Gazete Vatan Logo

Culex sivrisinek hastalığı Batıl Nil virüsü nedir, belirtileri nelerdir? Batı Nil virüsü Türkiye’de var mı?

Yunanistan Ulusal Halk Sağlığı Örgütü (EODY) tarafından yapılan açıklamada, Yunanistan’da genellikle sivrisineklerden bulaşan Batı Nil virüsü nedeniyle 11 kişinin hayatını kaybettiği ifade edilerek, ülke genelinde 123 vakanın tespit edildiği aktarıldı. Söz konusu gelişmenin ardından Culex sivrisinek hastalığı Batıl Nil virüsü nedir, belirtileri nelerdir? Batı Nil virüsü Türkiye’de var mı? sorularına yanıt aranmaya başlandı.

Culex sivrisinek hastalığı Batıl Nil virüsü nedir, belirtileri nelerdir? Batı Nil virüsü Türkiye’de var mı?

Batıl Nil virüsü belirtileri ve Culex sivrisinek hastalığı batı nil virüsünün ne olduğu ve nasıl bulaştığı konusu Yunanistan’da 11 kişinin ölmesinin ardından gündeme geldi. Yunanistan Ulusal Halk Sağlığı Örgütü (EODY) tarafından yapılan açıklamada, Yunanistan'da Batı Nil virüsü nedeniyle 11 kişinin hayatını kaybettiği ifade edilerek, ülke genelinde 123 vakanın tespit edildiği aktarıldı. Açıklamada, vakalardan 74'ünün merkezi sinir sistemini etkileyen semptomlar gösterdiği belirtilerek, 49 vakanın ise ya hafif semptomlar ya da hiç semptom göstermediği aktarıldı. Açıklamada, geçen hafta Yunanistan'da 36 yeni vakanın bildirildiği ifade edilerek, vakaların genellikle Selanik, Imathia, Kılkış, Pella, Pieria, Halkidiki, Serez, Tırhala ve Larissa bölgelerinde tespit edildiği aktarıldı. Peki, Culex sivrisinek hastalığı batı nil virüsü nedir, belirtileri nelerdir, Türkiye’de var mı?

Batı Nil virüsü nedir?

Batı Nil Virüsü tropik ve ılıman iklimlerde bulunan bir virüstür. İlk olarak 1937 yılında Uganda'nın Batı Nil Bölgesinde görülmüştür diye kaynaklarda yer alsa da Büyük İskender'in de ölümüne yol açmıştır.

Haberin Devamı

Batı Nil virüsü belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır?

Sivrisinekler aracılığı ile tüm memeli hayvanlara ve insanlara bulaşabilir. Hastalık, 2-8 gün süren bir yumurtlama periyodunun ardından kendini yüksek ateş, bulantı, ağrı olarak hissettirir. Bazı ağır vakalarda ise hasta yarı-koma durumuna bile girebilir.

Batıl Nil virüsü Türkiye’de var mı?

Virüs şu an Türkiye’de yayılım göstermedi ancak Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre 2010 yılının Eylül ayında Türkiye'de 7 kişiye Batı Nil Virüsü bulaşmıştır. Bu vakalardan 3'ü ölümle sonuçlanmıştır.