Gazete Vatan Logo

Burun Akıntısı Nasıl Geçer? Burun Akıntısı Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Burun akıntısı, aşırı şekilde burun boşalmasına denir. Akışkan, yoğun bir mukus, berrak bir sıvı ya da bunların arasında bir kıvama da sahip olabilir. Akıntı boğazın arkasından aşağıya ya da burun deliklerinden dışarıya geniz akıntısı şeklinde ya da her iki şekilde de olabilir. Bazen bu burun akıntısına da burun tıkanıklığı eşlik edebilir.

Burun Akıntısı Nasıl Geçer? Burun Akıntısı Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Burun Akıntısı Nasıl Geçer?

Burun akıntısı, burun dokularını tahriş eden ya da burada bulunan iltihabi süreci uyarak herhangi bir nedenden dolayı da kaynaklanabilir. Burun akıntısını doğal bazı yöntemler kullanarak da durdurulabilir. Burun akıntısı ise, şu yöntemler ile geçebilir:

Burun akıntısı akupresür ile kolaylıkla tedavi edilebilir. Burun etrafında bulunan alanda akupresür kullanmak da burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve baş ağrısını hafifletir.

Altında yatan nedene göre doktorlar tarafından verilen sprey ve ilaçlar da burun akıntısını geçirir.

Burun ve yüze gün içinde birkaç defa ılık nemli bir bez uygulamak akıntının geçmesine de yardımcı olabilir.

Alerjik durumlara bağlı olarak meydana gelen akıntıları durdurmak için de tetikleyici şeyler tespit edilmeli ve bunlardan olabildiğince uzak durulmalıdır.

Burun Akıntısı Geçiren Yöntemler

Burun akıntısı, soğuk algınlığının en sık görülen belirtileri arasında yer alır. Evlerde uygulanacak bazı yöntemler ise, burun akıntısına iyi gelir. Bu yöntemler ise şunlardır:

Haberin Devamı

Buhar banyosu yapmak: Sıcak buhar solumak, en kolay burun akıntısını önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olan uygulamalar içinde yer alır. Buhar banyosu için de kaynayan suya çeşitli yağlardan 3 - 4 damla kadar damlatarak solumak yapılacak olan uygulamanın da etkinliğini arttıracak bir rol üstlenir. Bunun için de okaliptüs, çay ağacı, biberiye, nane, adaçayı, çam ve kekik yağı tercih edilebilir.

Bol miktarda sıvı tüketmek: Burun akıntısı ile birlikte burun tıkanıklığı belirtileri de görülüyorsa bol sıvı içmek çok büyük bir önem taşır. 

Burun Akıntısını Geçirecek Püf Noktaları Nelerdir?

Sıcak olarak tüketilen bitki çayları burun akıntısı için genellikle soğuk bir şekilde içilen ürünlerden daha fazla fayda sağlanır. Zencefil, nane, papatya, ya da ısırgan gibi anti alerjik ve anti inflamatuar özelliklere sahip olan bitkiler de içeren çaylar tercih edilebilir.