Gazete Vatan Logo

Deve gribi nedir, belirtileri nelerdir? Deve gribi ölümcül mü?

Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) uyardı! Covid-19’un daha ölümcül olan deve gribi diğer adıyla MERS’in yayılmasından endişe ediliyor. 2022 FIFA Dünya Kupası’nın deve gribinin hızlı yayılmasında etkili olabileceği belirten DSÖ, yeni bir pandemi olabileceği konusunda uyardı. Peki, Deve gribi nedir, belirtileri nelerdir? Deve gribi ölümcül mü? Deve gribi bulaşıcı mı? Deve gribi tehlikeli mi? İşte detayları ile deve gribi (MERS) hakkında bilmeniz gerekenler…

Deve gribi nedir, belirtileri nelerdir? Deve gribi ölümcül mü?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Covid-19’un daha ölümcül olan deve gribi (MERS) ile ilgili açıklama yaptı. DSÖ, 2022 FIFA Dünya Kupası ile “deve gribi” (MERS) virüsünün yayılabileceğinden endişelendiklerini açıkladı.

DEVE GRİBİ NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR?

Deve gribi olarak da bilinen Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS), nadir fakat ciddi bir solunum yolu hastalığıdır. Virüs ilk olarak 2012 yılında Suudi Arabistan’da tespit edildi. Develerin, Covid-19 pandemisinin arkasındaki virüsle aynı aileden gelen virüsün doğal konağı olduğu düşünülüyor.  İnsanlar MERS'i enfekte hayvanlardan kapabilir. Ancak doktorlar virüsün ana kaynağının Orta Doğu'daki develer olduğunu söylüyor.

DEVE GRİBİ (MERS) VİRÜSÜ BELİRTİLERİ

MERS’in belirtileri gribe benziyor. Virüsün bulaştığı kişiler şu belirtileri ve bulguları gösterebilir:

- Öksürük

- Solunum sıkıntısı

- Halsizlik

- Göğüs ağrısı

- Ateş

- İshal (Bazı durumlarda)