Gazete Vatan Logo
Magazin Yılbaşı ekranının galibi şarkıcı takviyeli diziler

Yılbaşı ekranının galibi şarkıcı takviyeli diziler

Rakipleri ekranı konserlerle doldururken deneyimli yapımcı Türker İnanoğlu, Show TV'ye farklı bir strateji izletti ve sevilen dizileri şarkıcılarla takviye edip ekrana getirdi. İnanoğlu, Sulukule eğlencelerini anlatan Cennet Mahallesi'ni Sibel Çan'la güçlendirdi. Böylece Show TV yılbaşında en çok izlenen kanal oldu

Yılbaşını evlerinde PTT usülü geçirenlerin tercihi eğlence programı değil diziler oldu. Gecenin galibi Emret Komutanım ve Sibel Can takviyeli Cennet Mahallesi dizilerini yayınlayan Show TV idi. Show TV, en fazla izlenen zaman dilimi olan prime time genel ortalamasında yüzde 17.1 izlenme oranına ulaşarak rakiplerini geride bıraktı. 2'nciliği Star TV (16.8) 3'üncülüğü Kanal D (13.3) 4'üncülüğü atv (13.0) alırken, TGRT (9.6) 5'inci sırada yer aldı.

Rakipleri ağırlıklı olarak yılbaşı ekranını konser programlarıyla doldururken, Show TV farklı bir strateji izledi ve sevilen dizilerini ünlülerle takviye ederek ekrana getirdi. Önce Emret Komutanımla ortalamasını yükselten kanal daha sonra Sibel Canla güçlendirdiği Cennet Mahallesi'ni ekrana sürdü. Deneyimli yapımcı Türker İnanoğlu ve ekibi, Gırgıriye bazlı Sulukule eğlencesinin Türk halkının beğeni ve alışkanlıklarına en fazla hitap eden tür olduğunu kavramış ve stratejilerini bunun üzerine kurmuşlardı. Nitekim İnanoğlu'nun bu deneyimi ve öngörüsü Show TV'ye prime time l'inciliğini getirdi.

Yılbaşı ekranından çıkarttığım en önemli sonuç; eğlence anlayışımızın çerçevesinin giderek daralması. Bunda TV yapımcılarının ve yöneticilerinin payı büyük. Onlar halkı eğlendirmenin en kestirme, en ucuz yolunun "ünlülerin eline mikrofon tutuşturup, stüdyoya salmak" olduğuna inanmışlar. Yılbaşı ekranında hangi kanalı açsam bir ünlü şarkı söylüyordu, iyi de zaten müzik dinlemek isteyen radyosunu veya müzik kanallarından birini açar ya da albüm alıp, dinler. Zaten hafta içinde bütün gün ünlüler ekranda şarkı söyleyip, durmuyor mu? Eee? O zaman bu nasıl yılbaşı eğlencesi? Nerede yaratıcılık? Nerede sürpriz? Sanırım izleyiciler de sırf bu nedenden dolayı haftasonu programlarının basit birer tekrarı niteliğinden öteye gitmeyen şovlar yerine, aksiyon, drama ve eğlenceyi buluşturan dizileri tercih etti. atv'nin yılbaşındaki en büyük iki kozundan biri Avrupa Yakası diğeri ise ibrahim Tatlıses konseriydi.

Avrupa Yakası farklı
Gülse Birsel ve arkadaşları yılbaşına özel bir bölüm hazırlamışlardı, İşin içine bir de Sezen Aksu ve Hepsi grubu girince, dizi pek çok evin neşe kaynağı oldu. Onların dışındaki diğer büyük kanallar ise 'solistler geçidi'nin ötesine geçemedi. Kanal D'deki 'Yeni Yıl Dansı'nda Asena ve Tan Sağtürk'ün dans şovları ise tek kelimeyle mükemmeldi. Ancak Mahsun Kırmızıgül'ün konseri için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Bir kere Mahsun, 4 saat sahnede kalınca, yoruldu, yüzü düştü, performansı azaldı. Sonra seyircilerin oturduğu o plastik plaj sandalyeler de görüntü kirliliği yarattı. Onları bir kumaş, iki fiyonkla giydirmek çok mu zor? Zaten program öncesinde takım elbisesini çaldırdığı için gökkuşağı gibi giyinmek zorunda kalan Mahsun'un görüntüsü yeterince rahatsız ediciydi. Buna bir de özensiz dekor eklenince, Kanal D'nin yılbaşı konseri beklenen etkiyi yaratmadı. Kanalın tek avantajı ise programı canlı yayınlamasıydı.

İbo kurtulamadı!
atv'de ise İbrahim Tatlıses'in konseri genel ortalamada geceyi kurtarmaya yetmedi. Star TV yine sırtını Yıldız Tilbe, Muazzez Ersoy ve İzzet Yıldızhan'a dayamıştı. Ancak banttan yayının keyfi de yoktu. Buna rağmen Star, 2'nci olmayı başardı. Gözüm bir ara Fransız TV5'e ve italyan Rai Uno'ya takıldı. Eğlencenin en cafcaflısı oralardaydı. Bizim kanallara döndüğümde televizyonumun renk ayarlarıyla oynamak zorunda kaldım. Çünkü bana son derece 'renksiz' geldiler.

CNN Türk ve NTV, haber kanallarının ruhuna yaraşır yardım kampanyalarına ağırlık verdi. Özellikle Okan Bayülgen'in yılbaşı sohbetlerini renkli konuklarıyla mini bir yarışmaya dönüştürmesi, programa hareket kazandırdı. TRT 1 ise Fatih Terimin büyük ikramiyeyi çektiği dakikalarda en yüksek izlenme oranına ulaştı.

Tyra Banks kavgası
Farklı olan iki kanal vardı, l'incisi TGRT'nin Haber Magazini idi. Program, ünlü sanatçıların sahne aldıkları kulüplerden gelen görüntüleri servis ederek ekrana 'farklı' bir bakış açısı getirdi. CNBC-e ise Victoria's Secret Show ile belki de son yıllarda elde edebileceği en fazla reklamı aldı. Eminim o dakikalarda evlerdeki pek çok çift arasında kumanda kapışması yaşanmıştır. Ve umarım Tyra Banks ve Gisele Bündchen yüzünden bazı çiftlerin yılbaşı mutluluğuna gölge düşmemiştir!

Haberin Devamı