Gazete Vatan Logo
Magazin Uzayda evlilik yıldönümümüzü kutlayacağız

Uzayda evlilik yıldönümümüzü kutlayacağız

SCX şirketinin uzay roketinin Türkiye temsilciliğini üstlenen VIP Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Ceylan Pirinçcioğlu ve eşi Zuhal Pirinçcioğlu ile uzay seyahatinin detaylarını Şamdan Plus konuştu...

VIP Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Ceylan Pirinçcioğlu ve eşi, Jazebee Davet Organizasyon Yönetim Kurulu Başkanı Zuhal Pirinçcioğlu ile bir masal gibi başlayan evliliklerini, dünyanın dört bir köşesinde yaşadıkları maceraları ve elbette uzay seyahatini konuştuk. Türkiye’den Ahu Aysal, Ercan Kaygısız ve Timur Özkan’ın katılacağı ilk seyahatin 2015 sonunda yapılacağını söyleyen Ceylan Bey de uzaya gidecekler arasında. İşadamı Ali Şen’in 2016’da seyahate katılacağını belirten Pirinçcioğlu, Türkiye’den 8 kişinin sırada beklediğini ve seyahatin bedelinin 100 bin dolar olduğunu anlattı. Önümüzdeki 4-5 yıl içinde uzay turizminin büyüyeceğini öngördüklerini belirten Pirinçcioğlu, “10 yıl sonra uzayda otelde konaklamanın mümkün olacağını söyleyebiliriz. Bunun için çeşitli çalışmalar başlatıldı” dedi ve ekledi; “Zuhal Hanım’la mümkün olduğu anda evlilik yıldönümümüzü uzayda kutlamak istiyoruz.”

Babanız Fethi Bey ve anneniz İnci Hanım, şirketi kurdukları zaman Avrupa seyahatleri için hayal kurarken siz olayı uzaya taşıdınız. Bir sonraki jenerasyon ne yapacak acaba?

Haberin Devamı

Ceylan Pirinçcioğlu: Yeni nesil bizi geçer, biz başladığımızda televizyon bile yoktu Türkiye’de. O zamanki turizm hareketi nereye gider bilemem ama deneyim turizmi devam edecektir. Çok önem verdiğimiz proje deneyim turizmi. 1968 yılında kuruldu şirketimiz, zaman içinde de şekillendi. En son uzay seyahatiyle turizmi başka boyuta taşımış olduk.

Uzay fikri nasıl doğdu?

C. Pirinçcioğlu: 1992’de ilk çalışmamızı yapmıştık. O tarihte bir uzay kazası oldu ve ertelendi proje. Daha da gelişerek bugüne gelindi. Çocukluk hayalimdi uzay, hep merakım vardı. Arayışlar içindeydim, bu işi yapan firmalarla görüştüm. 1992’de ilk olarak uzaya gitmek üzere para yatıran Vakko olmuştu. Cem Hakko, 100 bin dolar yatırmıştı. O zaman da yolculuk 100 bin dolardı, ertelenince parasını iade etmiştik.

Siz gidecek misiniz? Nasıl bir yolculuk olacak?

C. Pirinçcioğlu: İnşallah gideceğim. Şu anda kapsülde bir kişi uçuyor ama zaman içinde gelişir diye düşünüyoruz. Öyle olduğu zaman da Zuhal’le gideceğiz. Toplamda bir saatlik bir uçuş, 15 dakika kadar uzayda kalınıyor. Rokette yalnızsınız, bir pilot var sadece. Karayipler’den kalkılıyor, orada üç gün ağırlanıyorsunuz, hazırlıklar yapılıyor. Astronotlarla ve bilim adamlarıyla çalışmalar yapılıyor, son bir sağlık kontrolünden geçiliyor.

Haberin Devamı

140 kadar ülke gördüm

Sıradan tatiller kimsenin hoşuna gitmiyor artık değil mi?

Türkiye’de ve dünyanın her yerinde eşsiz tatiller yaşamak mümkün. Çöle gidildiyse mesela, bir Bedevi'nin evinde çay içmek gibi bir detay eklediğinizde bu tatil unutulmaz anılara sahne oluyor. ABD seyahatinde Beverly Hills’de veya Hollywood’da, starlara tanışma ve bir araya gelme gibi bir programımız var.

Kaç ülke gezdiniz?

140 kadar ülke gördüm, 30 kadar ülke kaldı gitmediğim. Mühim olan çok yer görmek değil, gittiğin yeri derinlemesine yaşamak.

Tatilde hiç durmam!

Zaten denizde tanıştığınızı duymuştum, doğru mu?

Bodrum’da tanışmıştık. Bir saat kadar da yüzüp sohbet etmiştik, ellerimiz değmişti birbirine. Konuştukça konuşmuştuk. Sahildeki arkadaşlardan uzaklaşıp baş başa kalmak için denizde vakit geçirmiştik. O zaman dalış yapmıyordu, bir toplantıya gitmiştik. Ben toplantıdayken de Zuhal ders aldı, hatta onu suya batırmıştım “Bak denizaltı böyle” diye. Arkadaşları da“Aman dikkat et seni suya batırıyor” demişlerdi. Bazı insan dalamaz, çokşanslıyım ki Zuhal zevklerime uyum gösterdi. Daldı, ata bindi, uçtu. Her şeye varım dedi.

Haberin Devamı

Siz resmen Survivor yaşatmışsınız Zuhal Hanım’a?

Kayak dedim kaydık, dağa çıkalım dedim çıktık. Tatilde hiç durmam.

Adrenalini yüksek tutmak iyidir

Hemen Zuhal Hanım’a sormak istiyorum, çok cesur olduğunuzu biliyorum; siz uzaya gidecek misiniz?

Zuhal Pirinçcioğlu: Gitmeyi çok isterim. Hayatta bazen cesur kararlar almak, adrenalini yüksek tutmak iyidir. Eşimle hangi yılımızda olur bilemiyorum, ama bir evlilik yıldönümümüzde uzayda kutlamayı arzu ediyoruz.

Hiç istemeden yaptığınız bir şey oldu mu, sadece eşiniz istiyor diye?

Z. Pirinçcioğlu: Olmaz mı? Peru-Bolivya turumuzda lamaları gördüm. Bana yanlarına gitmemi, resmimi çekeceğini söyledi. İstemeye istemeye yaklaştım. Tükürdüğünü gördüm, Allah’tan bana tükürmemiş.

Haberin Devamı