Gazete Vatan Logo

Çakşır Otu Nedir? Çakşır Otu Faydaları Nelerdir?

Çakşır otu, kurak topraklarda yetişen ve boyu da 2-3 metreye kadar ulaşan bir bitkidir. Maydanozgiller familyasından olan bu bitkinin çiçekleri tohumlu bir yapıya sahiptir.

Çakşır Otu Nedir? Çakşır Otu Faydaları Nelerdir?

Çakşır otunun sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. Kurak topraklarda yetişen bu bitkinin boyu ortalama 2-3 metre olur. Sarı taneli çiçekleri ve ince dalları olan çakşır otu maydanozgiller ailesindendir. Güzel bir görüntüye sahip olan çakşır otu kokusu bakımından pek güzel değildir.

Keskin bir kokuya sahip olan çakşır otu kurutulduktan sonra farklı şekillerde tüketilebilir. Suya ihtiyaç duymadığı için her bölgede ve her arazide yetişebilir. Çakşır otunun ana vatanı olarak bilinen yer İran'dır. 

Çakşır Otu Faydaları Nelerdir?

Afrodizyak etkisi vardır ve bu nedenle erkeklerde iktidarsızlık tedavisinde kullanılmaktadır.

Kas ve eklem ağrını hafifletme etkisine sahiptir.

Kısırlık tedavisinde kullanılır ve sperm sayısı ile kalitesini de artırır.

Vücuttan toksinlerin ve zararlı maddelerin atılmasına yardım eder.

Sinir sisteminin çalışmasını destekler ve enerjiyi artırarak kişilerin kendilerini daha zinde hissetmesini sağlar.

Soğuk algınlığına iyi gelen çakşır otu yara ve akne lekelerini de kısa sürede geçirir.

Haberin Devamı

İştah açar ve bu nedenle kilo almak isteyenlere faydası bulunur.

Gaz problemlerini iyileştirir ve sindirimi kolaylaştırır. 

Çakşır Otu Nerelerde Yetişir?

Çakşır otu yetişirken çok fazla suya ihtiyaç duymadığı için hemen hemen her araziye uyum sağlar. Doğu Anadolu'dan Akdeniz'e kadar tüm araziye uyum sağlar ve kendi kendine yetişebilir. Çakşır otunun ana vatanı İran olarak da bilinmektedir.

Bunun yanında Hindistan ve Pakistan'da da yetiştirilir ve şifa amacı ile kullanılır. Eğer dilerseniz bu faydalı bitkiyi evinizin bahçesinde de çok rahat bir şekilde yetiştirebilirsiniz. Türkiye'de ortalama 20 civarında çakşır otu türünün yetiştiği bilinir.

Türlerine göre özellikleri ve buna bağlı olarak kullanım şekilleri de değişir. İlk yıl tohum vermeyen çakşır otu ikinci yıl çiçeklerinin arasından tohumlarını verir. Halk arasında bitkinin bu şekline çakşır otu erkeği ismi de vardır. 

Çakşır Otunun Zararları Nelerdir?

Çakşır otu faydalı olduğu kadar zararları ile de insan vücudunu etkileyebilen bir ottur. Eğer uzun süre ara vermeden çakşır otu kullanılırsa bazı yan etkiler ortaya çıkabilir. Çakşır otunun yan etkileri arasında sinir sistemini kötü etkilemesi vardır. Ruh halinin ani değişimleri ve depresyon gibi durumlar çakşır otunun yanlış kullanımı sonuçları olarak karşımıza çıkar.

Haberin Devamı

Çakşır otunu hamilelerin kullanılması önerilmemektedir. Emziren annelerin de mutlaka doktor kontrolünde ve belirli düzeyde kullanmaları önerilir. Mutlaka sağlık sorunu olan kişilerin de doktorlarının bilgisi dahilinde kullanmaları gerekir.

Kronik ve ciddi bir sağlık sorununuz varsa çakşır otu bitkisini kullanmamak çok daha faydalı olur. Her şeye rağmen çakşır otu bitkisini kullanmak isterseniz doktorunuzun onayını almalısınız. Kan şekerini düşürdüğünden dolayı sağlıklı kişilerin de çakşır otunu kullanırken dikkatli olmaları önerilir.