Gazete Vatan Logo

Ayran Kaç Kalori? Ayran Besin Değerleri Ve Kalorisi...

Birçok yiyecek yanında en çok sevilen içeceklerden biri olarak ayran öne çıkar. Yoğurttan yapılması ile beraber aynı zamanda içeriğinde önemli besin kaynakları bulunur. Tabii doğal olarak belli bir kaloriye sahip olduğunu da ifade etmek mümkündür. Bunu bir bardak üzerinden almak gerektiğinde 150 mililitre gelir.

Ayran Kaç Kalori? Ayran Besin Değerleri Ve Kalorisi...

Bu da bir bardak tam yağlı ayranın 60 kalori olduğunu göstermektedir. Yarım yağlı ayran üzerinden bakıldığında ise 40 kalori olduğunu ifade etmek mümkün. Aynı derece üzerinden yağsız ayran ise 15 ila 25 kalori arasında değişkenlik gösterir. Bu şekilde değişik seçenekler üzerinden farklı kaloriler ortaya çıkar.

Ayran Kaç Kalori?

Türkiye'nin en sevilen içecek türlerinden biri olan ayran, aynı zamanda tam yağlı, yarım yağlı veya yağsız sütten yapılan yoğurt ile birlikte yapılmaktadır. Bu sebepten dolayı bir bardak üzerinden ele alındığında ayran farklı kalori miktarları ortaya çıkar. Bir bardak tam yağlı ayran 60 kcal gelir.

Aynı miktar üzerinden yarım yağlı ayran ise 40 kcal olarak ön plana çıkar. Bunu yağsız ayran üzerinden almak gerekirse 15 ile 25 kcal arasında farklılık ortaya çıkmaktadır. Bunun bir de kutu ayranları bulunuyor. Kutu ayran üzerinden bakıldığında bu 200 mililitreye denk gelir ve 80 kcal olarak öne çıkar. Bu şekilde ayran içmek istendiğinde kalori miktarına bağlı olarak seçim gerçekleştirmek mümkündür.

Haberin Devamı

Ayran Besin Değerleri ve Kalorisi

Ayran taşımış olduğu kalori ile birlikte aynı zamanda belli başlı besin değerlerine sahiptir. Bu durumu bir su bardağı tam yağlı ayran üzerinden ele almak gerekirse şu besin değerleri öne çıkar;

- 60 kcal

- Karbonhidrat 6,87 gram

- Protein 3,12 gram

- Yağ 3,75 gram

- Sodyum 468 mg

- Kalsiyum 93 mg

Bu şekilde genel çerçevede ayran üzerinden besin değerleri ele alınabilir. Bu durum tam yağlı ayran üzerinden bakılırken, aynı zamanda aşağı yukarı benzerliği ile yarım yağlı veya yağsız ayranlarda ifade edilebilir.

Ayranın Faydaları Nelerdir?

Ayran özellikle tok tutması ve kolesterolü dengelemesi ile öne çıkmaktadır. Aynı zamanda tansiyonu dengeler, sindirim sistemini düzenler, vücuda enerji verir. Uyku düzeni sağlar, kemikleri güçlendirir ve hücre yenilemesine olanak tanır.