Gazete Vatan Logo

Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer? Boğaz Ağrısı Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Boğaz ağrısı boğazın belirli nedenlere bağlı olarak ağrıması durumudur. Herkes hayatında farklı sebeplere bağlı olarak boğaz ağrısı yaşamış olabilir. 

Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer? Boğaz Ağrısı Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Boğaz ağrısı bazen gündelik hayatı etkileyerek sosyal aktivitelerin sınırlanmasına neden olabilir. Birçok farklı nedene bağlı olarak boğaz ağrısı ortaya çıkabildiği için nedenin öğrenilmesi tedavi için önemlidir. Kafeinli içeceklerden uzak durmak, bol ılık su tüketmek, papatya çayı içmek boğaz ağrısının geçmesine yardımcı olabilir.

Pastil kullanmak, tuzlu su ile beraber gargara yapmak ve sarımsak çiğnemek de boğaz ağrısına iyi gelir. Eğer uzun süreli geçmeyen bir boğaz ağrısı olursa mutlaka bir doktora başvurmak gerekir. 

Boğaz Ağrısı Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Boğaz ağrısına iyi gelen yöntemleri tespit etmek için ağrıya neden olan unsurun mutlaka bulunması gerekir. Eğer boğaz iltihabından kaynaklı bir ağrı varsa antibiyotik kullanılması ile boğaz ağrısından kurtulmak mümkündür. Ballı ılık süt boğaz ağrısına iyi gelen bir yöntemdir.

Eğer boğaz ağrısı varsa ve bu durum rahatsız edici bir boyuta ulaşmışsa sütü ısıtıp içine bal ve biraz karabiber eklerseniz ağrının hafiflemesi mümkündür. Tuzlu su ile gargara yapmak da hem boğazın temizlenmesine hem de ağrının hafiflemesine yardımcı olur. 

Haberin Devamı

Boğaz Ağrısı Neden Olur?

Boğaz ağrısı her yaştan kişide ortaya çıkabilen bir durumdur ve sık sık yaşanması mümkündür. Genellikle grip ve soğuk algınlığı durumunda ortaya çıkan boğaz ağrısının farklı nedenleri de olabilir. Boğaz ağrısının diğer nedenleri arasında koronavirüs, boğaz tahrişi, hava kirliliği ve kapalı ortamda kalmak vardır.

Boğaz ağrısına bazen boğazdan kaynaklı olmayan durumların da neden olması mümkündür. Mantar enfeksiyonları, bağışıklığın düşmesi, mide asidinin boğaza yükselmesi gibi durumlar da boğazı tahriş ederek boğaz ağrısına neden olabilir.

Boğaz Ağrısı Nasıl Nasıl Koyulur?

Kulak burun boğaz uzmanları tarafından hastanın belirtileri ve semptomları dinlenerek fizik muayenesinden sonra tanı koyulması mümkündür. Kamera ve çeşitli aletler kullanılarak boğaz ağrısının saptanması mümkündür.

Muayeneden sonra streptokok bakterilerinin tespit edilmesi için bazı testler yapılabilir. Eğer salgı örneği alınmak istenirse boğazın arkasına steril bez sürülür ve örnek laboratuvara gönderilerek test sonucu beklenir.

Haberin Devamı