Gazete Vatan Logo

Kışın aküye dikkat! Kritik öneriler!

Kış aylarında, araç aküleri güç kaybedebilir ve aracınızın artan marş gücü ihtiyacına yanıt veremeyebilir.

Kışın aküye dikkat! Kritik öneriler!

Kış aylarında, sıcaklıklar düşük olduğunda araç aküleri güç kaybetme eğilimindedir. Düşen hava sıcaklıklarının akü ve şarj basmaya olumsuz etkileri olduğunu belirten AKO Akü Genel Müdürü Dr. Hulki Büyükkalender “Çok soğuk havalarda akünün içindeki sıvının (elektrolit) donma riski vardır. Şarjı tam dolu bir akü -70 derecede donarken tamamen boş bir akü -5 derecede bile donabilir. Bu nedenle soğuk havalarda akünün şarjlı halde bulunması çok önemlidir” dedi.

Aracı düzenli çalıştırın

Büyükkalender, otomobilinizi yolda bırakabilecek bu büyük sorundan korunmak için şu önerilerde bulundu:

“Aracınızın şarj sisteminin düzgün çalıştığından emin olun. Eğer aracınızın şarj sistemi (alternatörü) bozulduysa veya zaman içinde yeterli voltajı sağlayamaz hale geldiyse, akünüz yeni bile olsa aracınız size sürpriz yapabilir, çalışmayıp sizi yolda bırakabilir. Çok kısa yolculuklardan kaçının. 1-2 kilometrelik, 3 dakikayı geçmeyen, çok kısa kullanımlar yeniden şarj için yeterli zamanı olmayan akünüz için riskli olabilir. Aracınızın aküsünü şarj edebilmesi için durmadan yeterince uzun süre çalışması gerekir. Aracınızı düzenli olarak çalıştırın: Bazı araçlarda “Merkezi Kilit” vb gibi tüketiciler siz aracı kullanmasınız dahi aküyü tüketmeye devam eder. Bu tüketim yeni nesil araçlarda çok düşük iken bazı araçlarda aküyü daha hızlı tüketebilir. Akünün şarjını koruması için, özellikle kış aylarında uzun süre çalıştırmadan bırakmamak gerekir.”

Diğer önlemler

Aküyü daha verimli kılmak için mümkünse kapalı bir yere park etmek gerekiyor. Aracınızı mümkünse aşırı soğuktan korunaklı idealinde ise kapalı bir garaja park edin. Veya uygun bir örtü ile korumak da bir çözüm olabilir. Bu sayede aracınızın aküsünde ve elektrik aksamında oluşabilecek oksitlenme olasılığını minimize etmiş olursunuz. Akünüzü düzenli olarak kontrol ettirmenizde de fayda var. Türüne ve kullanımınıza bağlı olarak, bir araç aküsünün yaklaşık 5 yıllık bir ömrü vardır. Farlarınız zayıf yanıyor veya camlarınızı açıp kapatırken zorlanıyorsa bu akünüzün zayıfladığını gösterir. Akünüzün ve alternatörünüzün durumunu kontrol ettirin.

Haberin Devamı