Gazete Vatan Logo

Asperger sendromu nedir? Asperger sendromu belirtileri ne?

Asperger sendromu otizm spekturum bozukluğunun bir alt tip olarak nitelendiriliyor. Sosyal etkileşimde zorluk yaşamak, tekrarlayan davranışlarda bulunmak gibi bazı belirtileri bulunan Asperger sendromunda zeka sorunu yaşanmıyor aksine zeka düzeyleri ortalamanın üzerinde olabiliyor. Peki, Asperger sendromu nedir? Asperger sendromu belirtileri ne? Asperger sendromu tedavisi var mı? Asperger sendromu nasıl anlaşılır? İşte detaylar…

Asperger sendromu nedir? Asperger sendromu belirtileri ne?

Asperger sendromu, otizm spektrum bozuklukları (OSB)olarak bilinen bir grup bozukluktan biridir. Otizmden ile ilişkilendirilen Asperger sendromu yüksek işlevselliğe sahiptir. İlk defa Pediatrist Hans Asperger tarafından tanımlandığı için, hastalık onun ismi ile anılmaktadır. Peki, Asperger sendromu nedir? Asperger sendromu belirtileri ne? Asperger sendromu tedavisi var mı? Asperger sendromu nasıl anlaşılır? İşte detaylar…

ASPERGER SENDROMU NEDİR?

Asperger sendromu, otizm spektrum bozuklukları (OSB)olarak bilinen bir grup bozukluktan biridir. 2013 yılından önce kendi başına bir hastalık olduğu düşünülürken, 2013 yılından sonra otizm yelpazesi bozukluklarının içerisinde, yüksek işlevselliğe sahip bir alt kategoride yer almaya başlamıştır. Asperger sendromunda belirtiler diğer otizm yelpazesi bozukluklarına göre daha az şiddette görülebilmektedir. Bu sebeple yüksek işlevselliğe sahip denmektedir.  Asperger sendromu ilk defa Pediatrist Hans Asperger tarafından tanımlandığı için, hastalık onun ismi ile anılmaktadır.

Haberin Devamı

ASPERGER SENDROMU BELİRTİLERİ NE?

Asperger'in ana belirtileri şunlardır:

- Sosyal etkileşimde zorluk yaşamak

- Tekrarlayan davranışlarda bulunmak

- Görüşler ve inançlar üzerinde sağlam durmak

- Kurallara ve rutinlere odaklanmak.

Hiperfokus: Birçok insan, dar bir ilgi konusuna aşırı derecede odaklanır. Örneğin, çocuklar için bu, tren tarifeleri veya dinozorlar gibi şeylere yönelik her şeyi tüketen bir ilgi olabilir. Bu ilgi, akranlar ve yetişkinlerle tek taraflı konuşmaları körükleyebilir.

Sosyal ipuçlarını tanımada sorun: Asperger'li insanlar konuşmanın konusunu değiştirme girişimlerinden habersiz kalabilirler, bu da sosyal etkileşimlerde zorluk çekmelerinin bir nedeni olabilir. Ayrıca belirli yerlerde seslerini ne zaman alçaltacaklarını bilmekte zorluk çekebilirler.

Yüz ifadelerini veya beden dilini okumada zorluk: Birçok otistik insan, diğer insanların duygularını tanımakta ve anlamakta zorlanır. Vücut dilini yorumlamayı zor bulabilir, göz teması kurmaktan kaçınabilir, monoton konuşabilir ve birkaç yüz ifadesi gösterebilirler.

Haberin Devamı

Motor becerilerde ve koordinasyonda zorluk: Asperger'li bazı çocuklar, koşma veya yürüme gibi temel motor becerileri zorlayıcı bulabilirler. Koordinasyon eksikliği olabilir ve tırmanma veya bisiklete binme konusunda sorun yaşayabilirler.

ASPERGER SENDROMUNA NE SEBEP OLUR?

Uzmanlar, genetik ve kimyasallar veya virüsler gibi çevresel toksinlere maruz kalma dahil olmak üzere otizmin gelişimine katkıda bulunabilecek birkaç potansiyel faktör belirlediler. Erkeklerin OSB tanısı alma olasılığı daha yüksektir.

ASPERGER SENDROMU NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Tek bir test, sizin veya çocuğunuzun otizm spektrumunda olup olmadığını söyleyemez. Asperger'in herhangi bir belirtisini fark ettiyseniz, bir ruh sağlığı uzmanı ile görüşme sağlanmalıdır. Bu görüşmede, dil becerileri, sosyal etkileşimler, konuşurken yüz ifadeleri, başkalarıyla etkileşime ilgi, değişime karşı tutumlar, motor koordinasyon ve motor beceriler dikkatle takip edilir.

ASPERGER SENDROMU NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Haberin Devamı

Asperger, otizm gibi, tedavi gerektiren tıbbi bir durum değildir. Bazı otistik insanlar okulda, işte veya günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirirken desteğe ihtiyaç duyabilir, ancak destek tedavi ile aynı şey değildir. Erken teşhis, sosyal etkileşimleri ve günlük işlevleri iyileştirmeye yardımcı olabilecek doğru türde desteği almayı kolaylaştırabilir. ASD desteği söz konusu olduğunda, herkese uyan tek bir yaklaşım yoktur. Farklı insanların farklı ihtiyaçları vardır ve terapilerin ve diğer yaklaşımların bir kombinasyonu, her bir kişinin özel zorluklarını ele almaya yardımcı olabilir.