da yeni alt varyantın diğerlerine göre epey hızlı biçimde yayıldığı ve giderek daha baskın hale geldiği anlamına geliyor.

İngiltere'nin önde gelen bulaşıcı hastalık uzmanlarından Profesör Paul Hunter, Eris'in "muhtemelen bir noktada baskın hale geleceğini ve toplam enfeksiyon sayısını artıracağını" belirtti. Yine de varyantın etkisinin muhtemelen korkulduğu kadar çarpıcı olmayacağını düşünen bilim insanına göre, yeni vakaların ülkeyi nasıl etkileyeceğini söylemek için de henüz erken.

Uzmanlar kötü havanın çok büyük bir rolü olduğunu söylüyor. MailOnline ile yaptığı bir röportajda, Warwick Üniversitesi'nden Profesör Lawrence Young, kötü havanın sinema salonlarına gitmek veya halka açık etkinliklere katılmak gibi daha fazla kapalı alan etkinliğine yol açtığını belirtti. Bu, insanları virüse yakalanmaya karşı daha savunmasız hale getirdi. Ayrıca hastalığa karşı bağışıklığın azalması ve Covid-19 aşılarının üzerinden belirli bir süre geçmesinin de vakalardaki artışa neden olabileceği belirtiliyor.