Gazete Vatan Logo

Brokoli Kaç Kalori? Brokoli Besin Değerleri Ve Kalorisi...

Brokoli daha çok kış ayında tüketilen bir sebzedir. Bir porsiyon brokoli 39 kalori, bir kase brokoli ise 26 kaloridir.

Brokoli Kaç Kalori? Brokoli Besin Değerleri Ve Kalorisi...

Brokoli Kaç Kalori?

Brokoli sağlıklı bir sebze olduğundan oldukça faydalıdır ve sık sık tüketilmelidir. 1 orta boy kase brokoli 26 kaloridir ve içinde 2,5 g karbonhidrat ile 3,3 g protein bulunur. Bunun %42'si karbonhidrat ve %55'i de protein olarak karşımıza çıkar. Kış aylarında bağışıklık sistemini de destekleyen brokoli çorbası da yapılan bir sebzedir.

Brokoli Besin Değerleri ve Kalorisi

1 kase brokoli 26 kalori, 1 kilo brokoli ise 260 kaloridir. 1 kase brokolide 105 mg kalsiyum, 143 iu A vitamini ve 115 mg C vitamini bulunur.

Brokolinin Faydaları Nelerdir?

Sağlık bakımından çok faydalı olan brokoli, sindirim sistemine, kalp ve diyabete oldukça iyi gelen sebzeler arasındadır. Yaşlandırmayı geciktirme ve bağışıklık sistemini güçlendirme katkısı da bulunur. Aynı zamanda brokoli içindeki beta-karotenler ile mide, bağırsak ve yemek borusunun kanserini önlemektedir. Düzenli şekilde brokoli tüketen kişiler mineral ve demir eksikliği yaşamazlar.

K ve C vitamini bakımından zengin olan brokoli çinko, magnezyum, kalsiyum ve fosfor bakımından da zengindir. Kemik ve diş sağlığını da destekleyen brokoli kan şekerini düzenlemekte ve sağlıklı insüline de alt yapı sağlamaktadır. Folik asit içermesinden dolayı hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınlara da tüketmeleri önerilir.

Haberin Devamı

Brokoli Hangi Mevsimde Tüketilir?

Brokoli turpgiller gibi kış aylarında tüketilmesi gereken sebzeler arasındadır. Yazın ekilmiş olan tohumlar kış aylarında hazır olur ve taze olarak sofralarda yerini alır. Kasım ayından başlayarak mart ayına kadar taze şekilde brokoli almak ve tüketmek mümkündür. İlerleyen ve gelişen seracılık sayesinde her mevsim brokoli bulmak mümkün olsa da mevsiminde taze şekilde tüketmek çok daha sağlıklıdır.

Her sebze kendi mevsiminde tüketildiği zaman besin değeri çok daha yüksek olduğundan daha faydalı olmaktadır. Brokoli alırken koyu yeşil renkte seçmek ve canlılığını yitirmiş olanları satın almamak gerekir. Yapraklarında bozulma ya da erime olan brokoliyi satın almamak gerekir. Brokolinin yapraklarının erimiş ya da bozulmuş görüntüye sahip olması böceklenmiş olabileceğini göstermektedir.

Haberin Devamı