Gazete Vatan Logo

2010’da umutlandılar

Fabrikalar siparişlere yetişmek için vardiyayı 3’e çıkardı, yeniden işçi alımına başladı

KÜRESEL ekonomik krizden ağır yara alan Türk otomotiv sektörü, 2010’da umutlandı. İç pazardaki hareketliliğe Avrupa’dan gelen yüklü siparişler eklenince, yerli üreticiler vardiya sayısını 2’den 3’e çıkardı. Ford Otosan, Mercedes-Benz Türkiye, Hyundai Assan, Karsan mavi ve beyaz yakalı personel alımına başladı.

Küresel ekonomik krizden darbe alan ve 2009’da 45 bin kişinin işini kaybettiği Türkiye’nin lokomotif sektörü otomotiv, yaralarını sarmaya başladı. Yılın ilk 5 ayında otomotiv üretimi yüzde 46, ihracat ise yüzde 52 oranında arttı. Özellikle yurtiçinden beklentilerin üzerinde gelen talep ve Avrupa Birliği (AB) pazarlarındaki canlanma, yerli üreticilerin yüzünü güldürdü. Üretimdeki bu artış geçen yıl belirli dönemlerde tatile çıkaran fabrikaların yeniden tam kapasiteyle çalışmasını sağladı. Hatta şirketler siparişleri yetiştirmek için vardiya sayısını artırdı ve yeniden işçi alımına başladı.

Ford Otosan hedefini büyüttü

- Pazardaki hareketliliğe bağlı olarak üretim ve ihracat hedeflerini revize eden Ford Otosan, vites büyüttü Bu yıl Transit modelini yenilemek için 150 milyon dolarlık yatırım yapacak olan şirket, bu ay ortası itibarıyla vardiya sayısını 2’den 3’e çıkardı. Ford Otosan, özellikle Transit modeline gelen yoğun talebe cevap verebilmek için temposunu artırdı. Yerli üretici bunun yanı sıra Ar-Ge departmanına 207 kişi aldı. Şirket, yılsonuna kadar Ar-Ge için minimum 100 mühendis daha istihdam edecek. Ford Otosan, beyaz yakalıların dışında fabrikaya yaklaşık 200 işçinin girişini de yaptı. Ford Otosan, ikinci bir revizyona daha giderek retim hedefini 217 bin adetten 219 bine, satış öngörüsünü de 259 binden 264 bin adede yükseltti.

- Türkiye’de 12 milyon euro yatırımla Guinness Rekorlar Kitabı’na giren dünyanın en çok satan kamyonu Actros’u üretme kararı alan ve iç pazardaki hareketliliği gören Mercedes-Benz Türkiye de Aksaray kamyon fabrikasındaki vardiyayı Haziran’da ikiye yükseltti. 2009’da kriz nedeniyle üretimini yüzde 80 oranında azaltan şirket, pazardaki canlılığı görerek fabrikaya 180 kişi daha istihdam etti. Şirket yılsonunda Actros’u üretmeye başlayacak, yeni proje için ek işçi alımını da sürdürecek.

Hyundai 500 kişi alacak

- 100 milyon dolarlık ek yatırımla i20’yi İzmit fabrikasında üretmeye başlayan Hyundai Assan ise yeni ürün için 500 kişiyi işe alacağını duyurdu. Bu yıl 40 bin, 2011’de ise 80 bin i20 üretecek olan şirket, gelen talebin artması halinde istihdam sayısını artıracağını açıkladı.

- Peugeot, Citroen, Renault Trucks, Hyundai markalarına ticari araç üreten Karsan da hedeflerini revize eden şirketlerden biri. Bursalı üretici, 8 bin 300 araç olan üretimini 3 kat artırarak 24 bine, 300 milyon TL olan ciroyu da ikiye katlayarak 600 milyon TL’ye çıkarmaya hazırlanıyor. Karsan, büyüyen hedefleri doğrultusunda 209 kişiyi işe aldı. Şirket, istihdam artışını sürdürecek. Fabrikada 814 kişiyi çalıştıran şirket, yılsonuna kadar bin kişiye ulaşmayı planlıyor.

- Yılbaşından bu yana üçüncü vardiyaya geçen Oyak Renault ise geçen yıl 277 bin adet olan üretim miktarını artan siparişler nedeniyle 300 bin adede yükseltecek. Şirket, şimdilik eleman alımını ise düşünmüyor.

- Tofaş ise yurtiçi ve yurtdışından gelen taleple birlikte 2 olan vardiya sayısı iki buçuğa yükseltti. Yani bir gün 2, bir gün 3 vardiya çalışıyor.

45 BİN KİŞİ İŞİNİ KAYBETTİ

OSD verilerine göre ekonomik kriz nedeniyle geçen yıl 300 bin kişinin çalıştığı ana ve yan sanayide 45 bin kişi işini kaybetmişti.

Haberin Devamı