Gazete Vatan Logo

Çekirdek Kaç Kalori? Çekirdek Besin Değerleri Ve Kalorisi...

Çekirdek sağlıklı yağlar, faydalı bitki bileşikleri ve diyabet dahil olmak üzere yaygın sağlık sorunları riskini azaltmada rol oynayan çeşitli vitamin ve mineralleri içeren sağlıklı atıştırmalıklardır.

Çekirdek Kaç Kalori? Çekirdek Besin Değerleri Ve Kalorisi...

Çekirdek diğer bir adıyla ay çekirdeği, ayçiçeği bitkisinin (Helianthus annuus) çiçek başından hasat edilir. Tohumun kendisi siyah beyaz çizgili bir kabukla kaplıyken, ay çekirdeği beyazdır ve yumuşak bir dokuya sahiptir.

Çekirdeğin dış tarafında, sindirimi zor olabilen lifli bir kabuk bulunur. Çekirdek bütün olarak bu kabuğuyla tüketilebileceği gibi sadece içindeki etli kısımları da tüketilebilir. Ay çekirdeği düşük karbonhidratlı bir besindir ve vitaminler, mineraller ve daha sağlıklı yağlar açısından zengindir.

Çekirdek Kaç Kalori? 

Çekirdek kalori bakımından zengindir bir atıştırmalıktır. 100 g çekirdekte ortalama 585 kalori bulunmaktadır. Çekirdek yemenin zevki inkar edilemez, çok lezzetli olduğu da bir gerçektir.

Ancak çok fazla kalori içerdiği için aşırı çekirdek tüketmek kilo alımına sebep olabilir. Çekirdek için günlük önerilen tüketim miktarı ortalama 1 fincandır.

Çekirdek Besin Değerleri ve Kalorisi

35 g (1/4 fincan) kavrulmuş ayçiçeği çekirdeği taneleri için besin değerleri aşağıdaki şekildedir:

Haberin Devamı

Kalori: 208 kcal

Sodyum: 1.1 mg

Yağ: 20 g

Karbonhidrat: 7.2 g

Lif: 4 g

E Vitamini: 7.5 mg

Protein: 5.9 g

Manganez: 0,8 mg

Bakır: 0.7 mg

Glisemik Index: Ay çekirdeği çok az şeker içerdiğinden veya hiç içermediğinden, düşük glisemik bir gıda olarak kabul edilir.

Karbonhidrat: Bir fincan çekirdeğin dörtte biri yaklaşık 208 kalori ve 7.2 gram karbonhidrat içerir. Karbonhidratların yaklaşık yarısı liften gelir ve geri kalanı nişastadır.

Yağlar: Ay çekirdeğindeki kalorilerin çoğu yağdan gelir. Tek bir 1/4 fincan porsiyonda 20 gramdan biraz fazla yağ alacaksınız. Bununla birlikte, çoğu, çoklu doymamış yağ (12.6g) ve tekli doymamış yağın (3.6g) karışımı olan yağdır. Çekirdek tanelerinin bir porsiyonunda yaklaşık 2 gram doymuş yağ vardır.

Protein: 1/4 fincan çekirdeğin porsiyonunda yaklaşık 6 gram protein bulunmaktadır.

Vitaminler ve mineraller: Çekirdek mükemmel bir E vitamini kaynağıdır. Aynı zamanda iyi bir tiamin kaynağı, niasin, B6 vitamini ve folat gibi vitmainleri de barındırmaktadır.