Gazete Vatan Logo

Biotin İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Biotin Barındıran Gıdalar Listesi...

Biotin, B vitamini ailesinden bir vitamindir ve H vitamini ya da B7 vitamini olarak da bilinir. Suda çözündüğünden vücutta depolanmaz bu nedenle besinler ya da takviye yolu ile vücuda alınması gerekir.

Biotin İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Biotin Barındıran Gıdalar Listesi...

Biotin vücutta depolanmadığı için mümkün olduğunca besinler yolu ile alınması gerekir. En iyi biotin kaynakları arasında yumurta sarısı, baklagiller, yer fıstığı, ıspanak, fındık ve maya vardır. Buğday, dana ciğeri, yulaf gevreği ve mantar da yüksek oranda biotin içeren besinler arasındadır.

Bitkisel kaynaklı gıdalardan oluşan biotin vücut tarafından direkt olarak işlenebilir. Fakat hayvansal ürünlerden elde edilen gıdaların emilebilmesi için önce parçalanması gerekir. Suda çözünebilen bir vitamin olduğundan sebzelerin çok fazla suyla ya da uzun süre pişirilmemesi önerilir. Bu durum genellikle vitaminler için geçerlidir çünkü vitaminler oksijen, ışık ve ısıya karşı çok hassaslardır.

En Çok Biotin Barındıran Gıdaları Listesi

Biotin B vitaminlerinden biridir ve suda çözündüğünden besinler yolu ile alınması gerekir. Suda çözündüğü için vücut tarafından depolanmaz. En çok biotin barındıran gıdaların içinde maya, ıspanak, yumurta sarısı, baklagiller ve yulaf gevreği vardır. Özellikle yumurta sarısı ve dana ciğeri gibi hayvansal gıdalar en çok biotin barındıran gıdalar arasındadır.

Haberin Devamı

Biotin Faydaları Nelerdir?

Biotin, sindirim sistemi, sinir sistemi, metabolizma ve kardiyovasküler sistemde önemli görevlere sahip bir vitamindir. Proteinleri, yağları ve karbonhidratları enerjiye dönüştürür. Ayrıca glikoz, yağ asidi ve amino asitlerinden işlenmesi sürecinde görev alır.

Sinir dokusunun ve kan hücrelerinin bakımını da biotin sağlar. Diyabeti önlemeye yardımcı olan biotin ayrıca kan şekeri düzeyinin de normal olmasına yardım eder. Doku oluşumunu ve yenilenmesini destekler. Tırnak, cilt ve saç oluşumu için temel protein olan keratinin üretiminde de görev alır. 

Biotin Eksikliği Nedir?

Biotin eksikliği nadir olarak görüldüğü için uzun süre sonra fark edilen bir durum olur. Kas ağrısı ve saç dökülmesi ile kendini gösteren biotin eksikliği depresif ruh haline de neden olabilir. Esas olarak doğuştan biotin kullanımı az ya da bozuk olan kişilerde karşılaşılan bir durumdur. Çocuklarda, hamilelerde ve aşırı alkol tüketen kişilerde de biotin eksikliği ortaya çıkabilir.

Haberin Devamı

Sağlıklı beslenen kişilerde biotin eksikliği çok fazla ortaya çıkmadığından uzun süre antibiyotik kullanmak risk yaratabilir. Biotin eksikliğini belirtileri arasında ise solgun cilt, kolay kırılan tırnaklar, iştah kaybı ve güçsüz saçlar vardır. Yorgunluk, kas ağrısı, depresyon, mide bulantısı, cilt iltihabı gibi durumlara da neden olabilir.