Gazete Vatan Logo

Bakterilerin Biyoteknolojide Kullanım Alanları Nelerdir? Biyoteknolojide Bakterilerden Nasıl Yararlanılır?

Bakterilerin Biyoteknolji de kullanım alanları arasında öne çıkan antikanser gen tedavi çalışmaları bulunmaktadır. Yeryüzünde her ortamda bulunabilen bakteriler, tek hücreli canlılardır. Basit yapıları ve silindirimsi kıvrımlı yapıları bulunan canlılardır.

Bakterilerin Biyoteknolojide Kullanım Alanları Nelerdir? Biyoteknolojide Bakterilerden Nasıl Yararlanılır?

Bakterilerin kullanım alanları, yoğurt – peynir üretimi, atık su arıtma tesisleri, antibiyotik imalatı gibi hayati önem taşımaktadır. Faydalı bakteriler ve zararlı bakteriler olarak ayrılan canlılar, biyoteknoloji kapsamında incelenmektedir. 

Bakterilerin Biyoteknolojide Kullanım Alanları Nelerdir?

Bakterilerin Biyoteknolji de kullanım alanları, endüstriyel alanlardır. Tümör seçici olarak, antikanser ilacı alanlarında bakteri tüketimi amacıyla kullanılmaktadır. Aşı geliştirme, hormon üretimi, Endüstriyel üretimler, yoğurt ve peynir üretim alanları, atık su arıtma sistemleri olarak bilinmektedir.

Ayrıca veantikor üretimi, antibiyotik gibi kimyasal üretimlerinde de bakteriler kullanılmaktadır. Bilimsel araştırmalarla Biyoteknolji pek çok disiplinle birilkte çalışmaktadır. Hücre biyolojisi, moleküler biyoloji, immünoloji, protein mühendisliği, biyoproses teknolojilerini kapsamaktadır.

Biyoteknoloji, ilaç sanayi, tarım alanlarında tohum yetiştirebilmek için, temizlik alanlarında, gıda sanayinde, savaş sanayi alanlarında çalışmaktadır. Biyoloji, ormancılık ve hayvancılıkta da kullanılmaktadır. Biyoteknoloji alanında kullanılan proteinler konvansiyonel ilaçlara göre daha kompleks yapıdadır.

Haberin Devamı

Biyoteknolji de Bakterilerden Nasıl Yararlanılır?

Biyolojide bakterilerden yararlanılan alanlar çok fazladır. Mikrobiyoloji, moleküler biyoloji, biyokimya, immünoloji, hücre biyolojisi, enzimoloji ve protein mühendisliği sadece bazılarıdır. Biyoteknoloji alanında;

Bulaşıcı hastalıklar

Büyüme geriliği

Su arıtma tesislerindeki kirli suyu temizleyebilen (bakteri)canlılara dönüştürülmesi

Hasar gören omurilik hücrelerinin onarılması için hormon üretimi,

Antibiyotik üretiminde de biyoteknolji ürünü bakterilerden yararlanılmaktadır.

Beyin hücrelerini onarmaya yarayan protein üretimleri bulunmaktadır.

Bakterilerin biyoteknoloji uygulamalarında kullanılmasında en büyük etken düşük maliyetli oluşudur. Birden çok bilim dalının birlikte çalışmasına izin veren biyoteknoloji gelişim kaydetmeye devam etmektedir. 

Bakteriler Neye Yarar?

Haberin Devamı

Mikro organizma olarak tanımlanan bakteriler, hem yararlı hem de zararlı olabilmektedir.

Sağlık Desteği Olarak Bilinen Bakterilerin marifetleri;

Denge sorunlarına karşı,

Bağışıklığı güçlendirebilmek için,

Antibiyotik ve zararlı bakterilerin yok edilmesinde,

Sağlıklı bakterilerin artırılmasında,

Besin maddesi üretiminde,

Probiyotik desteği olarak da kullanılmaktadır.

Biyoteknoloji, bilimsel çalışmalar sırasında pek çok bilimden yararlanmaktadır. Tıbbi sağlık, temizlik, gıda üretimi, aşı ve antibiyotiklerin etkileri üzerinde çalışmalar yapılmaktadır. Biyoteknoloji dalı, bu konuda eğitim almak isteyenler için de gelişimi sınırsız bir alandır. 

Biyoteknoloji Kapsamındaki Bilim Dalları

Biyoteknoloji alanında bulunan, Adli biyoteknoloji, hayvan biyoteknolojisi, tıbbi biyoteknoloji, Biyoremediyasyon, tarımsal biyoteknoloji gibi alanlarda çalışmaktadır. Yedi ayrı ana dalda incelenen biyoteknoloji, sağlıklı toplum ve güncel çözümler üretebilmektedir. Biyoteknoloji kapsamında bulunan çalışmalar sayesinde pek çok hastalığın tedavisine yönelik çalışmalar yapılmaktadır. 

Haberin Devamı

Ürün- hizmet üretiminde, endüstriyel gıda üretiminde ve gen tedavilerinde biyoteknoljiden yararlanılmaktadır. Aşılar, ilaçlar, peynir, yoğurt ve genetik çalışmaların her biri biyoteknoloji alanında çalışılmaktadır.

Biyoteknoloji kapsamında bulunan bilim dalları hızla gelişmektedir. Gelişim bozukluklarından ıslah çalışmalarına kadar biyoteknolojiden yararlanabilmek mümkündür. Gelişim bozukluklarında ve bulaşıcı hastalıklara karşı aşı üretiminde de biyoteknoloji önemli katkılar sunmaktadır.