Gazete Vatan Logo

Aedes sivrisinek ısırığı belirtileri nelerdir, nasıl geçer, tedavisi ne? Aedes sivrisinek nedir?

İstanbul'da sivrisinek ısırığı nedeniyle hastanelere başvuranların sayısı arttı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekai Kutlubay, "Son zamanlarda bazı sivrisinek cinslerinin değişmeye başladığını en çok görülen 'Aedes' cinsi sivrisineklerin ise daha saldırgan bir tür olduğunu dile getirdi. Alerjisi olan kişilerin dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Kutlubay, "Mümkün olduğu kadar uzun kollu giysiler giyeceğiz, sivrisinek kovucu kullanacağız, lavanta yağı vücuda sürülebilir, pencerelere sineklik takılabilir" önerisinde bulundu.

Aedes sivrisinek ısırığı belirtileri nelerdir, nasıl geçer, tedavisi ne? Aedes sivrisinek nedir?

İstanbul'da sivrisinek ısırıkları nedeniyle hastanelere başvuran sayısı son zamanlarda oldukça arttı. Hastalar, vücutlarında şişme ve dayanılmayacak derecede kaşıntı olduğunu belirtiyor. Peki, Aedes sivrisinek nedir? Aedes sivrisinek ısırığı belirtileri nelerdir, nasıl geçer, tedavisi ne?

Aedes sivrisinek ısırığı belirtileri nelerdir?

Bu sineklerin özelliği ısırdıkları yerde, kabarcık meydana getirebiliyorlar. Kaşıntı sonrası yaralar ve şişmeler oluşuyor. 

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, alerjisi, astımı olan kişileri sivrisinek ısırdığı zaman, vücudunun farklı yerlerinde de reaksiyonlar ortaya çıkıyor. Yaygın egzama tarzında döküntüler gerçekleşebiliyor. Bizim en çok korktuğumuz ise 'anafilaktik' dediğimiz bir reaksiyon var. Alerjik bireylerin, sivrisineğin tükürüğüne karşı alerjisi varsa bilinç kaybı da oluşuyor. Sivrisineğin öldürmesi teorik olarak var. Kişi alerjikse öldürme ihtimali var" şeklinde konuştu.

Aedes sivrisinek ısırığı tedavisi nedir, kaşıntı nasıl geçer?

Haberin Devamı

Aedes sivrisinek ısırığını geçirmek için evde uygulanabilecek herhangi bir tedavi yoktur. Ancak bazı durumlara sivrisinek ısırığına karşı korunabilmeniz mümkün.

Alerjisi olan kişilerin dikkatli olması gerektiğini söyleyen bulunan Prof. Doç. Dr. Kutlubay, "Özellikle obez kişileri tercih ediyorlar çünkü, onlar daha çok karbondioksit çıkarıyorlar. Sivrisineklerin karbondioksite karşı bir alıcıları var. Belli kan gurubundaki kişileri tercih ediyorlar. Kan grubu '0' olanları daha çok tercih ediyorlar. Parlak giyinenleri, açık tenli insanları, renkli gözlü insanları ısırdığını biliyoruz. Mümkün olduğu kadar uzun kollu giysiler giyeceğiz, sivrisinek kovucu kullanacağız, lavanta yağı vücuda sürülebilir, pencerelere sineklik takılabilir. Mümkün olduğu kadar su birikintilerini ortadan kaldırmak gerek. Buna rağmen ısırırsa kolonya sürebilirler, kaşıntı giderici haplar kullanılabilir" diye konuştu.

Aedes sivrisineğinden nasıl korunulur?

Kutlubay, ilaçların sineklere direnç kazandırabileceğini belirterek, "Zamanında ilaçlama yapmak lazım. İlaçlama işe yarayabilir ama, kökünü kurutmuyor. Aslında larva döneminde ilaçlamakta fayda var. Sivrisineklerin mevcut ilaçlara karşı direnç geliştirdiğine dair bilgilerimiz de mevcut. O nedenle yerel yönetimlerin zamanında ve uygun dozlarda bu sinekleri ilaçlaması gerekiyor ki, işe yarasın" dedi.

Haberin Devamı