Gazete Vatan Logo

Elektrikli Fluence mı Corolla mı?

DMA’nın ürünüyle birlikte Türkiye’de satılan elektrikli binek otoların sayısı ikiye çıktı.

Oyak Renault’nun Bursa fabrikasında üretilen Fluence Z.E., ülkemizde yollara çıkan ilk elektrikli araç unvanına sahip. İşte iki modelin özellikleri...

- İkisi arasındaki en büyük fark, Fluence Z.E’nin sıfırdan üretilmesi, DMA’nın ise Toyota Corolla’nın dönüştürülmesiyle ortaya çıkması. Bir başka deyişle, benzinli motor yerine ABD’li Remy International’dan alınan batarya ile DMA’nın yazılım teknolojisi kullanılarak elektrikli Corolla yaratıldı.

- DMA Corolla tam şarjla 280 kilometre yol katedebiliyor. Rakiplerine göre daha uzun menzile sahip olmasının nedeni, 41 kwh’lık lityum bataryanın kullanılması. Yerli Fluence Z.E.’de 22 kwh’lık pil bulunuyor. Araç dolu batarya ile 185 km yol katedebiliyor.

- Elektrikli Corolla 220 voltluk normal prizle 8 saatte şarj edilebiliyor. Hızlı şarjla bu süre 2.5 saate iniyor. Elektrikli Fluence’ın pili prizde 6-8 saat arasında, hızlı şarjda 30 dakikada doldurulabiliyor.

- Derindere Elektrikli Araçlar’ın elektrikliye dönüştürdüğü otomobil, gece şarj olması kaydıyla 280 kilometrede 6 lira harcıyor. Fluence Z.E., 100 km’de 3 lira yakıyor.

- DMA, elektrikli Toyota Corolla’nın fiyatını 120 bin lira olarak açıkladı. Bu fiyata batarya dahil edildi. Renault Fluence Z.E’nin fiyatı dizel otomatik tam donanımlı Fluence’a eşit. Araç 64 bin 900 liraya satılıyor. Bu fiyata pil dahil değil. Bunun yanı sıra tüketiciler ayda 83 euro abonelik ücreti ödüyor.

- DMA, elektrikli otomobili filolara ayda 900 euroya kiralıyor. Benzinli otomatik Corolla’da kiralama fiyatı 477 euro. Ayda en az 3 bin 600 kilometre giden bir tüketici için 3 yıl elektrikli Corolla kiralamak daha kârlı oluyor.

- Her iki elektrikli otomobil için 3 yıl-100 bin kilometre garanti veriliyor.


Haberin Devamı