Gazete Vatan Logo

Kuduz hastalığı nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir? İnsandan insana bulaşır mı, kuduz tedavisi var mı?

Bitlis'te köpek ısırması sonrası kuduz şüphesiyle hastaneye kaldırılan iki çocuktan birinde virüse rastlandı. Çocukta hırçın davranışlar olduğunu söyleyen Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof Dr. Cengiz, tanının kesinleştiğini söyledi. Peki, kuduz hastalığı nedir, belirtileri nelerdir, insandan insana bulaşır mı? Kuduz tedavisi var mı?

Kuduz hastalığı nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir? İnsandan insana bulaşır mı, kuduz tedavisi var mı?

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde başıboş köpek tarafından ısırılan ve kuduz şüphesiyle Ankara'da tedaviye alınan 2 çocuktan sonra kentte tarama çalışması başlatıldı. Yetkililer başıboş köpek tarafından ısırılıp sağlık kuruluşuna başvurmayan 38 vaka daha tespit etti. Peki, Kuduz hastalığı nedir, bulaşıcı mı, belirtileri nelerdir, insandan insana bulaşır mı?

Kuduz hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?

Kuduz; köpek, kedi, at, eşek, inek, keçi gibi evcil hayvanlar ile ayı, çakal, domuz, kirpi, kokarca, köstebek, kurt, tilki, sansar ve yarasa gibi yabani memeli hayvanları hastalandıran bir virüs hastalığıdır. 

Kuduz hastalığı nasıl geçer, insandan insana bulaşır mı?

Enfekte hayvanın başka bir hayvanı ya da insanı ısırması yoluyla kuduz virüsü yayılmaktadır. Enfekte bir hayvanın tükürüğünün açık bir yaraya, göz veya ağız mukoza zarlarına bulaşması yoluyla da kuduz hastalığı bulaşabilmektedir. 

Enfekte bir hayvan tarafından ısırılan kişinin sinirleri yolu ile virüs beyne yayılmaktadır. Baş ve boyun bölgesindeki ısırıklarda hastalık beyne daha yakındır ve daha çabuk ortaya çıkar. Beyine ulaşan kuduz virüsü hızla çoğalmaktadır. Beyin ve omuriliği etkileyen hastalık hastanın hızla kötüleşerek hayatını kaybetmesine neden olmaktadır.

Haberin Devamı

Kuduz tedavisi var mı?

Kuduz ölümcül bir hastalıktır, hastalık ortaya çıktıktan tedavi süreci oldukça zordur. Kuduz virüsüne maruz kalındığında hemen enfeksiyonun yerleşmesi ve gelişmesini önlemek için aşı yapılır. Aşıyla birlikte kuduz virüsüne karşı antikor içeren serum da uygulanarak virüsün hastalığa neden olması engellenmeye çalışılmalıdır.