Gazete Vatan Logo

Bilinçsizce kullanmanın sonu kötü oluyor!

Kış ve soğuk günler geride kaldı. Güneşin görünmesiyle birlikte cildimizdeki sorunlar da baş göstermeye başladı. Cildimizi güneşten korumak ve oluşan lekeleri engellemek için uzmanlar güneş kremi kullanmamız gerektiğini söylüyor. Peki sadece yaz aylarında mı kullanmalıyız? Güneşe çıkmadan kaç saat önce sürülmeli? İşte detaylar...

Bilinçsizce kullanmanın sonu kötü oluyor!

Cansu Akalp/Gazetevatan.com

Sosyal medyanın hayatımızda her geçen gün daha da fazla yer alması ve kullanılan filtreler ile birlikte güzellik algısı da zaman içerisinde değişiyor. Lekesiz, ışıl ışıl parlayan bir cilt tüm kadınlar hayali. Ancak gerçek hayatta böyle bir cilde kavuşmak çok da kolay olmuyor.

Yaz aylarının yaklaşması ile birlikte özellikle cildi hassas olan kişiler cilt sorunu yaşama endişesi taşıyor. Güneşin cilt üzerinde yarattığı tahribat ise neredeyse herkesin üzerinde hem fikir olduğu bir konu. Bu nedenle güzel bir cilde sahip olmak isteyen kadınların öncellikle ciltlerini güneşten korumaları gerekiyor. Güneşin zararlı etkilerinden korunabilmenin en kolay yöntemi ise düzenli ve doğru güneş kremi kullanmaktan geçiyor. Güneş yaşlandırmayı hızlandırırken ciltte kırışıklık ve leke oluşumuna neden oluyor.

Son yıllarda güneş kremi kullanımının ne kadar önemli olduğu daha çok ortaya çıktı. Tüm cilt bakımını yapan bir kişi güneş kremi kullanımını ihmal ederse yaptı bakım eksik kalıyor. Güneş kreminin önemi, nasıl ve hangi aylarda kullanılması gerektiğini Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Askeroğlu anlattı. İşte detaylar...

Haberin Devamı

LEKE SORUNUNA KARŞI EN GÜÇLÜ ÜRÜN: GÜNEŞ KREMİ

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Askeroğlu güneş kremlerini kullanmanın öneminden bahsetti. Askeroğlu'na göre;

Bilinçsizce kullanılan serumlar sonrası yüzde lekelenme meydana gelebilir. Örneğin C vitamini içerikli serumlar kullanılırken mutlaka cilt güneşten korunmalıdır. Güneş ve diğer sebeplerden dolayı oluşan lekelerin tedavisinde atlanmaması için gereken ürün güneş kremidir. Güneş lekeleri oluşmasında birden fazla faktör vardır. En önemli iki faktör ise; zararlı güneş ışınlarına maruz kalınması ve genetik yatkınlıktır. Bu iki faktörün haricinde ise; gebelik süreci, ilaçlar, kozmetik uygulamalarda güneş lekesi oluşumuna zemin hazırlayabilir.

'HEM YAZ HEM KIŞ AYINDA KULLANILMALI'

Güneş kreminin temel amacı güneş ışınlarını yansıtmak ve dağıtmak olduğunu söyleyen Askeroğlu,  "Jel, losyon ve sprey formundaki güneşten koruyucuların tümü SPF numaralarına sahiptir. Bu rakamlar, güneş ışığından kaynaklanan güneş yanıklarına karşı ne kadar koruma sağlayabileceğini göstermektedir. Güneş kremi dışarı çıkmadan yarım saat önce cilde sürülmeli ve düzenli olarak tekrar uygulanmalıdır. Güneş kremi de kışın gereklidir. Bu nedenle hem yaz hem de kış aylarında güneş koruyucu kullanılmalıdır." diye konuştu.

Cilt problemlerinin başında cilt lekeleri geliyor. Lekelerde mücadelede en önemli ürün güneş kremi kullanımı olsa da tek başına yeterli değildir. Çünkü güneş kreminin etkili olabilmesi için öncelikle cildin temiz ve nemli olması gerekiyor. Burada da devreye cilt serumları giriyor. Peki cilt serumları nasıl kullanılıyor? Kim hangi içerikli serumu kullanmalıdır? Dr. Ufuk Askeroğlu merak edilen cilt bakım rutinin detaylarını anlattı. 

Haberin Devamı

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Askeroğlu, "Serum, cilt temizlendikten hemen sonra ve diğer cilt bakım ürünlerinden önce uygulanan, güçlü aktif içeriklerin cilde daha kolay emilmesini sağlamak üzere formüle edilmiş cilt bakım ürünlerini kapsayan bir terimdir. Cilt serumları, bunları cilde iletmek için sıvı formda yüksek etkili aktif bileşenler içerir. Bu şekilde serumlar, belirli cilt sorunlarına çözüm bulmak için etkili araçlar olarak kullanılabilir. Kullanıcılar arasında popüler olan yoğun nemlendirme, kırışıklık azaltma ve leke azaltma için özel olarak formüle edilmiş birçok serum bulunmaktadır." dedi.

Serumların kullanılma sıklığı cilt tipine ve ihtiyacına göre belirlenmelidir

Haberin Devamı

Serumların hangi sıklıkla kullanılması gerektiğine de değinen Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Askeroğlu, "Serumlar genellikle günde bir veya iki kez kullanılır. Kullandığınız serumun doğası veya cilt sorunlarınızın ciddiyeti, kullanım sıklığını değiştirebilir. En doğru kullanım için daima ambalaj üzerindeki kullanım bilgilerini okuyunuz. Bu bilgilere erişiminiz yoksa, cilt bakım serumlarının çoğu ihtiyaçlarınızı günde bir kez karşılayacaktır.Cilt bakım serumları, su bazlı veya yağ bazlı olmalarına bağlı olarak birçok farklı aktif bileşen içerebilir. En sık kullanılan etken maddeler olan hyalüronik asit, C vitamini, retinol, E vitamini, resveratrol, ferulik asitin yanı sıra birçok bitki özü, beta glukan ve çeşitli bitkisel yağlar esans ortanın formülünde yer almaktadır." dedi.

EN SIK TERCİH EDİLEN SERUMLAR!

Cilt bakımı terminolojisine baktığımızda AHA ve BHA gibi karışık pek çok kısaltmalar dikkatimizi çekiyor. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Askeroğlu sıklıkla tercih edilen serumları da anlattı. 

Haberin Devamı

AHA içerikli serumlar

Uzman Op. Dr. Ufuk Askeroğlu, "AHA asitleri organik meyve asitleri olarak sınıflandırılır. Laboratuvarda üretilen yüksek konsantrasyonlarda AHA asitleri seyreltilir ve klinik ortamda cilt soyma prosedürlerinde kullanılır. Kozmetikte cilt problemine göre %2, %10 veya %20 oranlarında bulunur.AHA; mikro peeling ve temizleme özelliği ile ön plana çıkarken, nemlendirici özelliği de bulunur. Cildin canlı ve parlak görünmesini sağlayan bu asit, yaşlanma belirtilerini azaltır. Ayrıca sivilce ve lekelerin görünümünü de etkili bir şekilde ortadan kaldırır. Yara tedavisinde de kullanılan AHA; tıraş sonrası oluşan tahrişlerin, kesiklerin ve sivilcelerin giderilmesinde önemli rol oynuyor." diye konuştu. 

BHA içerikli serumlar

Askeroğlu, BHA içerikli serumlar için de şunları söyledi; 

BHA, yağda çözünen organik asit anlamına gelir. Tıpkı AHA'lar gibi, BHA'lar da cildi ölü cilt hücrelerinden temizlemek ve yağlı cilt problemleriyle mücadele etmek için kullanılır. Bu grup birçok yararlı yağ asidi içerir ve aynı zamanda en etkili cilt nemlendirici bileşenleri içerir. Ayrıca BHA asit ince yapısı sayesinde gözeneklere etkili bir şekilde nüfuz ederek gözenekleri etkili bir şekilde küçültür ve cildi sıkılaştırır. BHA, genişlemiş gözenekler, siyah noktalar, sivilceler ve çatlaklar gibi cilt sorunlarından kurtulmada önemli bir rol oynar. BHA asit, yağlılığın neden olduğu bu cilt sorunlarının giderilmesinde çok etkilidir, ancak kuru ciltte kullanıldığında hassasiyete neden olabilir.