Gazete Vatan Logo

İftar için çorba tarifleri! Bugün iftarda ne pişirsem? İftar menüsü için pratik 8 çorba tarifi

Çorbası, salatası, ana yemeği ve tatlısıyla ramazan iftar sofralarının yeri ayrıdır. Özellikle de çorba iftar sofralarının vazgeçilmezlerinden. İftar için çorba tarifleri arıyor Bugün iftarda ne pişirsem, iftara ne yapsam diyorsanız sizin için derlediğimiz çorba tariflerine mutlaka göz atın. İşte iftar menüsünde yapabileceğiniz 8 çorba tarifi ve yapılışı...

İftar için çorba tarifleri! Bugün iftarda ne pişirsem? İftar menüsü için pratik 8 çorba tarifi

İftar sofralarının vazgeçilmezi çorbalar bu ramazanda da en çok tercih edilen yemeklerden. Hem sağlıklı kalmak hem de sinidirim sistemi için uzmanlar iftarda çorba tüketilmesini öneriyor. İftar için çorba tarifleri arıyor bugün iftarda ne pişirsem, iftara ne yapsam diyorsanız sizin için derlediğimiz 8 çorba tarifini mutlaka deneyin. İşte iftar menüsünde yapabileceğiniz 8 pratik çorba tarifi ve yapılışı...

1- DÖVME ÇORBASI TARİFİ

Dövme Çorbası Tarifi İçin Malzemeler:

1 su bardağı dövme,

1,5 su bardağı yoğurt,

1 adet yumurta,

1 tatlı kaşığı un,

7 su bardağı su,

Tuz.

Üzeri İçin:

2 çorba kaşığı tereyağı,

1 tatlı kaşığı kuru nane.

DÖVME ÇORBASI YAPILIŞI

Dövmeyi sıcak suda ıslayıp, 3-4 saat suda dinlendirdikten sonra yıkayıp suyunu süzelim. Orta boy bir tencereye 7 bardak suyu ve dövmeyi koyalım. İçine tuzu ilave edip, dövmeler yumuşayıncaya kadar kaynatalım. Büyük bir kasenin içerisine yoğurdu, yumurtayı, unu koyalım ve karıştıralım. İçine biraz su ekleyip, iyice çırpalım.

Kaynayan dövmeli suyun içine hızlı bir şekilde karıştırarak dökelim ve 5-10 dakika kaynatıp, ocaktan alalım. Üzeri için; tavaya tereyağını koyup, eritiyoruz.

Haberin Devamı

İçine naneyi ilave edip, kokusu çıkana kadar kavuralım. Çorbanın üzerine sosu gezdirelim. Dövme Çorbasını sıcak sıcak servis yapalım.

2- ŞEHRİYELİ TAVUK ÇORBASI TARİFİ (Arda Türkmen Tarifi)

Tavuğu Haşlamak için malzemeler;

2 adet defne yaprağı

½ adet limon suyu

Tuz

Karabiber

5 – 6 su bardağı su

Çorba için malzemeler;

2 adet kemikli tavuk but – haşlanmış

3 su bardağı tavuk suyu

4 su bardağı su

½ su bardağı arpa şehriye

Tuz

Karabiber

Terbiyesi için malzemeler;

1 adet yumurta sarısı

½ adet limon suyu

1 yemek kaşığı un

Üzeri için Malzemeler

Dereotu

ŞEHRİYELİ TAVUK ÇORBASI YAPILIŞI

Tavukları bir tencerede haşlayın ve süzün. Süzdüğünüz tavuk suyunu kenara ayırın.

Ardından ayırdığınız tavuk suyu ve suyu ilave edip, kaynamaya bırakın. Haşlanmış tavukları didikleyin. Arpa şehriye, tuz ve didiklenmiş tavukları tencereye ekleyip kaynamaya bırakın. Bir kasede terbiye için olan tüm malzemeleri karıştırın. Çorbadan aldığınız 1 kepçe suyla terbiyeyi ılıtın ve karıştırarak çorbaya ilave edin. Bir taşım daha kaynatarak pişirdikten sonra altını kapatın. Üzerine ince kıyılmış dereotu serperek, sıcak servis edin.

Haberin Devamı

3- KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ

Malzemeler

1 su bardağı kırmızı mercimek

1 adet orta büyüklükte kuru soğan

1 adet orta boy patates

1 tepeleme kaşık un

1 tatlı kaşığı tuz

50 g tereyağı ya da sıvı yağ

2,5 l et suyu ya da su

1 yemek kaşığı domates salçası

KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI YAPILIŞI

Mercimek ayıklanır, yıkanır, patates soyulur ve doğranır. Uygun bir tencereye küçük doğranmış soğan konur yağ ile beraber pembeleştirilir. Un katılıp biraz daha kavrulur. Salça ilave edilir. Un ve soğanla çok az pişirilir. Et suyu veya su, mercimek ve doğranmış patatesler katılır, iyice pişirilir. Karıştırıcı ya da tel süzgeçten kaşık yardımı ile geçirilir. Bir taşım daha kaynatılır. Tuz ilave edilir ve ocaktan alınır. İstenirse üzerine biberli yağ gezdirilir. Limon ile servis edilir.

4- DOMATES ÇORBASI TARİFİ

Haberin Devamı

Malzemeler;

- 4 adet olgun domates

- 5 su bardağı su veya et suyu

- Yarım su bardağı un

- 1 çorba kaşığı margarin

- 1 çorba kaşığı sıvı yağ

- 1 su bardağı süt

- 1-2 adet yumurta sarısı

- 1 tatlı kaşığı tuz

Üzeri için;

2 çorba kaşığı kaşar peyniri rendesi

DOMATES ÇORBASI YAPILIŞI

Margarin genişçe bir tencerenin içinde eritilerek sıvı yağ ilave edilir. Tahta kaşıkla devamlı karıştırılarak un azar azar ilave edilir. Un sararıncaya kadar kavrulur. Domatesler rendelenerek tencerenin içine ilave edilir. Domates unla iyice karışana dek tahta kaşıkla devamlı karıştırılır. Su veya et suyu ve tuz ilave edildikten sonra ateşin altı kısılır. Çorba koyu bir kıvama gelinceye kadar karıştırılarak kaynatılır. Süt ile yumurta sarısı çırpılır. Kaynamakta olan çorba hızlı karıştırılarak terbiyesi yavaş yavaş ilave edilir. 1-2 taşım kaynatılarak ateşten alınır. Kâselere alınan çorbanın üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilerek servis yapılır. İstenirse kâselere alınan çorbaya bir miktar kekik veya kuru fesleğen serpilerek de servis yapılabilir; çorbaya farklı bir tat verecektir.

Haberin Devamı

5- YOĞURT ÇORBASI TARİFİ

Yoğurt çorbası malzemeleri

1 kahve fincanı pirinç

1 yemek kaşığı un

2 su bardağı yoğurt

1 adet yumurta • 50 g tereyağı

1 tatlı kaşığı nane

1 tatlı kaşığı toz ya da pul biber

Tuz

8 su bardağı et suyu veya su

YOĞURT ÇORBASI YAPILIŞI

Pirinç, 1 su bardağı su ile haşlanır. Uygun bir tencerede un, yumurta ve yoğurt iyice çırpılır. Haşlanmış pirinç ilave edilir ve karıştırılır. Ocak üzerinden alınır. Et suyu ya da su karıştırılarak eklenir. Daha sonra kaynayana kadar karıştırılarak pişirilir. 10 dakika kaynattıktan sonra ocaktan alınır ve tuz ilave edilir.

Tereyağı bir tavada eritilir, nane ve kırmızıbiber ilave edilerek çok az kızdırılır. Çorbanın üzerine dökülür ya da servis sırasında tabaklara birer kaşık ilave edilir.

6- ERİŞTELİ DOMATES ÇORBASI TARİFİ

Malzemeler;

2 su bardağı domates püresi

1 su bardağı erişte

1 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı un

4-4,5 su bardağı su

tuz

karabiber

ERİŞTELİ DOMATES ÇORBASI YAPILIŞI

Tereyağını tencereye alıp eritin ve unu ekleyip kavurun. Üstüne domates püresini ekleyip topak topak olmaması için hızlıca karıştırın. Sonrasından suyu ekleyin ve karışıtıp kaynamaya bırakın. Çorba kaynadıktan sonra içine erişte, tuz ve karabiber ilave dip karıştırın ve pişmeye bırakın.

7- EZOGELİN ÇORBASI TARİFİ

Malzemeler;

2 çay bardağı kırmızı mercimek

2 kaşık pirinç

2 tatlı kaşığı bulgur

1 soğan

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 kaşık tereyağı

6 bardak sıcak su

1 tatlı kaşığı nane

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı pulbiber

EZOGELİN ÇORBASI YAPILIŞI

Sıcak suyu kaynatın. Yıkayıp süzdüğünüz mercimek, pirinç ve bulguru tencereye alın. Tuzunu ekleyin. Mercimekler yumuşayana kadar pişirin. Küp küp doğradığınız soğanı tereyağında kavurun, biber salçasını da ekleyip kavurmaya devam edin. Çorbanın üzerine boşaltıp hızlı hızlı karıştırın.

8- TAVUK ÇORBASI TARİFİ

Malzemeler;

500 gram tavuk

1 havuç

Yarım demet maydanoz

1 patates

1 kaşık tereyağı

1 kaşık un

3 yumurta

1 bardak kaşar rendesi

8 bardak su

Tuz, karabiber

TAVUK ÇORBASI YAPILIŞI

Didiklenmiş tavukları 8 bardak suyu koyduğunuz tencereye alın. Küçük küçük kıydığınız patates, havuç ve maydanozları ekleyin. Tuzunu ve karabiberimi de attıktan sonra 1 saat kadar pişirin.

Unu tereyağıyla pembeleşene kadar kavurun. Çorbanın suyundan 1-2 kepçe alıp kavrulan una karıştırın. Yumurtaları çırparak ekleyin. Tenceredeki çorbaya bu karışımı ilave edip kaynatın. Pİştikten sonra blenderdan geçirin.