Gazete Vatan Logo

Cinsel hijyen ile keyifli seks

Aktif bir cinsel hayat sürdürürken cinsel bölge bakımına özen göstermek şart. Kadınlarda sık görülen cinsel bölge enfeksiyonları, cinsel bölge tahrişlerini, doku zedelenmelerini ve cinsel ağrıyı önlemenin yolu cinsel hijyenden geçiyor

Uzun ve tatminkar cinsellik için şart

Cinsel bölgenin sağlığı keyifli ve mutlu bir cinsel hayata kavuşmanın en önemli noktalarından biri. Kadın cinsel bölgesinde vajina kadar dış dudaklar, iç dudaklar, klitoris ve vajina girişi de ayrı ayrı işlev ve öneme sahip. Bu dokuların sağlığı, dayanıklılığı, damar ve sinir yapısı, bu dokular çevreleyen kaslar hep birlikte cinsel mutluluğa katkıda bulunuyor. Cinsel bölgede herhangi bir nedenle oluşan tahriş, yıpranma, sızı, ağrı şikayetleri cinsel keyfi düşürüyor. Bu sıkıntılar uzun süre devam ettiğinde cinsellikten soğuma da yaratabiliyor. Bu nedenle cinsel hijyene önem vermek ve bu dokuların sağlığını devam ettirmek şart.

Yanlış önerileri uygulayan çok

Cinsel hijyen konusunda bir çok yanlış öneri var. Neredeyse her 2 kadından biri çok zararlı olduğu bilinen vajinal duş alışkanlığını devam ettiriyor. Vajinal duş vajinanın su veya değişik ürünler kullanarak içeriden temizlenmesi. Bu alışkanlık vajinanın ph dengesini değiştirip enfeksiyonlara hatta daha da ileri gidip pelvik hastalıklara ve kısırlığa bile yol açabiliyor. Amerikan Jinekoloji ve Kadın Doğum Birliği de vajinal duşu kesinlikle onaylamıyor. Yanlış iç çamaşırı seçimleri, idrarı çok uzun süre tutmak, cinsel bölge temizliğinde tahriş edici ürünleri kullanmak da cinsel bölgeye zarar veriyor; unutmayın!

Haberin Devamı

Cinsel ağrı sık görülüyor

Yanlış hijyen alışkanlıkları özellikle cinsel ağrı riskini arttırıyor. Cinsel ağrı denilince akla hemen vajinismus geliyor. Evet ülkemizde cinsel ilişkiye izin vermeyecek ölçüde kasılma olması yani vajinismus problemine çok sık rastlanıyor. Ancak vajinimus cinsel ağrının tek nedeni değil. Pek çok kadın dönemsel veya uzun süreli cinsel ağrı yaşıyor. Bu ağrılar bazen sürekli devam ediyor, bazen de sadece cinsellik esnasında oluşuyor. Kimi kadın da birkaç saat veya birkaç gün devam eden ağrı, sızı sıkıntısı oluyor. Bu ağrıların pek çok nedeni var. Cilt hastalıkları, vajinal enfeksiyonlar, bağışıklık sistemi dengesizlikleri, pelvik kas sorunları gibi değişik nedenlere göre ağrı tedavisi yapılabiliyor. Doğru cinsel hijyen önerilerini takip etmek de hem ağrı riskini düşürüyor, hem de cinsel bölge sağlığının devamını sağlıyor.

Haberin Devamı

Neler yapabilirsiniz?

- Günlük akıntı zaten vajinanın içini temizliyor. Nasıl ki gözleriniz göz yaşı ile kendini temizliyor, vajinanız da vajinal akıntı ile hijyenini kendisi sağlıyor. Bu nedenle cinsel bölgeyi temizlemeyi takıntı haline getirmeyin.

- Cinsel bölgeyi yıkarken sadece su kullanın. Sabunlu ürünlerle yıkamayın.

- Eğer mutlaka bir temizlik ürünü kullanacaksanız, vajinal PH uyumlu ürünleri tercih edin.

- Kokulu, deodorantlı ürünleri cinsel bölgede kullanmayın.

- Soda-karbonat gibi maddeleri kesinlikle cinsel bölgeye sürmeyin.

- Cinsel bölgenin gün içinde nemli kalmamasına özen gösterin.

- Cinsel bölgenizi tahriş edecek tıraş gibi uygulamalardan kaçının.

- Adet döneminde tampon ve bağları sık sık değiştirin.

- Temizlik sırasında arkadan öne doğru değil önden arkaya doğru temizlik kuralına uyun.

- Aşırı sıkı kıyafet ve iç çamaşırlarından uzak durun.

Haberin Devamı

- Günlük olarak yüzde 100 koton iç çamaşırlarını seçin.

- Yeni iç çamaşırlarını mutlaka yıkayarak giyin.

- İç çamaşırlarınızı cilde dost temizleyiciler ile yıkayın.

- Islak mayo ve spor kıyafetlerini hemen değiştirin.

- Cinsel ilişkide kullanacaksanız su bazlı kayganlaştırıcıları tercih edin.

- Cinsel ilişkiden sonra 10 dakika içinde mutlaka idrara çıkın.

- İdrarınızı tutmayın, tuvalete gitmek için idrar hissini gelmesi beklemeyin ve her 3-4 saatte bir idrara çıkmaya çalışın.