Gazete Vatan Logo
Magazin Teknolojinin sırınırlarını zorluyorlar

Teknolojinin sırınırlarını zorluyorlar

Teknolojinin sırınırlarını zorluyorlar

Günümüzde cep telefonlarını neredeyse her alanda kullanıyoruz. Son dönemde LG V10 ile çekilmiş klipler internette oldukça dikkat çekiyor.

Öykü Onur Tanyel’in yönettiği kliplerden biri de Neyse’nin Aydınlık şarkısına...

Adeta profesyonel bir kamera ile çekilmiş izlenimi veren klibi Tanyel ve Neyse ile konuştuk.

NEYSE: Bu yıl yeni albüm çıkacak

- İlk albüm çıkalı gerçekten uzun zaman oldu, yeni bir şarkı yerine neden eski bir şarkıya klip çekmek istediniz?

İşin doğrusu aklımızda ilk albümden bir şarkıya klip çekme fikri yoktu. Bir süredir ikinci albüm üzerinde çalışıyoruz. Henüz elimizdeki yeni şarkılar paylaşım aşamasına gelmedi. Uzun zaman da olmuş olsa bu fırsatı değerlendirip ilk albümün kapanışını bu video ile yapmak istedik.

- Neyse şarkılarını seven bir dinleyici olarak acaba ne zaman yeni bir albüm çıkaracaksınız?

Şarkıların yayınlanma tarihi şarkıların bitmiş olmasından başka çeşitli değişkenlere bağlı olduğu için kesin tarihi şimdilik sürprize bırakmış olalım. Fakat büyük bir sürpriz olmadıkça bu yıl içinde yeni albümümüz yayınlanacak. Şimdilik sona epey yaklaştığımızı ve heyecanlı olduğumuzu söylemekle yetinelim.

Haberin Devamı

- Yeni yazdığınız şarkılara baktığınız zaman son dönemde hangi hisleri ön plana çıkarıyorsunuz?

Şarkıların içine doğduğu sosyal koşullardan etkilendiği ve üzerinde yaşadığımız coğrafyanın bir süredir içine itildiği olumsuzluklar malum. En azından şu aşamada ilişkilendirebildiğimiz kadarıyla yas, öfke ve her şeye rağmen umut yeşertme gayreti yeni albümdeki başlıca duygu tonlarını oluşturmuş oldular diyebiliriz.

Müziğin sihrine hâlâ inanıyoruz

- Dinleyici kitlenize baktığınız zaman yaptığınız şarkıları anlayıyorlar mı, istediğiniz etkiyi karşılıklı olarak alabiliyor musunuz?

Müzik en kaba haliyle size çarpan seslerin sizden geçerek dinleyene ulaşmasıysa çarptığı yerden nereye ulaşacağına dair bir ön kurgu müziğin bizi içinde bunca tutabilen neredeyse sihirli doğasını da ıskalamak olur. Ya da diyelim ki, biz işittiğimiz renklerden bir dünya boyuyoruz ve bu tablonun alabildiğince gözde farklı etkilere vesile olması bizi olsa olsa memnun eder.

Haberin Devamı

- Türkiye alternatif müzik sahnesinin son dönemde etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bugün üretilen müziklerin nerede, ne kadar veya ne şekillerde kalacağını kestirmek güç fakat sonucu ne olursa olsun bunca olumsuzluğa, imkansızlığa rağmen ülkenin farklı yerlerinden farklı sesler duyabilmek, alternatif müzik arayışlarının bir şekilde devamına tanık olmak başlı başına çok değerli ve müziğin sihrini var kılan bir şey.

- Siz de şarkılarınızın zamansız bir etkisi olduğunu düşünüyor musunuz?

İlk albümümüzü yayınlayalı dört yıl oldu. Dolayısıyla uzun erimli bir kalıcılığı tartma koşullarımız o anlamda henüz oluşmuş değil. Daha önemlisi bu bizim müzik yapmaya, üretmeye devam etmemizle çok yakından ilgili. Umarız ki bizi müziğe bağlayan duygularımız bizi etkileyen müzisyenlerinki gibi sahicilikleriyle zamana direnebilsinler.

Öykü Onur Tanyel: Teknoloji ile sanat birleşti

- Cep telefonu ile klip çekme fikri nasıl ortaya çıktı?

Haberin Devamı

Cep telefonuyla günümüzde her şey çekilip paylaşılıyor. Her çekilen şeyin aslında bir senaryosu var. Bu senaryolar ya spontane senaryolar ya da alışkanlıklarımızın ve beklentilerimizin senaryoları. Bu senaryolar başarılarına göre like’lar, beğeniler, aferinler alıyor. Artık mobil cihazlar hayatımızın içinde yer alıyor. LG Electronics ile teknoloji ve sanatı aynı potada eriten bu projede bir araya gelerek bu fikri vurgulamak istedik. “LG V10’suz Olmaz” projesi bu şekilde hayat buldu. Proje kapsamında sadece LG’nin yeni akıllı telefonu LG V10’u kullanarak dört farklı müzik grubuna 4K kalitesinde müzik videoları çektik. Klip çekilecek şarkılar ise projenin web sitesi üzerinden kullanıcı oylarıyla belirlendi. Neyse’nin Aydınlık şarkısına çektiğimiz klip ise bu kapsamda yayınlanan ilk klip oldu. Bu açıdan benim için de özel bir yeri var. Proje herkesin erişiminde olan günlük bir teknolojinin profesyonelce kullanıldığında nasıl sonuçlar ortaya çıkarabileceğini deneyimleyebileceğimiz sıra dışı bir proje. Bu proje kapsamında ne çekersek çekelim cep telefonuyla çekildiği için ilgi çekecekti ama bu müzik videolarının gerçekten bir duygusu ve ifadesi olmalıydı. Ayrıca LG V10 sayesinde bilindik çekim tekniklerinin dışına çıkabilmek birçok ihtimal doğurduğundan dolayı ciddi bir kurgu ve fikir oluşturma süreci yaşadık.

Haberin Devamı

- Bu tarz işlerin sanatsal anlamda nasıl bir farkındalık yarattığını düşünüyorsunuz?

Bu yaptığınız işin nereye ve nasıl ulaşmasını istediğinize bağlı. Ben Neyse videosunda üç sanatçının işini kullanarak bir müzik videosu hazırlamaya çalıştım. Neyse’nin müziği, Arda Yalkın’ın fonda izlediğimiz video art çalışması ‘Two Monologues’ ve İskender Giray’ın ‘Adalet Heykeli’nin detayları… Böyle sıra dışı bir projede yer alma fırsatı bulunca bu arkadaşlarımın çalışmalarını da dahil etmek istedim; çünkü Türkiye’de teknoloji ve sanatın bu derece yakınlaştığı sıra dışı projelerin sayısı gerçekten kısıtlı. Bu projede ortaya çıkan kliple, sanat ve teknolojinin bütünleşmesiyle birlikte teknolojinin sanat için nasıl daha da faydalı bir şekilde kullanılacağı yönünde bir farkındalık yaratmayı amaçladım.

- Ne kadar sürede tamamladınız klibi ve telefonla klip çekmenin en büyük sıkıntısı ya da artısı ne oluyormuş?

Klibi teknik olarak bir günde çektik. Bu cihaz birçok yarı profesyonel makineden daha avantajlı olarak yüksek kare çekim yapabiliyor. Kendiliğinden netleme özelliği birçok durumda size avantaj sağlıyor ve diğer kameralara göre küçük olduğu için çok faklı açılar düşünebiliyorsunuz. 4K çözünürlükte görüntü kaydı yapabilmesi de işin profesyonelliği ve kalitesi konusunda bize çok büyük bir rahatlık sağladı. Tek sıkıntısı ise çekim yaparken telefon gelebiliyor ve konsantrasyonunuz dağılabiliyor.