Gazete Vatan Logo

Otomotiv yan sanayi 14 milyar dolarlık ihracat peşinde!

İlk 6 ayda yaklaşık 6.5 milyar dolar ihracat yapan Türk otomotiv yan sanayi 2022’yi 14 milyar dolarla kapatmayı hedefliyor.

Otomotiv yan sanayi 14 milyar dolarlık ihracat peşinde!

2022 ilk 6 ayı 6.5 milyar dolar ihracatla kapayan Türk otomotiv tedarik sanayi bu yıl sonu 14 milyar dolara ulaşmayı hedefliyor. TAYSAD (Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği) Başkanı Albert Saydam matematiksel hesapla Euro’nun dolar karşısında değer kaybetmesine rağmen 13 milyar doları yıl sonu için öngörebildiklerini belirterek şöyle devam etti:

“ Ancak 14 milyar dolar ihracat yapılması esas hedefimiz. 13 kesin, biz 14’ü zorluyoruz, bu da Türkiye ihracatındaki payımızı ciddi anlamda otomotiv tedarik sanayi olarak artıracağımızın işareti. Biliyorsunuz otomotiv sanayisi uzun bir dönemdir ihracatın lokomotifi, birinciliği üstlenen sektörüydü. Bunu birkaç çeyrektir özellikle petrol fiyatlarının artması ve baz etkisiyle kimya ürünlerine bunun yansımasıyla kimya endüstrisine kaptırdık ancak bu keyifli bir yarış. Çıtayı belli bir noktaya getirmiştik, onlar kısa bir süreliğine geçti ancak en kısa sürede birinciliği geri alacağımıza inancımız da sonsuz. “

Dünya üretimi 39 milyon

Global araç üretiminin 2021’in 6 aylık verilerine eşit bir rakam çıktığına dikkat çeken Saydam, “ Yaklaşık 39 milyon adet üretim vardı. Şu andaki rakam da 39.698. Neredeyse denk bir rakam. Buna rağmen ikinci 6 ayın, dünyada geçtiğimiz senenin son 6 ayına göre daha fazla araç üretileceği planlanmakta. Aynı şeyi Avrupa için de söyleyebiliyoruz. Burada bir olumsuz bilgi; bölgesel olarak baktığımızda biliyorsunuz Uzakdoğu genellikle araç üretiminde önemli artışların olduğu, büyümenin en çok sağlandığı coğrafya iken Çin ve Tayvan’da 2022’de yeniden bir küçülme olacağı söylenmekte.

Şu ana kadar hep arzda sorun olduğuna dikkat çeken Saydam,” Esasında dünyada bir talep var, ama bu talebi karşılayacak araç üretilemiyor derken Çin’de bunun tam tersinin sinyalleri gelmeye başladı. Ülkemiz 2021’e göre dünyadaki araç üretimi açısından bir sıra 2022’de yükselmiş durumda” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye 12. sırada

Şu anda Türkiye’nin araç üretiminde 12. Sırada olduğunu belirten Saydam şunları aktardı:

“ Yüzde 1.7’lik pay almaktayız. İç pazardaysa 19. sıradayız. Bu bir detay bilgi ama onu da vermek istiyorum. Dünyadaki gayrisafi milli hasıladan Türkiye’nin almış olduğu pay binde 8. Türkiye’ye bir otomotiv ülkesidir diyebiliriz. Çünkü genelden aldığımızdan paydan çok daha fazla otomotivde payımız var dünya üretimi açısından. Altınız çizmek istiyorum: Türkiye bir otomotiv ülkesidir. Ülkemiz hakkında da demin bahsettiğim gibi geçen seneye göre çok cüzi, yüzde 1’e ulaşan bir üretim artışı var. Yıl sonu öngörümüz de geçen sene ile aynı değer. Şu anda gözüken dediğim gibi üretim rakamlarında 2022’de yüzde 7’lik bir azalma olacağı uluslararası raporlarda ön görülmekte. Biz bu rakamın 4. çeyrekteki yeni platform anonslarıyla 1 milyon 400 bin adet olarak revize edileceğini varsayıyoruz veya şimdiden öngörüyoruz da diyebiliriz.”

Haberin Devamı

Türkiye yeşil enerjili

Yeşil enerji dendiği zaman Almanya’nın AB içerisindeki en öndeki ülke olduğuna dikkat çeken Saydam, “Almanya şu anda kurulu kapasitesi, ihtiyacının %62’sini yenilenebilir enerjiden karşılayabiliyor. Bundan sonra Avrupa kıtasında 2. sırada gelen ülke Türkiye. Özellikle bu zamana kadar yaptığımız Hidro Elektrik Santralleri yatırımlarıyla bizim oranımız %53 mertebesinde. Diğer ülkeler ise %45’in altında geliyor ve %30’lara kadar geri gidiyor. Bu bakımdan önümüzdeki dönemde, şu anda HES’lerde belli bir doyuma ulaşmış durumdayız, diğer yenilenebilir enerji kaynakları konusunda yatırımlarımızın devam etmesi gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı