Gazete Vatan Logo

Çin’de çıkan yeni virüs Langya henipavirus (LayV) nedir? Langya virüsü belirtileri ne? Yeni virüs bulaşıcı mı?

Bilim insanları yeni bir virüs tanımladı! Çin’de çıkan yeni virüsün adı Langya henipavirus (LayV). Dünya henüz coro virüsün etkilerini atlatamamışken ortaya çıkan yeni virüs endişeye neden oluyor. Virüsün kaynağının fareler olduğu belirtilirken, yapılan araştırmalarda 262 farenin dörtte birinden fazlasında LayV viral RNA'sını bulundu. Peki, Çin’de çıkan yeni virüs Langya henipavirus (LayV) nedir? Langya virüsü belirtileri ne? Yeni virüs bulaşıcı mı? İşte detaylar…

Çin’de çıkan yeni virüs Langya henipavirus (LayV) nedir? Langya virüsü belirtileri ne? Yeni virüs bulaşıcı mı?

Çin’de yeni virüs paniği yaşanıyor! Bilim insanları açıkladı! Çin’de ortaya çıkan yeni virüs salgın endişelerini arttırırken, farelerde tespit edilen virüsün adı Langya henipavirus (LayV) olarak tanımlandı. Peki, Çin’de çıkan yeni virüs Langya henipavirus (LayV) nedir? Langya virüsü belirtileri ne? Yeni virüs bulaşıcı mı? İşte detaylar…

ÇİN’DE ÇIKAN YENİ VİRÜS LANGYA HENİPAVİRUS (LAYV) NEDİR?

Bilim insanları Çin'in kuzeydoğusunda vaka sayıları artan Langya henipavirus (LayV) adlı yeni bir virüs tanımladı. Şimdiye kadar bildirilen onlarca vaka olması nedeniyle, Çin'de yeni tanımlanan virüs, bilim insanları tarafından izleniyor. Yeni Langya henipavirus (LayV) ilk olarak ülkenin kuzeydoğusundaki Shandong ve Henan eyaletlerinde 2018'in sonlarında tespit edilmişti. Çalışmalar ve vaka sayılarının artışıyla birlikte araştırmacılar Langya virüsünü geçen hafta resmi olarak tanımladı.

LANGYA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NE?

Langya henipavirüsün (LayV) insanlarda ateş, yorgunluk, öksürük, iştahsızlık ve kas ağrıları gibi semptomlara neden olduğu açıklandı. Langya henipavirus (LayV) virüsünün insanlarda virüs ateş, yorgunluk, öksürük, iştahsızlık ve kas ağrıları gibi semptomlara neden olduğu belirtildi. Araştırmacılar, virüsle enfekte olan tüm insanların yüksek ateşi olduğunu söyledi. Çalışmanın yazarları virüsün, 35 kişiden 26'sında bulunan tek potansiyel patojen olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

YENİ VİRÜS BULAŞICI MI?

Uzmanlar, virüsün muhtemelen hayvanlardan insanlara bulaştığını söyledi. Vahşi hayvanları test eden araştırmacılar, 262 farenin dörtte birinden fazlasında LayV viral RNA'sını buldu.

Bilim insanları “Bu durum kır faresinin virüs için doğal bir rezervuar olabileceğini düşündürüyor” diyor. Bununla birlikte, virüs ayrıca  keçilerin yüzde 2'sinde ve köpeklerin yüzde 5'inde tespit edildi.

Öte yandan araştırmacılar, virüsün insanlar arasında bulaşıp bulaşmayacağının hala belirsiz olduğunu söyledi. 35 vakanın çoğu çiftçilerde görülürken, bazı vakalar fabrika çalışanları arasında ortaya çıktı.

LANGYA VİRÜSÜ ÖLÜMCÜL MÜ?

Haberin Devamı

Araştırmacıların bildirdiğine göre LayV'den bugüne kadar herhangi bir ölüm yaşanmadı. Nuke-NUS Tıp Fakültesi'ndenProf. Dr. Wang Linfa, LayV vakalarının şu ana kadar “ölümcül veya çok ciddi” olmadığını ve “panik yapmaya gerek olmadığını” söyledi.