Gazete Vatan Logo

Anhedoni Nedir, Neden Olur? Anhedoni Tedavisi Nasıl Yapılır?

Psikolojik anlamda sorun yaşayan kişilerde çok fazla görülen önceden yaptığı aktiviteleri artık yapmama isteme hastalığı olarak belirtileri nüks etmektedir. Bu gibi durumlar göz önünde bulundurulduğu zaman çok birçok insanda farklı nedenlerden dolayı bu durum görülebilmektedir.

Anhedoni Nedir, Neden Olur? Anhedoni Tedavisi Nasıl Yapılır?

Anhedoni Nedir?

Bireysel anlamda motivasyonların ve haz alabilme seviyelerini hedonik fonksiyonlarla ile birlikte gerilemesi ya da eksikliğe neden olmasını tanımlayabilmektedir. Günümüze bakıldığı takdirde mutsuz olma ya da yapılan herhangi bir işten keyif almama gibi sorunlar yaşanması hastalığı olarak değerlendirilmektedir. Psikolojik anlamda en çok sorun yaşanan ve kendini ön plana çıkaran hastalıklar arasında bulunmaktadır.

Bireyler böyle durumlarda önceden zevk aldı ve yapmaktan keyif aldığı şeylerden artık yavaş yavaş keyif almamaya başlamaktadır. Bundan dolayı da önceden yaptığı bazı aktivitelerden yavaş yavaş vazgeçerek tat alamaz hale gelmektedir. En büyük özelliklerden biri bireyin artık hiçbir şeyden keyif almaması olmaktadır.

Anhedoni Neden Olur?

Keyiflerde ya da deneyimlerde yetkinin azalması ile birlikte ortaya çıkan bir hastalık teşhis olarak konulmaktadır. Bunun nedenleri kişinin zaman içerisinde yaşadığı psikolojik sorunlar ya da beyin bölgesinde oluşan sıkıntılardan dolayı ortaya çıkan süreçler olarak sonuçlanmaktadır. Belli başlı majör depresif bozukluğu ile birlikte ortaya çıkan ana semptomlarının birleşmesiyle ortaya çıkmıştır.

Haberin Devamı

Bunu tecrübe eden bireyler ise depresyon tanısını doktor eşliğinde rahatlıkla ortaya çıkarılmaktadır. Bu genellikle ailede yaşanan sıkıntıların ve süreçlerin ruhsal problemleri yol açmasına neden olmaktadır. Madde bağımlılığı olan kişilerde de çok fazla bu etkiler görülmektedir.

Bunun dışında eğitim eksiklikleri ve yetersizlikleri sonucunda da anksiyete gibi problemler de ortaya çıkmaktadır. Depresyonla birlikte orantılı bir şekilde gerçekleşen sistemler olarak tanımlanmaktadır. Genellikle kaygı bozukluğu süreçlerinde çok fazla ortaya çıkmaktadır.

Anhedoni Tedavisi Nasıl Yapılır?

Özellikle travmatik olaylar yaşandıysa bu sürecin yan etkileri çok fazla olmaktadır. Yaygın olarak görülen bu hastalığın tedavileri arasında psikolojik tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu tedaviler genellikle bir psikolog eşliğinde yapılarak uzun süreli sonuçlar ile birlikte sonuçlanmaktadır.

Haberin Devamı

Özellikle vücutta bulunacak olan serotonin ve endorfin hormonlarının salgılanmasını ve yenilenmesini hızlandırabilmek adına ilaç takviyesinde bulunabilmektedir. Psikolog tarafından belirtilen ve belirlenen tedavi yöntemlerin uygulanması ile birlikte sağlıklı beslenme programları hazırlanmaktadır.

Genellikle bu hastalara gece uykusu, yürüyüş ve dans gibi aktiviteler önerilmektedir. Uygulanan tedavinin doğru bir şekilde uygulanmasının sonucu hastanın bu süreçten hızlı bir şekilde kurtulması ile sonuçlanmaktadır. Bu gibi semptomlar görüldüğü takdirde muhakkak ilgili hekime başvurarak bunun üzerine gidilmelidir.