Gazete Vatan Logo

Dul Avrat Otu Nedir? Dul Avrat Otu Faydaları Nelerdir?

Çalılıklarda, ormanlık alanlarda ve yol kenarlarında bulunan dulavratotu, çoğumuz kırsalda yürürken veya araziye giderken giysilerimize yapışan kahverengi, yapışkan tohum başları olan bitkiler olarak bilinmektedir.

Dul Avrat Otu Nedir? Dul Avrat Otu Faydaları Nelerdir?

Papatya ailesinin bir üyesi olan dulavratotu, giysilere veya hayvan kürküne yapışan çapakları olan, kalın, yaygın bir ottur. Avrupa ve Kuzey Asya'ya özgü bir ot olan dulavratotu Amerika Birleşik Devletleri’nde de görülmektedir. Japonya'da ve Avrupa'nın bazı bölgelerinde de sebze olarak yetiştirilmektedir.

Dulavratotu esas olarak karbonhidratlar, uçucu yağlar, bitki sterolleri, tanenler ve katı yağlardan oluşur. Araştırmacılar, iyileştirici özelliklerinden dulavratotu kökündeki hangi aktif bileşenlerin sorumlu olduğundan emin değiller.

Ancak bitkinin anti-enflamatuvar, antioksidan ve antibakteriyel etkileri olabilir. Son araştırmalar, dulavratotu, hepsi güçlü antioksidanlar olan fenolik asitler, kuersetin ve luteolin içerdiğini göstermektedir.

Dul Avrat Otu Özellikleri Nelerdir? 

Dulavratotu, olgunlaştığında 1.50-1.70 cm yüksekliğe ulaşabilen yükselen bitkilerdir. Genellikle ikinci yıllarında çiçek açarlar. Yapraklar üçgen ila yumurta şeklindedir, altları tüylüdür ve taban yaprakları dalgalı kenarlara ve kalp şeklinde tabanlara sahiptir. Yapraklar çiçek sapından yukarı çıktıkça küçülür, ancak taban yaprakları 1.20-1.30 cm boyutlarına ulaşabilir.

Haberin Devamı

Haziran ve Ekim ayları arası dulavratotunun çiçek verme dönemidir. Bitkinin çiçekleri kıllı braketlerden çıkan pembe ila morumsu tutamlar şeklindedir. Çiçekler sonbaharda tanıdık kahverengi tomurcuklarla kaplı tohumlara dönüşürler.

Dulavratotunun yaprak sapı, çiçek sapı ve kökleri yenilebilir. Bazı kaynaklar, yaprakların da yenilebilir olduğunu iddia etmekte ancak tatlarının çok acı olduğunu belirtmektedirler. Dulavratotu ürünleri taze veya kurutulmuş köklerden oluşur. Dulavratotu takviyeleri, aşağıdakiler gibi farklı şekillerde satın alınabilir:

Kurutulmuş kök tozu

Bitkinin suda kaynatılmasıyla elde edilen sıvılar.

Tentürler (bitkinin alkol veya su ve alkol içindeki bir çözeltisi)

Sıvı özler

Dul Avrat Otu Faydaları Nelerdir?

Dulavrat otu yüzyıllardır alternatif tıp alanında yararlanılan bitkilerdendir. Yapılan son çalışmalar dulavratotu sağlığı iyileştirebilecek prebiyotik özelliklere sahip olduğunu doğrulamaktadır. Dulavratotunun bilinen faydaları şu şekildedir:

Haberin Devamı

Sindirim sisteminin uyarılmasını sağlar. Hafif müshil etkisi yaratır.

Karaciğeri aktive ederek, vücuttan toksinlerin ve ödemin atılmasını sağlar.

Kan şekerini düşürmeye yardımcı olur.

Hafif idrar sökücü özelliklere sahiptir. Bu da toksinlerin idrar yoluyla yok edilmesini daha da destekler.

Romatizma veya artrit gibi kronik inflamatuar durumları ve sedef hastalığı ve egzama gibi cilt hastalıklarını tedavi etmek için kullanılır.

Doğal olarak insülin içerir.

Sindirim sistemini yatıştırmak için kullanılır.

Bir kök sebze olarak sıradan sebze ve meyvelerden çok daha güçlü antioksidan aktiviteye sahiptir.

Dulavratotunun Yaprakları ve tohumları benzer etkilere sahip olsa da tipik olarak dulavratotu kökü tıbbi olarak kullanılır. Dulavratotu tıbbi faydalardan yararlanmak için yenebilir, su ile kaynatılıp suyu içilebilir veya tentür için alkole batırılabilir.

18 yaşından küçük çocuklar, doktor aksini önermedikçe, bitkilere alerjisi olan kişiler, hamile olan, hamile kalmak isteyen veya emziren kadınların dulavratotu kökünden uzak durması gerekmektedir.

Haberin Devamı