Gazete Vatan Logo

27 liralık grip ilacı olsaydı..

Türkiye’yi yatağa düşüren grip tedavisinde kullanılan ilaçların (Tamiflu, Oseflu) kur farkı nedeniyle Türkiye’de olmadığı salgının bu nedenle yayıldığı belirtildi.

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör son dönemde H3N2 virüsüne bağlı olarak yayılan ve birçok insanı etkileyen grip salgının tedavisinde kullanılan ilaçların piyasada bulunamaması nedeniyle basın toplantısı düzenledi. Semih Güngör, “Grip tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar Türkiye’de olsaydı en azından hastalığın daha kolay atlatılması mümkün olacaktır. İstanbul Eczacı Odası’nın bile aradığı bir ilaç ancak bir eczanede bir-iki tane kalmışsa Türkiye’de ilaç hiçbir yerde yoktur anlamını taşıyor. Türkiye’de ruhsatlı 471 adet ilaç piyasada yok” dedi.

8 liralık fark yüzünden

Konuşmasında son dönemde yoğun olarak görülen grip salgınının virütik bir hastalık olduğunu söyleyen Güngör şöyle devam etti “Bugün çok kullanılan ve gribin tedavisinde kullanılan bir ilacın fiyatının 2007 yılında 37 Lira, 2009 yılında 45 Lira’ya çıktığını 2011’de ise 30 Lira’ya düştüğünü bugün ise 27 Lira olduğunu Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ödediği fiyat ise 19,65 Lira’dır.

Firmalar getirmiyor

Bugün gelinen noktada fiyat, ilgili firmalar tarafından yeterli bulunmadığı için bu ilaçlara piyasada ulaşmak mümkün olmuyor. Hiçbir ilacın kesin tedavisi yoktur. Ancak grip tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar Türkiye’de olsaydı en azından hastalığın daha kolay atlatılması mümkün olacaktır. Özellikle yaşlılarda yaşanan bazı semptomların önüne geçmek kolaylıkla mümkün olabilirdi.” Güngör, grip tedavisinde kullanılan ilaçların (Tamiflu, Oseflu), Türkiye’de olmadığını, bunların eşdeğeri olan bir ilacın ise İstanbul’da belirli eczanelerde olduğunu ama hangi eczanelerde olduğunu bilemediğini söyledi.

Hangileri yok?

Başta kanser hastalığının tedavisinde kullanılan 69 ilacın bulunmadığına dikkat çeken Güngör, şu bilgileri aktardı ’Sistemik kullanılan antiinfektifler’ 106 adet ilaç, ’Solunum sistemi’ 25 adet, ’antiparaziter ilaçlar, insektisidler ve repellantlar’ 4 adet, ’değişik, amaçlar için kullanılan ilaçlar’ 6 adet, ’Dermatolojik ilaçlar 18 adet, duyusal organlar’ 11 adet, ’genito ve üriner sistem ve seks hormonları’ 4 adet, ’kan ve kan yapan organlar’ 27 adet, ’kardiyovasküler sistem’ 53 adet, ’kas-iskelet sistemi 27 adet, ’sindirim sistemi ve metabolizma’ 57, ’sinir.

Haberin Devamı