Gazete Vatan Logo

Sıfır arabada yeni fırsatçılık! Alıcılardan sıra ücreti isteniyor

Bayiye sıfır araç almak için giden müşterilerden şimdi de 'sıra ücreti' talep ediliyor. Alıcının bekleme süresini kısaltmak için para isteyerek, listede öne çeken fırsatçı bayilere karşı sektör temsilcileri uyarıyor. Detayları CNN TÜRK Muhabiri Hasret Kaya ve Kameraman Emir Ünlü aktardı.

Sıfır arabada yeni fırsatçılık! Alıcılardan sıra ücreti isteniyor

Çip krizi, pandemi derken otomotiv sektöründe arz talep dengesi bozuldu. Üretimden tedariğe sıkıntılar beraberinde geldi. Otomobillerin yeterince piyasaya sürüklemesi, tüketicinin beklentisinin karşılanmaması günümüzdeki sıkıntıyı doğuruyor.

Otomobil alınacak bayide tedarik süreci uzun sürebiliyor. Girilen sıralarda öncelikli hale gelmek için fırsatçı bayiler sıra için ücret talep edebiliyor. Sektör temsilcileri ise vatandaşları bu fırsatçılara karşı uyarıyor.

Ekstra ücret talep edilirse bu talepleri karşılamayacak ve liste fiyatı üzerinden alacaklar. Araç alacaklar sıra ücreti talep edildiğinde bayiyi şikayet edebilir. Tüketicilerin böyle bir durum ile karşılaştıklarında Ticaret Bakanlığının şikayet etme hakları var.

EK ÜCRET TALEP EDİLİYOR

Öte yandan konuya ilişkin gazetevatan.com’a değerlendirmelerde bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, sıfır araç piyasasında üretim ve tedarik problemlerinden dolayı piyasada ciddi bir arz sorunu yaşandığını dile getirerek, “Her sektörde olduğu gibi otomotiv sektöründe de bulunması zor, nadir olan ürün ya da hizmete kıymetinden daha fazla fiyatlar talep edilebiliyor. Mevcut koşullar içerisinde bazı bayiler tarafından fazladan 50 ila 100 bin TL gibi rakamlar istendiği, lüks araçlarda bu tutarın daha yüksek meblağlar olduğu vatandaşlarımızın zaman zaman karşılaştığı bir durum olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

Haberin Devamı

Satın alımlarda öncelik sağlamak maksadıyla aksesuar satın alma mecburiyeti veya takas ikinci el otomobilin şart koşulduğunu söyleyen Ertemel, “Bu talepleri kabul eden müşterilere öncelik sağlanıyor. Satın alımlarda adaletsizlik yaratan uygulamalar yapılarak talep edilen ek ücretlerin satış ya da takas yoluyla talep edilmesi ise var olan bir diğer olumsuz durumdur” ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakanlığının fırsatçılara karşı harekete geçtiğini belirten Ertemel, “Buna göre; bu tür usulsüzlük yapan bayilere maddi cezai müeyyide uygulanarak ikinci el otomobil satmaları süreli olarak engelleneceği tebliğ edildi. Buna istinaden, geçtiğimiz hafta yönetmeliği ihlal eden bazı bayilere bu kapsamda yaptırımlar uygulanmaktadır. Bizlerde sektör temsilcileri olarak, suni artışlara sebep olan ve satın alımlarda adaletsizlik yaratan uygulamaların önüne geçmek adına atılan her adımı elbette olumlu karşılıyoruz. Sektörümüzün istikrarı ve genel koşulları açısından tüm bayi ve ikinci el otomobil satıcısı meslektaşlarımızın kural ve yönetmeliklere azami derecede uyması en doğru olandır” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Ertemel, bakanlıkların usulsüzlük tespit ettiği durumda kanunlar çerçevesinde gereğini yaptığını ifade ederek, “Bu sebeple vatandaşlarımız usulsüz talepler ile karşı karşıya kaldığı takdirde ilgili bakanlıklarımıza durumu bildirebilirler. Bu olumsuzlukların en büyük sebeplerinden bir tanesi de küresel otomotiv arzının pandemi sürecinden bu yana oldukça limitli olmasıdır. Elimizdeki veriler, otomotivde arzın pandemi öncesi düzeylere en erken 2025 yılında ulaşacağını bizlere göstermektedir. Bununla beraber bazı marka yetkilileri verdikleri beyanatlarda, bu yaz itibariyle üretimde artışa giderek yıllık üretim adetlerinin artacağını duyurdular. Planlanan üretim artışı yaşandığı takdirde arz sorunu azalacağından, bu tür usulsüz talepler azalacak ya da arzın normale dönmesiyle ortadan kalkacaktır” dedi.

Haberin Devamı