Gazete Vatan Logo
Magazin ”Yeterince iyi” seksle tanıştınız mı?

”Yeterince iyi” seksle tanıştınız mı?

Seks hayatının her zaman “mükemmel” gitmesine gerek yok. Zaten herkesin seksten beklentisi, “mükemmeli” nasıl tanımladığı da farklı. Bazen sizi memnun etmeye yetecek kadar iyi bir seks rutini yeterli olabiliyor. Sizi “yeterince iyi seks” kavramıyla tanıştırıyoruz.

Seks hayatı inişli çıkışlı uzun bir yol

Seks hayatını yaşamın her döneminde bekleyen farklı sorunlar var. Bu ilişkinin ilk başında yaşanan bir cinsel uyumsuzluk ya da evliliğin ilerlemesiyle yaşanan cinsel motivasyon kaybı olabiliyor. Bazen bir ilaç, bir sağlık sorunu, stresli bir hafta, tartışmaların yaşandığı bir dönem, hormonsal bir dengesizlik, loğusalık, cinsel bölge damarlarındaki bir yetmezlik cinsel hayatı olumsuz etkileyebiliyor. Özellikle uzun ilişkilerde cinsel hayat pek çok testten geçiyor. Seks hayatı inişli çıkışlı uzun bir yol. Yani seksin daha iyi geçtiği günler olduğu gibi daha vasat olduğu zamanlar da var.

Cinsel sorunları fark etmek önemli

Seksteki bu iniş çıkışlar her zaman cinsel tatmini düşürmüyor. Belki seks sıklığının azaldığı bir hafta yaşayabilir veya daha geç orgazm olabilirsiniz ancak eşinizle öyle ya da böyle belli bir tatmin seviyesine ulaşırsınız. Önemli olan cinsel hayatta ısrarla devam eden, cinsel mutluluğu yaşamanıza engel olan, tatminizi düşüren cinsel sorunlar yaşamamanızdır. Devam eden isteksizlik, uyarılma güçlüğü, kuruluk, cinsel ağrı, kasılma, orgazm olamama gibi sıkıntılar geçici olmayabilir. Erkeklerdeki sertleşme sorunu, erken boşalma, cinsel isteksizlik sorunlarının yüzde 80’i organik nedenlerle gelişiyor. Bu durumda önce bu sorunları çözümlemeli sonra cinsel ritüele odaklanmalısınız.

Haberin Devamı

Yüksek hedefler tatmini düşürür

Sekste çok yüksek bir libido, hızlı bir uyarılma, kolay şekilde orgazm olduğunuz günler hatta dönemler olabilir. Vücudunuzun ve zihninizin seks moduna daha rahat geçtiği bu dönemleri mutlulukla kucaklamalısınız. Ancak kendinizden sürekli aynı cinsel cevabı beklemeyin. Bazı dönemlerde fiziksel, psikolojik veya duygusal engeller hedeflediğiniz cinsel performanstan sizi uzaklaştırabilir. Çok yorgun, uykusuz olduğunuzda veya bir rahatsız geçirdiğinizde sekste aynı hızlı cevabı yaşayamayabilirsiniz. Özellikle kendinize bir gecede birkaç kez orgazm olmak, önsevişmeye ihtiyaç duymayacak kadar hızlı uyarılmak, her saniye sekse hazır olmak gibi yüksek hedefler koyuyorsanız bu hedeflere ulaşamadığınızda moral bozukluğu yaşayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Yeterinci iyi seks nedir?

Her çiftin seks hayatında mutlu olduğu farklı bir cinsel rutini, ritüeli var. Her çiftin arzu ettiği seks sıklığı, seks sırasında hoşlandığı davranışlar, sekse hazırlık açısından yaptığı yakınlaşmalar farklılık gösteriyor. Örneğin kimi çift cinsel birleşmenin daha kısa sürmesinden, kimisi ise bir gecede bir kaç ilişki yaşamaktan hoşnuttur. İşte “Yeterince İyi Seks“ konsepti tüm bu farklılıkları normal ve keyif verici olarak ele alır. Çiftlerin seks hayatlarında günden güne değişimler yaşayabileceğini belirtir. Önemli olanın aklımızdaki seks performanslarına ulaşmak değil, cinsel tatmin ve mutluluğu hedeflemek olduğunu söyler.

Haberin Devamı

Yeterince iyi seksin bazı kuralları

- Seks bireylerin ve çiftlerin uzun süreli rahatlığı, yakınlığı, zevki, erotizmi ve güveni için paha biçilmezdir.

- Gerçekçi, o anki biyolojik potansiyele uygun, doğru ve mantıklı cinsel bilgi ve beklentiler sekste mutluluğu ve tatmini arttırır.

- Rahatlama cinsel zevk, fonksiyon, keyif ve tatmininin dayanağıdır.

- Cinsel performans kadar erotik yakınlaşma, dokunma ve duygusal zevk de önemlidir.

Bunları hatırlayın

- Sizin ve partnerinizin vücutsal, zihinsel, duygusal olarak her gün aynı seksüel potansiyele sahip olmayabilir.

- Seksin “harika” olduğu dönemler kadar “iyi” olduğu zamanlar da olabilir.

- Sekste başarı kişiden kişiye değişir. Önemli olan partnerinizle fiziksel ve duygusal tatmin yaratan bir ilişki yaşamanızdır. O gün çok yüksek bir performans gösteremeseniz de seksi mutluluk hissiyle tamamlayabilirsiniz.

- Cinsel hayattaki inişli dönemleri gerçek cinsel sorunlardan ayırmak gerekir. Yeterince iyi seks kötü seks demek değil. Cinsel mutsuzluğu kabul etmek zorunda değilsiniz. Israrcı şekilde mutluluğunuzun önüne geçen cinsel sorunlarda mutlaka yardım almalısınız.

Haberin Devamı

- Sekste her zamanki cinsel ritüelinizi uygulayamadığınız günler olabilir. Örneğin bel fıtığı yaşayan biri alışkın olduğu şekilde ve pozisyonda seks yapamayabilir. Bu durumda seksten uzaklaşmamak, çözümler üretmek ve o ana uygun bir cinsel ritüel yaşamak doğrudur.

- Seks bazen stresi atmanın, bazen partnerinizle duygusal yakınlaşmanızın, bazen kendinize güveninizi arttırmanın bir yolu olabilir. Seks motivasyonlarınız günden güne değişebilir.