Gazete Vatan Logo
Magazin Tüdanya kimdir, kaç yaşında? Seni Sevmeyen Ölsün şarkıyla tanınan Tüdanya’nın hayatı…

Tüdanya kimdir, kaç yaşında? Seni Sevmeyen Ölsün şarkıyla tanınan Tüdanya’nın hayatı…

Ahbap Derneği'nin kurucusu Levent, Star TV'de yayınlanan programında gırtlak kanserine yakalandığı için sesini kaybeden usta sanatçı Tüdanya'ya yardım edeceklerini açıkladı. Levent'in kendisine yardımcı olacağını öğrenen Tüdanya ise gözyaşlarına boğuldu. Tüdanya kimdi, kaç yaşında? Seni Sevmeyen Ölsün şarkıyla tanınan Tüdanya’nın hayatı…

Tüdanya kimdir, kaç yaşında? Seni Sevmeyen Ölsün şarkıyla tanınan Tüdanya’nın hayatı…

80'li yıllarda adından söz ettiren ve Seni Sevmeyen Ölsün isimli şarkısıyla hafızalara kazınan sanatçı Tüdanya, gırtlak kanserine yakalanarak sesini kaybetmişti. Yaşamını İzmir'de sürdüren 60 yaşındaki şarkıcının yardımına ise Haluk Levent yetişti. Peki, Tüdanya kimdi, kaç yaşında?

TÜDANYA'NIN BORÇLARINI ÖDEYECEKLER

Ahbap Derneği'nin kurucusu olan şarkıcı Haluk Levent, Star TV'de Haluk Levent'le Yeniden isimli program yapmaya başladı. Yardıma ihtiyacı olan insanlar için programında bağış toplayan Levent, şarkıcının borçları için de harekete geçti. Şarkıcı, Tüdanya'nın ev sorununu çözeceklerini, borçları da sanatçı dostlarıyla kendi aralarında para toplayarak halledeceklerini belirtti. Haluk Levent'in kendisine yardımcı olacağını öğrenen Tüdanya ise görüntülü olarak yayına bağlandı. Kendisine uzanan yardım eli karşısında duygularına hakim olamayan usta sanatçı, gözyaşlarına hakim olamadı. Sevilen şarkıcı Haluk Levent, Tüdanya'nın dillerden düşmeyen Seni Sevmeyen Ölsün şarkısını okumayı da ihmal etmedi

Haberin Devamı

TÜDANYA KİMDİR?

İzmir iline bağlı Bergama ilçesinde doğdu. Bergamalı yoksul bir ailenin dokuz çocuğundan biri idi.[2] İlkokul 3. sınıftan sonra eğitimini bıraktı. Küçük yaşta 10 yıl süren bir evlilik yaptı, 2 çocuğu oldu. Boşandıktan sonra şarkıcılığa başladı.

Cengiz Özşener'in Pırlanta Pavyon'unda çalışmaya başlayan ve ilk yıllarda Türk Sanat Müziği söyleyen Tüdanya, 1983'te 'Sıra Sıra Dağlar' albümünü çıkartmış ve 700.000 satmıştır. Ardından gelen 'Azap', daha başarısız olsa da 1986'da 3. Albümü olan 'Seni Sevmeyen Ölsün' ile korsanlar hariç 2.000.000 satmıştır. Daha sonra bu parçanın yüzlerce cover'ı yapılmış, onlarca Sanatçı tarafından söylenmiştir.

İzmir Fuar'da 11 yıl aralıksız çıkan tek şarkıcıdır. Şarkılı filmler döneminde Münir Özkul, Salih Kırmızı ve Murat Soydan ile sinema filmlerinde de oynamıştır.

1995 yılında 'O Asker' şarkısı ile Kral TV Video Müzik Ödülleri Arabesk en iyi kadın sanatçı ödülü kategorisinde 1. Kral TV Video Müzik Ödülleri adayı olmuştur.

16 Ekim 2007 yılında Amasya'da verdiği konserin ardından, Tokat'ın Turhal ilçesinde düzenlenen bir başka konsere katılmak üzere giderken, Tüdanya yanında bulunan arkadaşları ile Aydınca mevkiinde trafik kazası geçirir. Geçirdiği kazada yaralanarak kalça kemiği kırılır ve Amasya Sabuncuoğlu Şerefeddin Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alınır.

Haberin Devamı

ALBÜMLERİ

  • (1983) Sıra Sıra Dağlar
  • (1986) Azap
  • (1986) Seni Sevmeyen Ölsün
  • (1987) Sen Bir Ömürsün
  • (1988) Sen Yaşa
  • (1989) Adın Sevgilim Olsun
  • (1991) Dön
  • (1993) Beklenen Tüdanya
  • (1994) Söyle Güzel İsmin Ne
  • (1995) Yüreğimde Depremler (Sen Sefa Geldin)
  • (1999) Canım Sağolsun
  • (2002) Allah Kerim (İşte Tüdanya)