Gazete Vatan Logo

Masterchef Miso nedir, miso nasıl bir yemek? Kırmızı miso hangi ülkeye ait?

Masterchef’in yayınlanan son bölümünde takım dokunulmazlık oyununda Miso ile bir yemek yaptı. Dokunulmazlıkta yapılacak ürün Miso olurken, vatandaşlar Masterchef Miso nedir, miso nasıl yapılır, miso hangi ülkeye ait? sorularına yanıt aramaya başladı.

Masterchef Miso nedir, miso nasıl bir yemek? Kırmızı miso hangi ülkeye ait?

Takım dokunulmazlığı kaybeden MasterChef kırmızı takım yarışmacıları gecenin ikinci etabında bireysel dokunulmazlık için yarıştı. Şefler bu turda yarışmacılardan miso ve patlıcan ile yaratıcı yemek hazırlamalarını istedi. Yarışmacılar ise misonun ne olduğu araştırmaya başladı. Peki, Masterchef Miso nedir, miso nasıl bir yemek? Kırmızı miso hangi ülkeye ait?

Somer Şef yapmış olduğu açıklamasında bu ürünün son derece tuzlu olduğunu, miso türleri arasında ise kırmızı misonun daha tuzlu olduğunu belirterek "5 lezzet var. Acı, tatlı, tuzlu, ekşi ve yeni lezzet umami. Miso umaminin en önemli kaynaklarından biri. Ama dikkatli kullanın misoyu.   Aslında bir salçadır. Biber salçası, domates salçası ki onlarda umami içerir. Ancak çok tuz içerir. Özellikle kırmızı miso verdik ki kırmızı miso diğerlerine göre çok daha fazla tuz içerir" diyerek salçanın kullanıldığı her yemekte misonun da kullanılabileceğini söyledi. 

Kırmızı miso çok tuzlu olmakla beraber diğer miso türlerine göre yüksek miktarda protein içermekte olup miso çorbası yanı sıra et, güveç ve patates yemeklerinde de kullanılmaktadır. 

Haberin Devamı

MİSO NEDİR, HANGİ ÜLKEYE AİTTİR?

Miso, fermente edilmiş bir Japon yiyeceği. Geleneksel Japon yemeği miso çorbasında da (misoşiru) kullanılır. Soya fasulyesi, pirinç veya arpanın, deniz tuzu ve ko-ji adlı mantarla fermentasyonu ile elde edilen bir çeşit hamurdur. Normalde tuzlu bir tadı vardır ama kullanılan malzemeler ve fermantasyon yöntemine bağlı olarak tadı farklı biçimlerde ortaya çıkar. Bu çeşitlilik içinde bazı misolar tatlı da olabilir. Japon beslenmesinde önemli bir konumu vardır, diyet yiyeceği olarak da kullanılır.

MİSO ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Miso yapımında arpa, darı, pirinç, çavdar, buğday ve diğer tahıllar kullanılır. Son dönemlerde Japonya dışındaki ülkelerde üreticiler nohut, buğday, adzuki fasulyesi, yabani kadife çiçeği, kenevir, kuinoa eklenmiş ürünler satmaktadır. Fermantasyon süresi beş günden birkaç yıla kadar değişir. Misonun çeşitliliği onu sınıflandırmayı güç kılar, ama genelde bu, kullanılan tahıl türüne, rengine, tadına ve yapıldığı bölgeye göre yapılır.

Haberin Devamı

mugi - arpa

tsubu - buğday/arpa

aka- kırmızı, orta tat, (en çok kullanılan)

hatço - bekletilmiş (veya füme), tadı keskin

şiro - pirinçli, tatlı, beyaz ve hafif

şinşu - esmer pirinç

genmai- esmer pirinç

avase - tabakalar halinde, (genellikle süpermarketlerde)

moromi - iri parçalar halinde, sağlık için (ko-ji mikserden geçirilmemiştir)

nanban - tıknaz, tatlı, sosa katmak için

inaka- çiftlik tipi

taima - kenevir tohumu

sobamugi - esmer buğday

hadakamugi- çavdar

meri - Sago palmiyesi posasından yapılır, Budist tapınağı yiyeceğidir.

gokoku- "5 tahıl": soya fasulyesi, buğday, arpa ve iki çeşit darı.

Pirinçle yapılan miso (şinşu ve şiro miso çorbası dahil) kome miso olarak adlandırılır.

MİSO TARİHİ

Bir söylenceye göre misonun ortaya çıkışının sebebi savaşlar ve uzun süren kuşatmalardır:

Eskiden Şogun'un zamanında kuşatmalar aylarca, bazen yıllarca sürerdi. Amaç kuşatma altındaki samuraylar ve köylüler aç bırakıp onları teslime zorlamaktı. Uzun bir kuşatma altında açlıkla mücadele edilen bir yerde, mayalanmış fasulyeleri yiyen bir at görenlerin aklına, insanların da bu şekilde beslenebileceği gelir. Bu sayede insanlar açlıktan ölmeden kuşatmadan kurtulmayı başarır ve miso ortaya çıkmış olur.

Haberin Devamı

Japon tarihinde Edo dönemini inceleyen bir araştırmacının iddiasına göre misonun kökeni antik Çin'e dayanır. O dönemde miso, hishio ve kuki olarak da adlandırılıyordu.

Muromaçi dönemine kadar miso, soya fasulyesi öğütülmeden natto gibi yapılıyordu. Kamakura döneminde yaygın bir yemek, bir kase pirinç, biraz kurutulmuş balık, yeterli miktarda miso ve taze sebzeden oluşurdu. Muromaçi döneminde ise budist rahipler soya fasulyesinin öğütülüp hamur kıvamına getirilebildiğini fark etti. Böylelikle misonun diğer yiyeceklere tat vermek için kullanıldığı yeni yemek hazırlama yöntemleri ortaya çıkmış oldu.

MİSO KULLANIMI

Miso Japonya'da miso şiru içinde kullanılır. Nüfusun çoğunluğunca her gün tüketilen bir yiyecektir. Çoğu aşçı misonun birkaç dakikadan fazla pişirilmemesini ve besin değerini düşürmemek için kısık ateşten daha sıcakta pişirilmemesini önerir. Özellikle Japon olmayanlar misoyu hazırladıkları yemeğe ancak diğer içerik soğuduktan sonra eklerler. Miso ve soya fasulyesi Japon mutfağında önemli rol üstlendiği için çeşitli pişirilmiş miso yemekleri de vardır:

Haberin Devamı

Dengaku (soya peynirine bulanmış mangalda ızgara miso)

Yakimoçi (haşlanmış pirinç hamuruna bulanmış mangalda ızgara miso)

Ağır ateşte pişirilmiş sebze ya da mantarlı miso

Balık da, miso ve sake içinde gece boyunca terbiye edildikten sonra ızgarada pişirilebilir. Japonya'da, mısır hazırlamanın standart şekli mısırı misoya bulayıp alüminyum folyoya sarmak ve ızgarada pişirmektir. Misonun yemek yapımında bır diğer kullanımı da miso ve teriyakinin karıştırılmasıyla ortaya çıkan karma misoyaki aromasıdır.