Gazete Vatan Logo

Görevimiz tehlike!

İlk yarıda yüzleri güldüren oto satışlarının seçim sonrası performansı merak konusu. 2014’teki tempo tekrarlanırsa 900 binlik satış garanti. İyimser havayla rekor zorlanır.

Görevimiz tehlike!

Otomotiv sektörü genel seçimler sonrası meydana gelen tablonun iç pazarı nasıl etkileyeceğine kilitlendi. Sandıktan tek parti iktidarı yerine ‘koalisyon veya 45 gün içinde erken seçim ihtimalinin’ çıkması ilk etapta piyasada tedirginlik yaratırken, verilen pozitif mesajlar havanın yumuşamasını sağladı. Otomobil satışlarında önemli etkisi olan döviz kurunda gevşeme yaşandı. Dolar yeniden 2.71, euro 3.04 düzeylerine kadar geriledi. Euronun 3.11’i geçmesiyle yaşanan ‘Eyvah otomobile zam mı gelecek?’ korkusu şimdilik rafa kalktı.

Fed’in faiz kararı önemli

Peki yılın ilk 5 ayında yakaladığı tempoyla rekora doğru koşan otomotiv pazarını ikinci yarıda neler bekliyor?

Otomotivciler yıl sonu planlarını iki farklı senaryoya göre yapacak. İlk senaryoya göre tarihi rekor gelecek. Kötümser planda stoklar elde kalacak...

ODD Genel Koordinatörü Hayri Erce, seçimler sonrası Haziran’ın sakin geçtiğini ve Autoshow Fuarı’da alınan siparişlerin satışa dönüşmesinin dışında pek hareketin görülmediğini söyledi. Erce, “Seçim sonrası ‘bekle ve gör’ politikası doğal bir süreç. Ancak ayların son bölümü genelde hareketli geçer” dedi. Yılın ikinci yarısının ilk döneme göre daha zorlu geçeceğini beklediklerini belirten Erce, 2 farklı senaryo öngördüklerini anlattı: “Eğer bir koalisyon hükümeti söz konusu olacaksa bu ne kadar çabuk nihayete kavuşursa otomotiv pazarının olumsuz etkilenme ihtimali o kadar azalacak. Önümüzdeki süreçte 2014’le aynı tempo yakalanırsa kamyon dahil 927 bin adetlik araç satışı elde ediliyor. Eğer Amerikan Merkez Bankası (Fed) faizleri Eylül’de arttırırsa ki bu çok kuvvetle muhtemel, toplam pazar 2014’e oranla gerileyebilir, bir anda 900 bin adetleri görebiliriz. İkinci senaryoda faiz artışı 2016’ya kalırsa o zaman 2014’ün üzerine çıkılır, 950 bin adede dayanır.”

Haberin Devamı

Rekor gelir mi?

Yılın ilk 5 ayında binek otomobil ve hafif ticari araç satışları yüzde 53 artarak 346 bin 392 adet oldu. Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) verilerine göre, otomobil pazarı yüzde 46, hafif ticari araç satışları yüzde 79 büyüdü. Geçen yılın aynı döneminde pazar 226 bin 698 adet seviyesindeydi. 2014 toplamında kamyon dahil pazar 807 bin 486 adet olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

Eğer pazar önümüzdeki 7 aylık dönemde geçen yılla aynı tempoyu sürdürürse, yani ne büyür ne de küçülürse 580 bin 983 araç satılacak. Böylece toplam pazar yılsonunda 927 bin 280 adede ulaşacak ve rekor kırılacak. Tüm zamanların en yüksek satışı 2011’de kamyon dahil 910 bin adetle elde edilmişti. Otomobil ve hafif ticari araç pazarı da 864 bin 439 adet olmuştu.

Pazar 900 binin altına inmez

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar her zaman makroekonomik istikrarın korunmasını ve insanların otomobil alma niyetlerinin oluşmasını arzu ettiklerini belirtti.

Otomotiv pazarının bu yıl 2014’ün üzerinde gerçekleşeceği, ilk ayların daha iyi olacağı, daha sonra bir dengelenme görüleceği yönündeki tahminlerini muhafaza ettiklerini aktaran Aybar, “Belki aylık bazdaki artışlar geçen 5 aydaki doğrultuda olmayacak ama 2015’in 900 bin adetler civarında, belki bunun biraz üzerinde bir satış hacmiyle kapanacağını bekliyoruz. Bu konuda öngörü değişikliğimiz yok” dedi.

Haberin Devamı