Gazete Vatan Logo

Demir İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Demir Barındıran Gıdalar Listesi...

Demir, vücut fonksiyonları için çok önemli ve hayati bir element olarak bilinir. Vücut; kas hücresi, kırmızı kan hücresi ve pek çok sayıda enzimi oluşturmak için demire gereksinim duyar. Demir, vücutta üretilmez. Sadece besinler tarafından temin edilir.

Demir İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Demir Barındıran Gıdalar Listesi...

Dengeli ve demir bakımından zengin bir beslenme ile birlikte demir temini de yeterli ölçüde sağlanabilir. Demirin yeteri kadar temin edilemediği durumlarda demir eksikliği ortaya çıkabilir. Bu da pek çok sağlık sorununu da beraberinde getirir. Demir, pek çok gıdada doğal olarak yer alan bir mineraldir. Özellikle de beyaz ve kırmızı et, balık ve deniz ürünleri gibi hayvansal gıdalarda yüksek miktarda demir yer alır.

Baklagiller, kuruyemişler, meyveler, tahıllar ve sebzeler dahil olmak üzere pek çok bitkiler de demir bulunur. Demir bakımından en zengin meyveler ise, özellikle kayısı ve incir olmak üzere diğer kuru meyvelerdir. Ciğer de yüksek miktarda demir yer alır.

En Çok Demir Barındıran Gıdalar Listesi

Bitkilerde yüksek miktarda demir vardır. Ama vücut tarafından et ya da balıkta yer alan demirden çok daha az emilir. Susam, fındık, tahin, kaju fıstığı, Antep fıstığı, yulaf, kuru üzüm, kuru kayısı demir oranı en yüksek bitkisel besinler içinde yer alır. Kırmızı etler, kümes hayvanları, sakatatlar ve özellikle de balık, hindi ve deniz ürünleri zengin demir kaynağı olarak bilinir.

Haberin Devamı

Yumurtalar, baklagiller, kuruyemişler, süt ürünleri ve koyu yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar, yağlı tohumlar, meyveler ve özellikle de kurutulmuş meyveler demir oranı bakımından oldukça yüksek olan gıdalardır. Kekik, köri, kimyon, zencefil ya da kişniş gibi baharatlar da demir bakımından oldukça zengindir.

Bitkisel kaynaklı olarak demir seviyesinin vücuttaki emilimini artırabilmek için C vitamini bakımından zengin bir besinle (örneğin kivi, domates, turunçgiller) tüketilmesi gerekir. Besinler demir alımı için yeterli gelmediği zaman ve kansızlık bulunuyorsa demir, takviye besin olarak da alınabilir. Demir takviyeleri ise beslenme uzmanı ya da uzman hekimin önerdiği şekilde alınması gerekir.

Demirin Faydaları Nelerdir?

Hücrelere oksijen sağlamak ve vücudun kan oluşumu gibi bir sürü metabolik süreç için demire ihtiyacı vardır. Kanda bulunan oksijenin taşınması, hormonların üretiminde, enfeksiyonlara karşı savunmayı desteklenmesi, bağışıklık sistemini güçlenmesinde, oksijenin kaslarda depolanması ve enzimlerin oluşumunda yardım rol alır. 

Haberin Devamı

Demir vücutta depolanabilen çok önemli bir mineraldir. Demirin yaklaşık olarak yüzde 25'i karaciğer, yüzde 60'ı kanda (hemoglobin), dalak ve kemik iliğinde (hemosiderin ve ferritin) depolanır. Diğer yüzde 15'i enzimlere ve kas proteini (miyoglobin) bağlıdır. C vitamini ise, yiyecekler demir emilimini önemli ölçüde artırır.