Gazete Vatan Logo

'Karbon sıfır hedefi için ulaşım metotlarımızı çeşitlendirmeliyiz'

Avrupa Hareketlilik Haftası etkinlikleri kapsamında Kayseri’yi ziyaret eden Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, “İklim değişikliğinin ekonomiler ve çevre üzerindeki negatif etkilerinin farkındayız. Sıcak hava dalgaları, yangınlar, kuraklıklara şahit oluyoruz. Avrupa Birliği ve Türkiye, Paris İklim Anlaşmasını imzaladılar. Bu yüzyılın ortası itibariyle karbon sıfır olmayı hedefliyorlar. Bu hedeflere ulaşmak için metro, tramvay gibi toplum ulaşım araçlarını daha fazla kullanmalı, ulaşım metotlarımızı çeşitlendirmeliyiz” dedi. Kentsel ulaşımın enerji tüketimine ve emisyona katkıda bulunan en önemli faktörlerden olduğunu belirten Büyükelçi Meyer-Landrut, “Avrupa’da karbon emisyonlarının yaklaşık yüzde 25’inin kentsel ulaşım kaynaklı olduğunu görüyoruz. Bu nedenle Avrupa Hareketlilik Haftası’nda ulaşım alışkanlıklarımızı değiştirmenin önemini, daha fazla yürümeyi, daha fazla toplu taşıma ve bisiklet kullanmayı vurguluyoruz” diye konuştu.

'Karbon sıfır hedefi için ulaşım metotlarımızı çeşitlendirmeliyiz'

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, her yıl 16-22 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen Avrupa Hareketlilik Haftası etkinlikleri kapsamında Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Faruk Kaymakcı, Çek Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Pavel Vacek ile Moldova Büyükelçisi Dmitri Croitor’u makamında ağırladı.

“Türkiye’deki yüksek katılımdan çok memnunuz”

Kayseri’ye bir yıl aradan sonra yeniden geldiği için mutlu olduğunu ifade eden Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, “Kayseri ekonomik ve sosyal açıdan dinamik bir şehir. Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında Kayseri’de bulunmaktan ötürü mutluyum. Avrupa Hareketlilik Haftası’nı tüm Avrupa’da binlerce şehirde kutluyoruz. Türkiye’den de birçok şehir katılıyor. Bundan çok memnunuz” dedi.

Büyükelçi Kart38’i kullandı, tramvay ile seyahat etti

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne gerçekleştirilen ziyarette, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri’de toplu taşıma araçlarında kullanılan temassız akıllı ulaşım aracı Kart38’i Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut’a armağan etti. Büyükelçi kendisine armağan edilen Kart38’i kullanarak tramvay’a bindi ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç ile Avrupa Hareketlilik Haftası temasına uygun olarak giydirilen tramvayı kullanarak Cumhuriyet Meydanı’na geldiler. Büyükelçi Meyer-Landrut, tramvay kullanımının toplu ulaşımın en iyi alternatiflerinden biri olduğunu ve Kayseri’de tramvay ile seyahat etmekten mutlu olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Türkiye, 492 belediye ile rekor katılım sağladı

Avrupa Komisyonu’nun 2002 yılından bu yana düzenlediği Avrupa Hareketlilik Haftası, her yıl 16-22 Eylül tarihleri arasında kentleri, yerel yönetimleri sürdürülebilir ulaşım tedbirleri almaya teşvik etmek amacıyla kutlanıyor. Avrupa Hareketlilik Haftası’na, bu yıl tüm dünyada 47 farklı ülkeden 2 bin 799 kasaba ve şehir katılıyor.Türkiye, bu yıl Avrupa Hareketlilik Haftası’na 492 belediye ile katılarak Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik farkındalığına Avrupa’da en fazla dikkat çekilen, en fazla etkinlik düzenleyen ülke oldu.

Haberin Devamı

Ulaşım metotlarını “Çeşitlendir ve Devam Et”

Avrupa Hareketlilik Haftası, her yıl farklı bir tema ile kutlanıyor. Türkiye’de Türkiye Belediyeler Birliği’nin ulusal koordinatörlüğü ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonunun desteğiyle düzenlenen Avrupa Hareketlilik Haftası etkinliklerinin bu yılki sloganı ‘Çeşitlendir ve Devam Et’, teması ise ‘Şehrini Kucakla’ oldu.

Dört yüzün üzerinde etkinlik

Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında Türkiye’de 400’ün üzerinde etkinlik düzenliyor. Bugüne kadar medya aracılığı ile gerçekleştirilen farkındalık çalışmaları ile 20 milyondan fazla kişiye erişildi. Türkiye’de Avrupa Hareketlilik Etkinlikleri kapsamında başta “Otomobilsiz Kent Günü” günü etkinliği olmak üzere vatandaşları günlük yaşamlarında daha fazla yürümeleri, işe, okula toplu ulaşım araçlarıyla gitmeleri yönünde farkındalık etkinlikleri düzenleniyor. Bu kapsamda İzmir’de oldukça yoğun bir program İzmirlileri bekliyor.

Haberin Devamı

İzmir’de en yavaş bisiklet turnuvası düzenlenecek

İzmir’de Otomobilsiz Kent Günü kapsamında, şehir içinde İzmirlilerin severek kullandığı BİSİM’ler ücretsiz olacak. İzmir’de dokuzuncusu düzenlenen Otomobilsiz Kent Günü kapsamında Gaziosmanpaşa Bulvarı motorlu araç trafiğine kapatılacak. Trafiğe kapatılan Bulvarda en yavaş bisiklet turnuvası, tay-tay bisiklet turnuvası gerçekleştirilecek, ‘Otomobilsiz Bir Gün’ sahnesi kurulacak, konser, canlı müzik gibi eğlenceli etkinlikler gerçekleştirilecek.

Büyükelçi Meyer-Landrut ve Başkan Soyer’den canlı yayın sohbeti

Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında 22 Eylül Perşembe günü Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı (SUMP) Proje’sinin açılış etkinliği yapılacak. Aynı gün Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer HaberTürk Televizyonu’nda canlı yayın sohbetine katılacaklar. İzmir’in Avrupa Birliği vizyonu ve Avrupa Birliği hibesi ile yürüttüğü iklim ve enerji politikalarını ilgilendiren 4 projesini değerlendirecekler.

Haberin Devamı

“Kentsel Hareketlilik ve Liman Şehirleri” çalıştayı İzmir’de

Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında Türk şehirlerinde hareketliliğin karbondan arındırılmasını tartışan bir dizi çalıştayın ilki İzmir’de gerçekleştirilecek. Bu kapsamda 23 Eylül Cuma günü Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Dünya Bankası tarafından düzenlenen “Kentsel Hareketlilik ve Liman Şehirleri” çalıştayında açış konuşması gerçekleştirecek. Bu özel etkinliğin teması ‘Şehir Limanları’ olacak.

* İLANDIR.