Gazete Vatan Logo

Düldülü yoldan çekecek ‘yerli otomobil’ teşviği

Bakan Nihat Ergün, karşılığında yerli oto almak şartıyla hurda teşviki üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Ergün, “Uygun faizli uzun vadeli kredi sağlayacak teşvik 2014’te şekillenir” dedi

Ekonomi yönetiminin uzun süredir üzerinde çalıştığı hurda araç teşviğine ‘yerli’ şartı geliyor. Otomobilde ithalatın yüzde 80’lere dayandığını gören ve cari açığı frenlemek isteyen hükümet, yaşlı araçlara getirmeyi planladığı teşvikte ‘Türk malı araç’ alma zorunluluğu getirececek. Böylece hem Maliye’nin ‘Cari açık artar’ korkusu önlenmiş olacak hem de sürüş güvenliğini tehdit eden araçlar yoldan çekilecek.

Hurdalar trafikten çıksın

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 20 yaşın üstündeki otomobil ve hafif ticari araçlara, yerli üretim araç alma şartıyla uygun faizli ve uzun vadeli kredi imkanı sağlayacak şekilde bir hurda teşviki konusunda bakanlıklarda çalışma yürütüldüğünü söyledi. Ergün, hurda araç teşviği konusunun 2014 yılının ortalarında şekilleneceğini söyledi.

NTV’ye konuşan Ergün, Türkiye’de araç sahiplik oranının diğer ülkelere göre düşük olduğunu, yaşı büyük araçların trafikten çekilmesi için zorlayıcı tedbirler alınmasının uygun olmayacağını kaydetti.

Nihat Ergün, şöyle devam etti: “Otomobillere ve hafif ticari araçlara, 20 yaş üstü olmak kaydıyla, ‘hem eski araçları trafikten çekelim. Hem Türkiye’de üretilen araçlardan alırsa ona uygun uzun vadeli uygun faizli kredi şartları oluşturalım’ gibi bir çalışma çeşitli bakanlıklarda çalışılıyor. Diğer türlü, vergiyi artırabiliriz, bu zorlayıcı bir unsurdur. İlave vergi yükü getirir alım satıma, ikinci ele talep azalır vesaire... Ama bu sadece ‘Çek arabanı’ demektir.”

Bakan Şimşek’i yanlış anladılar

Bakan Nihat Ergün, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in hurdaya teşvik olmayacağına yönelik açıklamasının yanlış değerlendirildiğini belirtti. Ergün, açıklamanın hurda araçta ÖTV ve KDV indirimiyle ilgili olduğunu belirterek, “KDV veya ÖTV’den vazgeçmek söz konusu değil” dedi.

6 bin 500 liraya varan destek

YAPILAN çalışmaya göre, 1985 ve öncesi araçları hurdaya ayıranlara 3 bin 500 TL, 1985-1990 arasındaki taşıtlara 5 bin TL, 1990-1993 arasındakilere 6 bin 500 TL’lik teşvik verilmesi öngörülüyor. Otomotiv Distribütörleri Derneği, hurda araçların vergi borcunun silinmesini de istiyor. 105 bin hurda araç toplandı.

105 BİN HURDA ARAÇ TOPLANDI

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, 22 yaş üstü kamyon, kamyonet, otobüs, minibüs, tanker ve çekicileri hurdaya ayıranlara kilogram başına 0.80 lira ile 1.50 lira arasında ödeme yapıyor. Uygulama kapsamında bugüne kadar hurda müdürlüklerine 105 bin araç teslim edildi ve 500 milyon liralık ödeme yapıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 2023 yılına kadar 1990 model ve öncesi 350 bin aracı piyasadan toplamayı hedefliyor. Ancak mevcut hurda araç programı binek otobilleri kapsamıyor.

Haberin Devamı