Gazete Vatan Logo

Başbakan da onu kullanıyor

Soğuk yenirse neye ılık yenirse neye iyi geliyor. İşte balın mucizeleri...

Ankara Arıcılar Birliği Başkanı Selçuk Solmaz, HABERTÜRK'te Ceren Akdağ'ın Hayatın İçinden programına konuk oldu. Solmaz, balın faydalarını anlatırken; iyi bal ve sahte bal arasındaki farkın nasıl anlaşılabileceğine ilişkin sırlar da verdi...

"Nişasta bazlı yemler Amerika'da başladı. Amerika'da arı ölümleri de böyle başladı. Arıları bu ürünlerle beslediler. Arılar insanoğlu var olduğundan beri günümüze kadar gelen canlılar. Doğasal koşulları sentetik ürünlerle beslerseniz. Arıları sentetik beslediler, arılar verimliliklerini kaybettiler. Doğasal koşullar çok zor. Her yıl aynı verimliliği bulamayabiliyorsunuz. Sentetik besleme başlattılar. Türkiye'de henüz sıkıntı yok. Ülkemiz doğal verimlilik konusunda en iyi ülkelerden biri."

İTHAL BAL

"İthal bal konusunda taraftım. Görsel ve yazılı medyada zaman zaman demeçler verdik. Bu ülkede bal sıkıntısı yok. Doğayı korumak istiyorsak arıları yaşatmalıyız. Onların hassas bir dengesi var. Arıları yaşatmak için arıcıyı korumak gerek. Bu yüzden ithal bal olmaması gerekiyor. Sadece 2007'de ithal bal geldi. Arıcılık sektöründe gerileme var. Arıcıların yaşam koşulları çok zor. Bir yıl bekliyorsunuz, verim alamazsanız ikinci yılı bekliyorsunuz. Doğada bal olmayınca ithal edildi.

Haberin Devamı