Gazete Vatan Logo

Türk basınında bir çınar devrildi!

İlk kadın muhabir Vasfiye Özkoçak vefat etti...

Türkiye’nin son elli yılına damgasını vuran olaylara yakından tanıklık eden Türkiye’nin ilk kadın muhabiri Vasfiye Özkoçak hayata veda etti.

Türk basını "Vasfiye Abla"sını kaybetti. Türkiye'nin ilk kadın polis-adliye muhabiri olan Vasfiye Özkoçak 91 yaşında hayata veda etti. Gazeteciler Cemiyeti Tgc'nin resmi Facebook hesabından başsağlığı mesajı yayınlandı.

Vasfiye Özkoçak kimdir?

Türkiye’nin ilk kadın polis muhabiri Vasfiye Özkoçak, 1923’de Tokat Zile’de doğdu. 1948’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Enstitüsü’nü, 1952’de de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü’nü bitiren ve aynı yıl Cumhuriyet gazetesinde çalışmaya başlayan Özkoçak, kısa sürede mesleğinde başarı göstererek İstihbarat Şefliğine yükseldi. Yazı İşleri Müdürlüğü teklifini kabul etmeyen Özkoçak, daha sonra kendi isteğiyle gazeteden ayrıldı. 1960 yılında Abdi İpekçi’nin çağrısı üzerine Milliyet gazetesine geçerek adliye muhabirliğinde bir ‘marka’ oldu. “Adliye Koridorları” yazı dizisiyle dikkat çeken Özkoçak, artık Babıali’nin “Vasfiye Ablası”ydı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şube Başkanlığı ve daha sonra Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Balotaj Kurulu Başkanlığı yapan ilk kadın olan Özkoçak, Türkiye’nin Gazetecilik Enstitüsü’nden mezun ilk kadın muhabiri olarak hep ilklere imza attı.

Haberin Devamı