Gazete Vatan Logo

İftara ne yapsam? İftara ne pişirsem? Ramazan 3. gün iftar menüsü (26 Nisan 2020)

Geleneksel Ramazan sofraları hazırlamak istiyor iftara ne yapsam ve İftara ne pişirsem diyorsanız sizin için hem kolay hem de evde bulanabilecek malzemelerden yapabileceğiniz ramazan iftar menüsü hazırladık. Bugün menümüzde kırmızı mercimek çorbası, patates musakkası, sebzeli pirinç pilavı ve şerbetli irmik tatlısı bulunuyor. Bu tariflerin nasıl yapıldığını merak ediyorsanız işte ramazana özel iftar yemek menüsü ve yapılışı...

İftara ne yapsam? İftara ne pişirsem? Ramazan 3. gün iftar menüsü (26 Nisan 2020)

On bir ayın sultanı Ramazan ayında güzel sofralar kurmak isteyenler, 'Bugün ne pişirsem?' 'Akşama ne yapsam?' 'İftara ne yapsam?' 'İftara ne pişirsem?' sorularının yanıtını araştırıyorlar. İftar saati yaklaşırken iftara ne yapsam diye düşüneneler için pratik ve lezzetli tarifler hazırladık. Bugün menümüzde kırmızı mercimek çorbası, patates musakkası, sebzeli pirinç pilavı ve şerbetli irmik tatlısı bulunuyor. Bu tariflerin nasıl yapıldığını merak ediyorsanız haberimize mutlaka göz atın. İşte aileniz için kolay ve pratik ramazan menüsü tarifleri ve yapılışları...

KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ

Malzemeler

1 su bardağı kırmızı mercimek

1 adet orta büyüklükte kuru soğan

1 adet orta boy patates

1 tepeleme kaşık un

1 tatlı kaşığı tuz

50 g tereyağı ya da sıvı yağ

2,5 l et suyu ya da su

1 yemek kaşığı domates salçası

KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI YAPILIŞI

Mercimek ayıklanır, yıkanır, patates soyulur ve doğranır. Uygun bir tencereye küçük doğranmış soğan konur yağ ile beraber pembeleştirilir. Un katılıp biraz daha kavrulur. Salça ilave edilir. Un ve soğanla çok az pişirilir. Et suyu veya su, mercimek ve doğranmış patatesler katılır, iyice pişirilir. Karıştırıcı ya da tel süzgeçten kaşık yardımı ile geçirilir. Bir taşım daha kaynatılır. Tuz ilave edilir ve ocaktan alınır. İstenirse üzerine biberli yağ gezdirilir. Limon ile servis edilir.

Haberin Devamı

PATATES MUSAKKASI TARİFİ

Malzemeler

5 adet orta boy patates

1 adet kuru soğan

250 gr kıyma

2 adet domates

1 tatlı kaşığı salça

1/2 kahve fincanı sıvı yağ

Tuz, maydanoz

Kızartmak için sıvı yağ

5–6 adet sivri biber

Yarım demet maydanoz

PATATES MUSAKKASI YAPILIŞI

Soğanı yemeklik doğrayın. Yağda sotelenir ve kıyma ilave edin. Kıyma bıraktığı suyu çekince salça ve kabukları soyularak zar şeklinde doğranmış domatesler ekleyin. 10 Dakika pişirin. Tuz ve karabiber ekleyin. Yaklaşık 10 dakika bu şekilde pişirin. Soyulmuş temizlenmiş patatesler istenilen şekilde doğrayın. Patatesler kızartın ve ısıya dayanıklı bir kaba alın. Kıymalı harç patateslerin üzerine yayın. 1,5 bardak kaynar suyu yemeğe ekleyin. Biber ve maydanozla üstü süslenerek önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin.

Haberin Devamı

SEBZELİ PİRİNÇ PİLAVI NASIL YAPILIR?

SEBZELİ PİRİNÇ PİLAVI TARİFİ

Malzemeler

2 su bardağı pilavlık pirinç

3 su bardağı su veya et suyu

2 çorba kaşığı tereyağı veya margarin

2 tatlı kaşığı kadar tuz (ayrıca ıslatmada kullanmak üzere bir miktar tuz)

1 çay bardağı kadar haşlanmış ya da konserve bezelye

1 adet havuç

Sebzeleri sotelemek için 1 çorba kaşığı tereyağı veya margarin

7-8 dal maydanoz

SEBZELİ PİRİNÇ PİLAVI YAPILIŞI

Pirinç ayıklayıp üzerine 3-4 parmak geçecek kadar ılık su ve tuz konulup 30 dakika ıslatın. Pirinç (kırmamaya özen göstererek) işastası ayrışana kadar yıkanır ve suyu süzün. Çelik ya da çizilmemiş teflon yayvan bir tencereye yağ konulup eritin. Pirinç ilave edilip hep aynı yönde karıştırılarak pirinçlerin kırılmamasına dikkat edilerek parlak sert bir görünüm alana kadar kavurun. Diğer tarafta et suyu veya su kaynatın. Kaynar suyu pirinçlerin üzerine ilave edin. Tuz eklenip bir kez karıştırılır, kapağı kapatılır.

Haberin Devamı

Diğer tarafta bezelyeler birkaç kez yıkayıp hazırlayın. Havuç yıkanıp kazındıktan sonra küçük küpler hâlinde doğrayın. Küçük bir tencerede haşlanıp suyu süzün. Bir tencerede 1 kaşık tereyağı veya margarin eritilerek havuç

ve bezelyeler konulup 2-3 dakika kadar sote edin. Pilavın pişmesine yakın havuç ve bezelye ilave edilip bir kez daha karıştırın. Kapağını kapatıp kısık ateşte pişirin ve dinlenmeye bırakın. Pilavı maydanoz ya da dereotu yapraklarıyla süslenerek servise sunabilirsiniz.

ŞERBETLİ İRMİK TATLISI TARİFİ

Hamuru için;

3 yumurta

1 çay bardağı sıvı yağ

1 çay bardağı yoğurt

1 paket kabartma tozu

1 limon kabuğu rendesi

2. 5 su bardağı irmik

Un (yaklaşık 2 su bardağı kadar)

Şerbeti için;

4 su bardağı sıcak su

3 su bardağı şeker

Bulamak için;

Yarım çay bardağı irmik

ŞERBETLİ İRMİK TATLISI TARİFİ YAPILIŞI

Şerbetli irmik tatlısı için ilk olarak hamur için gerekli olan bütün malzemeleri bir kaba koyup yoğurun. Ununu kontrollü bir şekilde ekleyip ele yapışmayacak sert olmayan bir hamur elde edin.

Haberin Devamı

Yoğurduğumuz hamurdan küçük bezeler alıp elimizle yuvarlayıp rulo haline getirin. Bu ruloyu irmiğe bulayın. Bir bıçak yardımıyla küçük parçalar kesin. Daha sonra yağlamış olduğumuz fırın tepsimize yan yana dizin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirin. Tatlımız pişerken şerbetini de hazırlayın. Tencereye suyu ilave edip kaynatın ve su kaynayınca ocaktan alın ve toz şekerini ilave edin. Kaşıkla şeker eriyene kadar karıştırın. Bu tarifte şekeri kaynatmıyoruz. Fırından çıkardığınız tatlının üzerine ılık şerbeti dökün. Tatlı şerbetini çekince dilediğiniz gibi süsleyip servis edebilirsiniz.