Gazete Vatan Logo

Otomotiv ihracatı temmuzda 2 milyar dolar oldu!

Otomotiv endüstrisinin temmuz ayı ihracatı bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 3,5 artışla 2 milyar 51 milyon dolar oldu.

Otomotiv ihracatı temmuzda 2 milyar dolar oldu!

Otomotiv endüstrisinin temmuz ayı ihracatı bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 3,5 artış ile 2 milyar 51 milyon dolar oldu. Türkiye ihracatında ikinci sırada yer alan endüstrinin payı ise yüzde 11,1 olarak gerçekleşti. Yılın ilk yedi ayında otomotiv endüstrisi ihracatı yüzde 5,8 artarak 17,3 milyar dolar, ortalama aylık ihracat ise 2,5 milyar oldu.

Yükselen pazarlar

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik “Yüksek enflasyonun da etkisiyle en büyük pazarımız Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri gibi pazarlarda yaşanan daralmalar, talep değişimleri ve uzun bayram tatiline rağmen geçen ayki performansımızda artış sürdü. Geçen ay en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ürün grubu tedarik endüstrisinde çift haneli artış kaydettik. Birleşik Krallık yüzde 38’lik artışla Almanya’yı geçerek en çok ihracat yapılan ülke oldu. İtalya, Amerika Birleşik Devletleri ve Romanya’ya çift haneli artış yaşadık” dedi.

Tedarik endüstrisinde yüzde 10 artış

Temmuzda en büyük ürün grubunu oluşturan Tedarik Endüstrisi ihracatı yüzde 10 artışla 910 milyon dolar olurken, Binek Otomobil ihracatı yüzde 8 azalarak 534 milyon dolar, Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı yüzde 1 artarak 395 milyon dolar, Otobüs-Minibüs-Midibüs ihracatı yüzde 7 azalarak 102 milyon dolar oldu.

Haberin Devamı

Tedarik Endüstrisinde en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya’ya ihracat yüzde 6 artarken, ABD’ye yüzde 20, Rusya’ya yüzde 3, Birleşik Krallık’a yüzde 12, Polonya’ya yüzde 21, İspanya’ya yüzde 50 artış, İtalya’ya yüzde 8 düşüş görüldü.

AB’ye ihracat 1,2 milyar dolar

İhracattan aldığı yüzde 59 pay ile en büyük ülke grubu olan Avrupa Birliği ülkelerine temmuzda ihracat değişim göstermedi ve 1 milyar 208 milyon dolar oldu. Geçen ay diğer Avrupa Ülkelerine yüzde 34 ve Kuzey Amerika Serbest Ticaret Ülkelerine de yüzde 30 ihracat artışı görüldü.