Gazete Vatan Logo

Çörek Otu Nedir? Çörek Otu Faydaları Nelerdir?

Doğada birçok bitki çeşidi bulunur. Bunlar günlük yaşantımızda birçok alanda kullanılarak faydalarından yararlanılır. Özellikle bazı bitki türlerinin kullanım alanları o kadar fazladır ki, mutfak, sağlık ve kozmetik gibi farklı farklı alanlarda kullanılabilir. Bu bitkiler, kurutularak, yaş haliyle ya da yağından faydalanılarak kullanılabilir. Çörek otu da bu bitkilerden biridir. Her alanda oldukça faydalı olan ve birçok yerde kullanılan bitkilerdir.

Çörek Otu Nedir? Çörek Otu Faydaları Nelerdir?

 

Çörek otu, genellikle Batı Asya ve Ortadoğu'da yetişmektedir. Ülkemizde de Konya'da yaygın olarak çörek otu yetişir. Uzun yıllardan beri çörek otunun tohumu ve yağı birçok alanda tedavi amaçlı kullanılıyordu. Nigelle Sativa isimli bitkinin tohumlarından elde edilen çörek otu, birçok farklı şekilde günümüzde de oldukça yaygın kullanılmaktadır.

Çörek otu tohumlarının soğuk press yöntemi kullanılarak yağı elde edilir. Böylece cilt bakımı gibi alanlarda da yağından faydalanılır. Yüksek sıcaklıkla elde edilmedikleri için asit oluşumu da olmaz. Çörek otu içerisinde birçok vitamini de barındırır. Kalsiyum, demir ve çinko gibi vitaminler başta olmak üzere birçok vitaminin de insan vücuduna girmesini sağlar.

Çörek Otu Faydaları Nelerdir?

Uzun yıllardır kullanılan çörek otunun faydalarından hala yararlanılmaya devam edilmektedir. Çörek otunun bilinen faydaları şu şekildedir:

İçeriğindeki bileşenlerden ötürü iltihap giderici, bağışıklık sistemini güçlendirici, karaciğer koruyucu ve kolesterol düşürücü etkileri vardır. 

Haberin Devamı

Çörek otu yağı, en eski zamanlarda baş ağrısı geçirme ve ateş düşürmede etkili tedavi yöntemi olarak kullanılmaktaydı. Hala çörek otu yağı bu amaçlarla kullanılabilir. 

Çörek otu, doğrudan ağız yoluyla alındığında adet düzenleme işlevi görür. 

Mantar, enfeksiyon, iltihap ve ödem gibi hastalıklarda son derece etkilidir. Kötü kolesterolü düzenleme ve düşürme etkisi vardır.

Çocuklarda meydana gelen cilt hastalıklarında çörek otu yağından faydalanılır.

İştah açma ve bulantı gibi durumları bastırma özelliği vardır. 

Alerjik akıntıları olumlu düzeyde geçirir.

Çörek otunun tüm faydaları göz önüne alındığında tüketilmesinin hiçbir zararı olmadığı gibi oldukça faydalı olduğu görülmektedir. Bu yüzden günde ortalama bir çay kaşığı kadar çörek otunu yoğurda katarak, çiğ yiyerek tüketebilirsiniz. İsterseniz çeşitli hamur işlerinin üzerinde ya da içinde harç olarak kullanabilirsiniz.

Çörek otu yağını da cildinizde kullanabilirsiniz. Eski dönemlerden gelen bir inanışa göre çörek otunun nazardan ve kazalardan da koruduğuna inanılmaktaydı. Çörek otunu kıyafet ceplerine, çanta ya da cüzdanlarına koyan insanlar bu şekilde korunduğuna da inanıyordu. Hala bu tarz anlayış ve inanış da devam etmektedir. 

Haberin Devamı

Çörek otunu marketlerden bulabileceğiniz gibi aktarlardan da kolaylıkla temin edebilirsiniz. Çörek otu yağını bulmak biraz daha zor olabilir. Marketlerden temin etmek zor olsa da yine aktarlardan kolayca çörek otu yağı alabilirsiniz.

Hayatınızda düzenli tüketerek ciddi faydasını göreceğiniz çörek otunu siz de tüketim alışkanlığı haline getirin. Hem sağlık açısından hem de görünüm açısından birçok olumlu özelliğinden de böylece faydalanın.