Gazete Vatan Logo

Alemin yeni kralı!

Türkiye, dev projelerle hafif ticari araçtan sonra otomobilde de Avrupa’nın üretim üssü oldu. Üretimde otonun payı rekor seviye olan % 63’e ulaştı. 2017’de yüzde 70’e çıkması bekleniyor

Alemin yeni kralı!

Avrupa’nın 1 numaralı ticari araç üretim merkezi olan Türkiye, yaklaşık 5 milyar dolarlık yeni yatırımla artık otomobilde de söz sahibi oldu. Tofaş’ın 3 modelden oluşan Egea Ailesi, 7 yıl aradan sonra Bursa’da yeniden üretilmeye başlanan yeni Megane Sedan, Honda’nın Gebze fabrikasını tam kapasiteye geçmesini sağlayacak Civic Sedan, Hyundai Assan’ın Avrupa’daki yoğun talebe yetiştirmekte zorlandığı i10 ile i20 modelleriyle binek otonun otomotiv üretimindeki payı rekor düzeye ulaştı.

Otomotiv Sanayi Derneği’nin (OSD) verilerine göre, yılın ilk 10 ayında toplam otomotiv üretimi yüzde 7 artışla 1 milyon 179 adede yükseldi. Otomobil üretimindeki büyüme yüzde 15’i buldu. Ocak-Ekim döneminde 739 bin binek oto bantlardan indi. Toplam üretim içindeki payı yüzde 63’e çıktı. Geçen yılın aynı döneminde bu oran yüzde 53 seviyesindeydi.

2017’de Tofaş’ın Egea üretimini 190 binden 250 bine yükseltmesi, Türkiye’nin ilk SUV ve hibrid modeli Toyota C-HR’la otomobilin oranının yüzde 70’e çıkması bekleniyor.

Haberin Devamı

İhracat yüzde 18 arttı

Otomobillerin bu performansı ihracatta da görüldü. İlk 10 ayda toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 12 arttı. Otomobil ihracatı bu dönemde yüzde 18 oranında artış gösterdi. 905 bin araç dünya pazarlarına gönderilirken, bunun

575 bin adedini otolar oluşturdu. Ocak-Ekim döneminde otomotiv ihracatı yüzde 10 artarak 19.6 milyar dolara ulaştı.

Hafif ticarinin payı yüzde 30’a inecek

OSD Genel Sekreteri Osman Sever, yeni projelerle binek otonun payının sürekli arttığına dikkat çekerek, “Türkiye artık ticari aracın yanı sıra otomobilde de üretim üssü haline geliyor. Toplam üretim içinde payı daha da artacaktır. 2017’de hafif ticarinin payı yüzde 30-35’lere gerileyecektir” dedi. Türkiye’nin Avrupa’nın 7’nci büyük otomobil üreticisi olduğunu belirten Sever, şöyle devam etti: “Avrupa’da Almanya ilk sırada. Onu, İspanya, Fransa, İngiltere, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Türkiye takip ediyor. İngiltere ile Türkiye üretimini en çok artıran ülkeler oldu. Ülkemizin dünyada İtalya, Polonya, Romanya ve Kanada’nın önünde yer alması önemli başarı.”

Haberin Devamı

Otomotiv rekora koşuyor

Türk otomotiv sektörü 2016’da üretim ve ihracat rekoruna doğru koşuyor. Toplam otomotiv üretiminin 1 milyon 450 bin, ihracatın 1 milyon 100 adet düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor. Üretimde tüm zamanların en yüksek rakamı 1 milyon 359 binle, ihracatta da 992 bin adetle 2015 yılında elde edilmişti.